Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: Έκθεση βιβλιοδεσίας: «Ευαγγελία Μπίζα - Ξεδιπλώνοντας», στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων

Μουσείο Χαρτονομισμάτων
13 Μαρτίου 2024 / 13:43

Συνδιοργάνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), της ALPHA BANK και της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Παρασκευή 08 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης βιβλιοδεσίας: «Ευαγγελία Μπίζα - Ξεδιπλώνοντας», στο Μουσείο Χαρτονομισμάτων της Ιονικής Τραπέζης στην Κέρκυρα, σε συνδιοργάνωση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), της ALPHA BANK και της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας.

Εκ μέρους της ALPHA BANK, καλωσόρισε η Δήμητρα Τσαγκάρη, υπεύθυνη Πολιτιστικών Συλλογών και Ιστορικών Αρχείων της Alpha Bank, εκ μέρους της Αναγνωστικής Εταιρίας ο Πρόεδρός της Θανάσης Μακρής και εκ μέρους της Εθνικής Βιβλιοθήκης ο Νικόλαος Σαρρής, συντηρητής βιβλίων στην ΕΒΕ, και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ η Ελένη Σταμπόγλη - Γούστη, η οποία είχε τον γενικό συντονισμό της συνδιοργάνωσης, μίλησε για την ίδια την έκθεση και την Ευαγγελία Μπίζα (1963-2023).  

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν συγγενείς της Ε. Μπίζα, φίλοι, συνεργάτες της καθώς και παλιοί συνάδελφοί της.

Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στο έργο της, το οποίο ενώ τυπικά κατατάσσεται στο πεδίο της καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας, εξακτινώνεται και στον ευρύτερο κόσμο της εικαστικής δημιουργίας.

Οργανώθηκε με πολλή αγάπη από ανθρώπους, μέσα και έξω από την ΕΒΕ, που εκτιμούν τη δουλειά της, ορισμένοι μάλιστα μαθήτευσαν κοντά της. Οι εφαρμοσμένες τέχνες, στις οποίες κατατάσσεται και η τέχνη της βιβλιοδεσίας, απαιτούν μια αυτοπειθαρχία που συχνά δεν συμπορεύεται με την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία.

Η Ε. Μπίζα απέδειξε ότι μπορεί να συνδυάσει και τα δύο, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο βιβλιοδετικό πεδίο. Οι εργασίες της στα τέλη της δεκαετίας του ’80, λίγο μετά από το τέλος των βασικών της σπουδών, ενώ τηρούν αυστηρά την τεχνική και τους κανόνες της κλασικής βιβλιοδεσίας μπεριέχουν συγχρόνως τα σπέρματα που θα αναπτύξει και θα επικρατήσουν στα επόμενα έργα της.

Το έργο της Ευαγγελίας Μπίζα που έχει δικαιολογημένα τραβήξει την προσοχή, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, χαρακτηρίζεται από ποικίλες και ενίοτε αντικρουόμενες παραδοχές. Με γερές βάσεις στη συντήρηση του βιβλίου, βαθιά γνώση των κανόνων που διέπουν την τέχνη και απόλυτο σεβασμό προς αυτούς, αλλά ταυτόχρονα με ευρηματικότητα και καινοτομία, δεν φοβήθηκε να παρακάμψει την πεπατημένη.

Πειραματίστηκε με τεχνικές, κατασκευάζοντας απολύτως λειτουργικά βιβλία με νέες δομές και εργάστηκε πάντα με γνώμονα την προσέγγιση της τελειότητας στην εκτέλεση. Υπηρετώντας το κλασικό και ταυτόχρονα με σαφή ροπή προς τον νεωτερισμό, δημιούργησε πηγαία και από νωρίς προσωπικό ύφος, χωρίς να επαναλαμβάνεται στην πορεία του χρόνου.

Οι τρεις φορείς που συμπράττουν, ορμώμενοι από το κοινό ενδιαφέρον τους για το βιβλίο ως φορέα γνώσης αλλά και αισθητικής απόλαυσης, τιμούν μία καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας που έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ως υπεύθυνη του Εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας και Συντήρησης στο παράρτημα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Κέρκυρα.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Η Ευαγγελία Μπίζα (1963-2023) γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στη σχολή Βιβλιοδεσίας Τέχνης του ΕΟΜΜΕΧ και μετεκπαιδεύτηκε στο Centro del Bel Libro στην Ελβετία. Eργάστηκε ως βιβλιοδέτρια-συντηρήτρια στο Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας (ΓΑΚ Κέρκυρας), όπου συνέβαλε στη δημιουργία του Εργαστηρίου Συντήρησης και Βιβλιοδεσίας. Το 2000 επέστρεψε στην Αθήνα και ίδρυσε το δικό της εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας στην οδό Καλλιδρομίου.

Πολλές φορές παρουσίασε έργα της σε ατομικές εκθέσεις αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς βιβλιοδεσίας. Η δουλειά της χαρακτηρίζεται από μια διάθεση πειραματισμού που την οδηγούσε πάντα στη διερεύνηση νέων τεχνικών, στον συνδυασμό και τη συνύπαρξη ανομοιογενών υλικών, στην αναζήτηση τεχνικών φιλικών προς το βιβλίο.

Δίδαξε και δημοσίευσε, οργάνωσε διαλέξεις και εργαστήρια και συμμετείχε σε παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αντικείμενο τη δουλειά της. Σημαντική υπήρξε η συνεργασία της με το Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του Βιβλίου, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών. Συνεργάστηκε επίσης με διακεκριμένους εικαστικούς καλλιτέχνες, φωτογράφους, γραφίστες και δημιουργικά γραφεία.

Πέρα από την δουλειά της στην καλλιτεχνική βιβλιοδεσία, σημαντικό μέρος της επαγγελματικής της δραστηριότητας υπήρξε η συντήρηση αρχειακού και βιβλιακού υλικού.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι αναρτημένη στο κανάλι της Αναγνωστικής Εταιρίας, στο You Tube.