Κυριακή 17.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εορτασμός της Ημέρας Μουσείων υπό τους ήχους των ξύλινων πνευστών

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
20 Μαΐου 2024 / 10:18
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Οι "Ventus Reed Quintet" στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μια ιδιαίτερη και ποιοτική συναυλία, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου στο εσωτερικό περιστύλιο των παλαιών Ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου, το Μουσείου Ασιατικής Τέχνης συνέχισε για δεύτερη ημέρα τις εορταστικές του εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, υπό τους ήχους των γλωττιδοφόρων ξύλινων πνευστών.

Ο λόγος για τη μουσική εκδήλωση με τίτλο "Πνοές - Ιερή Προσευχή", στην οποία τα μέλη του "Ventus Reed Quintet" ερμήνευσαν έργα από ένα ευρύτατο φάσμα του μουσικού ρεπερτορίου, που εκτεινόταν από τη μουσική της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, έως την latin και τη jazz.

Αναλυτικότερα, παρουσιάστηκαν έργα παλαιάς μουσικής που ακούγονται σπανιότατα, όπως το Bransle de la torche του Michael Praetorius, το Nymphes des Bois του Josquin des Prez και το Introduzione Teatrale του Pietro Antonio Locatelli, αλλά και γνωστότερα έργα των Johann Sebastian Bach, Jean Philippe Rameau, Henry Purcell και George Frideric Handel.

Εν συνεχεία, σε τελείως διαφορετικό ύφος, οι "Ventus Reed Quintet" παρουσίασαν έργα των Glenn Miller, Scott Joplin, Astor Piazzolla κ.ά., όλα διασκευασμένα κατάλληλα για σύνολο ξύλινων πνευστών.

Στο τελευταίο σκέλος της κυριακάτικης αυτής συναυλίας συμμετείχε και η Γυναικεία Χορωδία " Άγιος Σπυρίδων" (διεύθυνση: Χριστίνα Καλλιαρίδου, πιανιστική συνοδεία: Σταυρούλα Μάλιακκα) ερμηνεύοντας το Alfonsina y el mar του Ariel Ramirez, την προσευχή  Πού πορευθώ του Ιωάννη Σακελλαρίδη και, από κοινού με το "Ventus Reed Quintet", τα La vita e bella και Guantanamera των Nicola Piovanni και Joseito Fernandez, αντίστοιχα.

Το "Ventus Reed Quintet" είναι το πρώτο σύνολο αποτελούμενο αποκλειστικά από ξύλινα πνευστά με γλωττίδα στην Ελλάδα. Τα μέλη του είναι ο Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), ο Ηλίας Σκορδίλης (μπάσο κλαρινέτο), ο Guido De Flaviis (σαξόφωνο), ο Γιάννης Οικονόμου (όμποε) και ο Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), όλοι τους στελέχη ή συνεργάτες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ή της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο αρχιμουσικός της Φ.Ε. "Μάντζαρος", Σωκράτης Άνθης, ενώ την όλη οργάνωση της παραγωγής επιμελήθηκε η Sophie Andrée ("Lyra Concerts") η οποία στην αποφώνησή της δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την διευθύντρια του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης, Δέσποινα Ζερνιώτη, για τη συνεργασία και τον γενικότερο χαρακτήρα εξωστρέφειας που έχει δώσει στο μουσείο.

 

ΦΩΤΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».