Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πλούσιο το καλοκαιρινό καλεντάρι της Παλαιάς Φιλαρμονικής

Παλαιά Φιλαρμονική
04 Ιουνίου 2024 / 14:55
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Κοινό σημείο στο οποίο εστίασαν όλοι οι ομιλητές ήταν η σημασία των εκδηλώσεων για την καλλιέργεια των νέων μαθητευόμενων μουσικών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις καλλιτεχνικές δράσεις του καλοκαιριού που μόλις ξεκίνησε παρουσίασε  η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Φ.Ε.Κ. - "Παλαιά") σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και μίλησαν κατά σειρά στους εκπροσώπους του Τύπου, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής, Σπύρος Παδοβάς, ο αρχιμουσικός της συμφωνικής ορχήστρας της, Άλκης Μπαλτάς, ο αρχιμουσικός της μπάντας, Σπύρος Προσωπάρης, ο υπεύθυνος του συνόλου κρουστών, Νίκος Μεταλληνός, και η υπεύθυνη της παιδικής χορωδίας, Ράνια Δακανάλη. Τη συνέντευξη συντόνισε ο Χρήστος Λούβρος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, πέραν της οργανωτικής προσπάθειας που απαιτείται λόγω του πλήθους και της ποικιλίας των εκδηλώσεων, κοινό σημείο στο οποίο εστίασαν όλοι οι ομιλητές ήταν η σημασία που έχουν αυτές (και, κατ' επέκταση, συνολικά η λειτουργία των μουσικών συνόλων και της Φιλαρμονικής εν γένει) για την καλλιέργεια των νέων μαθητευόμενων μουσικών.

Αναλυτικά, ο προγραμματισμός της Παλαιάς Φιλαρμονικής περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

-Δευτέρα 10 Ιουνίου, ώρα 19.30, Προσκοπείο Κέρκυρας: Μουσικοθεατρική παράσταση από την Παιδική Χορωδία της Φ.Ε.Κ. (Τμήματα Προετοιμασίας & Α' Τάξη Θεωρίας) με τίτλο "Μονόκεροι όλοι". Μουσική: Βασίλης Παγκράτης. Σενάριο-Στίχοι-Σκηνοθεσία: Κάλλια και Ράνια Δακανάλη, Διδασκαλία- Διεύθυνση: Ράνια Δακανάλη. (Είσοδος ελεύθερη).

-Παρασκευή 21 Ιουνίου, Αίθουσα εκδηλώσεων Φ.Ε.Κ.: Συναυλία αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής με τη συμμετοχή της Μαθητικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Νέων, σε έργα Grieg, Dvorak, Λαμπελέτ κ.ά. Διεύθυνση: Φλώρα Κλήμη. (Είσοδος ελεύθερη)

-Πέμπτη 27 Ιουνίου, ώρα 21.00, Παλαιό Φρούριο: Μουσικοχορευτική παράσταση από το Σύνολο Κρουστών της Φ.Ε.Κ. και τη Σχολή Χορού "Danzarte" της Κατερίνας Παγιατάκη. Συμμετέχουν περίπου 40 μουσικοί και 150 χορευτές. Χορογραφίες: Κατερίνα Παγιατάκη. Διεύθυνση - Διδασκαλία Συνόλου Κρουστών: Νίκος Μεταλληνός, Δημήτρης Ασπιώτης. (Είσοδος: 8 ευρώ - μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση του αγώνα του μικρού Νικόλα).

-Παρασκευή 5 Ιουλίου, Ιόνιος Ακαδημία. Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας με soloists οκτώ νέους μουσικούς της Φιλαρμονικής, σε έργα Bach, Beethoven, Glazunov, Paganini κ.ά. Διεύθυνση: Άλκης Μπαλτάς. (Είσοδος ελεύθερη).

-Κυριακή 14 Ιουλίου, ώρα 21.00, Μουσείο Καποδίστρια (Ευρωπούλοι). Συναυλία της Μπάντας για την Επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης, υπό την αιγίδα του Γαλλικού Προξενείου Κέρκυρας και του επ. πρόξενου Φλωρέν Καββάδα. Διεύθυνση: Σπύρος Προσωπάρης. Soloists: Δέσποινα Μουρατίδη (υψίφωνος), Πέτρος Καρύδης (βαρύτονος), Έκτορας Δελαπόρτας και Κωνσταντίνος Σουρβίνος (ξυλόφωνο). (Είσοδος με προσκλήσεις).

-Δευτέρα 22 Ιουλίου, ώρα 21.15, Προσκοπείο Κέρκυρας: Συναυλία της Μπάντας με τίτλο "Ρένα Βλαχοπούλου για πάντα - Ρένα Βλαχοπούλου για μπάντα", με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατο της Κερκυραίας ηθοποιού. Την εκδήλωση διοργανώνει η Ένωση Παλαιών Προσκόπων 1ου Συστήματος Κέρκυρας, ενώ συμμετέχει και το Λύκειο Ελληνίδων. Διεύθυνση: Σπύρος Προσωπάρης. Τραγούδι: Ελενα Ρίστοβα. (Είσοδος Ελεύθερη).

-Κυριακή 28 Ιουλίου, ώρα 21.00, Πλατεία Σολωμού (Ζάκυνθος). Συναυλία της Μπάντας με έργα Κερκυραίων και Ζακυνθίων μουσουργών, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη συγγραφή του "Υμνου εις την Ελευθερίαν" από τον Διονύσιο Σολωμό και τα 150 χρόνια από την α' έκδοση της αρχικής μεολοποίησής του από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο Μάντζαρο. Την εκδήλωση διοργανώνει το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων και το σύνολο παραδοσιακής μουσικής "Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος" που επίσης συμμετέχει στη συναυλία. Διεύθυνση: Σπύρος Προσωπαρης. Soloist: Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος). (Είσοδος ελεύθερη).

-Κυριακή 11 Αυγούστου, Πάλκο Άνω Πλατείας: Συναυλία της Μπάντας στο πλαίσιο των καθιερωμένων εορτασμών σε ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδων. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα σχετικά με την επέτειο 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με τον θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων ("Ολυμπιακός Υμνος" του Σπύρου Σαμάρα), αλλά και σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι της Φ.Ε.Κ. στην Νέα Υόρκη. Διεύθυνση: Σπύρος Προσωπάρης. Soloists: Σιμόνε Χαίγκερ, Σπύρος Βραδής (ευφώνιο) και άλλοι νέοι μουσικοί της Φ.Ε.Κ. (Είσοδος ελεύθερη).

-Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00, Θερινό Δημοτικό Θέατρο "Μελίνα Μερκούρη" (Βόλος). Συναυλία της Μπάντας κατόπιν προσκλήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μαγνησίας, με τη συμμετοχή και του Μουσικού Σχολείου Βόλου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο ευρύτερων εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και για τα 80 χρόνια λειτουργίας του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Μαγνησίας, ενώ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ένα μικρό αφιέρωμα στον μουσικοσυνθέτη Γιώργο Κατσαρό. Διεύθυνση: Σπύρος Προσωπάρης. Τραγούδι: Αγάθη Κοσκινά, Παντελής Κοντός. 

 

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».