Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη του Γ. Μπαμπινιώτη στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας

Γιώργος Μπαμπινιώτης
22 Απριλίου 2024 / 14:02

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας - Ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας σάς προσκαλεί στη διάλεξη με θέμα: «Η κατάκτηση τής μητρικής γλώσσας. Σχολείο, Οικογένεια, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης»

Θα μιλήσει ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, Ομότιμος και επίτιμος καθηγητής Γλωσσολογίας και πρ. Πρύτανης τού Πανεπιστημίου Αθηνών,  Πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων).

Συντονίζει η Βίκυ Φλέσσα, Δημοσιογράφος – Κλασική Φιλόλογος.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 και ώρα 20:00, στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας στο YouTube: https://www.youtube.com/@CorfuReadingSociety

Σύντομα βιογραφικά:

Γεώργιος Μπαμπινιώτης

Ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης είναι ομότιμος και επίτιμος καθηγητής Γλωσσολογίας τού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρύτανης (2000-2006) τού ιδίου Πανεπιστημίου και από το 1987 πρόεδρος τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Ψυχικού, Εκάλης, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Τιράνων Αλβανίας).

Εισήγαγε την σύγχρονη γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (θεωρία γλώσσας, γλωσσική ανάλυση, σύγχρονη γραμματική, σύνταξη, σημασιολογία, υφολογία, διδασκαλία τής γλώσσας) και μέσω των χιλιάδων μαθητών του κατά τα 40 και πλέον χρόνια διδασκαλίας του στο Πανεπιστήμιο επηρέασε σημαντικά την εξέλιξη τής γλωσσικής επιστήμης στην Ελλάδα, τόσο στον ακαδημαϊκό όσο και στον εκπαιδευτικό χώρο. Σε αυτό βοήθησε και η ευρύτερη επικοινωνία του με τους ομιλητές τής ελληνικής γλώσσας με γλωσσικές εκπομπές στα ΜΜΕ (τελευταία με την εκπομπή «Σε προσκυνώ γλώσσα» στο κανάλι τής Βουλής) και γλωσσικά άρθρα στον Τύπο (τακτικός συνεργάτης τής εφημερίδας «Το Βήμα»), με δημόσιες εμφανίσεις και διαλέξεις (μαθήματα στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου», την οποία ίδρυσε το 1996 επ’ ευκαιρία τού εορτασμού των 160 χρόνων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας) και, κυρίως, με τα δέκα (10) λεξικά του τής ελληνικής γλώσσας (τελευταίο λεξικό του των Κυρίων Ονομάτων) και την μεγάλη σύγχρονη γραμματική του, παράλληλα προς τα λοιπά δημοσιεύματά του.

Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης ερεύνησε, μελέτησε και ανέλυσε επιστημονικά την ελληνική γλώσσα στην διαχρονία της, αναδεικνύοντας εντός και εκτός Ελλάδος την συνέχεια, την οικουμενικότητα και την καλλιέργεια τής ελληνικής γλώσσας. Αξιοποιώντας τις μεθόδους και τα διδάγματα τής σύγχρονης γλωσσολογίας έδωσε έμφαση στην διδασκαλία τής γλώσσας στην εκπαίδευση και στην σχέση γλωσσολογίας και λογοτεχνίας.

Η όλη δραστηριότητα τού Γ. Μπαμπινιώτη τοποθετείται με συνειδητή επιλογή του σε δύο χώρους: την γλώσσα και την παιδεία (πρόεδρος των Αρσακείων Σχολείων, διεξήγαγε τον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, διοίκησε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο τής Ελλάδος και υπηρέτησε τον πολιτισμό ως πρόεδρος τού Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, διοίκησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως πρύτανης επί δύο συνεχείς θητείες και διετέλεσε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων στην κυβέρνηση Παπαδήμου).

 

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

- Μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς» τής Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο τής Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη

- Επίτιμος καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών (η ύψιστη τιμή που απονέμει η Σύγκλητος τού Πανεπιστημίου με πρόταση τού Τμήματος σε διακεκριμένους καθηγητές του, εν ενεργεία ή ομοτίμους) 

- Επίτιμος διδάκτωρ τού Πανεπιστημίου La Trobe τής Μελβούρνης (Αυστραλίας)

- Επίτιμος διδάκτωρ τού Πανεπιστημίου τού Montreal (Καναδά)

- Επίτιμος διδάκτωρ τού Πανεπιστημίου Frederick (Κύπρος)

- Βραβείο Herder

- Αξιωματούχος τής Τάξεως των Ακαδημαϊκών Φοινίκων τού Γαλλικού Κράτους

- Χρυσός Σταυρός τής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας τής Ρωσίας

- Μεγαλόσταυρος τού Τάγματος del Merito Civil τού Ισπανικού Κράτους

- Παράσημο τής Εκκλησίας τής Ελλάδος – Χρυσός Σταυρός Αποστόλου Παύλου

- Άρχων Διδάσκαλος τού Γένους τού Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως

 

Βίκυ Φλέσσα

H Βίκυ Φλέσσα είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλολογικό Τμήμα, Κλασική Κατεύθυνση), καθώς και της Νομικής Σχολής Αθηνών. Έχει εργαστεί 34 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Η εκπομπή της «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» στην ΕΡΤ είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση συμπληρώνοντας φέτος 23 χρόνια προβολής, ενώ έχουν φιλοξενηθεί σε αυτήν εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Με τον Καθηγητή Γλωσσολογίας κύριο Γεώργιο Μπαμπινιώτη επιμελούνται και παρουσιάζουν την γλωσσική εκπομπή «Σε προσκυνώ, γλώσσα» στον Τηλεοπτικό Σταθμό της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Γιατί ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» από τις Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, το οποίο βαδίζει πλέον στην 10η έκδοση.

Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, της Διεθνούς Αμνηστίας, της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και της Ενώσεως Σμυρναίων.

ΦΩΤΟ: Babiniotis.gr