Τρίτη 18.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επετειακή Εκδήλωση για τα 200 Χρόνια από την Ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας

Ιόνιος Ακαδημία
04 Ιουνίου 2024 / 10:30

Με θερμή υποδοχή από το κοινό, πραγματοποιήθηκε στην Ιόνιο Ακαδημία η Κεντρική Επετειακή Εκδήλωση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με θερμή υποδοχή από το κοινό, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Μαΐου 2024 στην Ιόνιο Ακαδημία η Κεντρική Επετειακή Εκδήλωση για τα 200 Χρόνια από την Ίδρυση της.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθ. Ανδρέας Φλώρος, τονίζοντας ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο τιμά την ιστορική του παράδοση και, ως συνεχιστής της Ιονίου Ακαδημίας, σχεδιάζει το μέλλον του με όρους αριστείας και εξωστρέφειας.

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ομότ. Καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου κα Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη με θέμα: Η ίδρυση και η λειτουργία της Ιονίου Ακαδημίας. Το πρόγραμμα έκλεισε με το Μουσικό Αφιέρωμα στο “Bel Canto”, σε επιμέλεια της Αν. Καθηγήτριας κας Ρόζας Πουλημένου.

Η βραδιά συγκέντρωσε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ανθρώπους της πολιτικής, αλλά και εκπροσώπους πνευματικών και πολιτιστικών φορέων του τόπου. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Κέρκυρας κκ. Στέφανος Γκίκας και Αλέξανδρος Αυλωνίτης, ο Βουλευτής Λευκάδας κ. Αθανάσιος Καββαδάς, ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Καππάτος και ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κ. Στέφανος Πουλημένος. Ο Βουλευτής Κέρκυρας κ. Δημήτριος Μπιάγκης απέστειλε χαιρετισμό. Επίσης παρόντες ήταν ο Αρχιεπίσκοπος της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας π. Γεώργιος Αλτουβάς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Άνθης, η Έφορος Αρχαιοτήτων Κερκύρας κα Τένια Ρηγάκου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κερκύρας κ. Ιωάννης Μεταλληνός, καθώς και η Επίτιμη Πρόξενος της Ελβετίας κα Carole Kasfikis-Lehman.

Την Επετειακή Εκδήλωση θα ακολουθήσουν μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο για την εκπαίδευση στα Ιόνια Νησιά τον 19ο αιώνα, την έκδοση επετειακού τόμου, καθώς και την πραγματοποίηση δυο εκθέσεων με θέμα την ανάδειξη του ρόλου του Γκίλφορντ στην ίδρυση και λειτουργία της Ιονίου Ακαδημίας και την εκδίπλωση της Επτανησιακής Τέχνης. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ο Ηλεκτρονικός Κύκλος Διαλέξεων για την Ιόνιο Ακαδημία και την εποχή της, με την επόμενη ομιλία του Κύκλου να έχει προγραμματισθεί για την Παρασκευή 21η Ιουνίου.