Το Ωδείο Κέρκυρας έκοψε την πίτα του
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των Αρχών, σύσσωμο το Δ.Σ., η διεύθυνση και οι διδάσκοντες του Ωδείου, καθώς και πολλοί μαθητές και γονείς
ΚΕΡΚΥΡΑ. Την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του για το 2024 πραγματοποίησε το Ωδείο Κέρκυρας, το μεσημέρι της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου, στο studio του Δημοτικού Θεάτρου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν εκπρόσωποι των Αρχών, σύσσωμο το Δ.Σ., η διεύθυνση και οι διδάσκοντες του Ωδείου, καθώς και πολλοί μαθητές και γονείς.
Μετά το καθιερωμένο τελετουργικό για την ευλογία της πίτας, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Ωδείου, κ. Νικόλαος Βραδής, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στο μακρύ ιστορικό του ιδρύματος, ενώ παρουσίασε και τις πρόσφατες δράσεις αυτού. Μεταξύ άλλων, αναφορά έγινε στις διακρίσεις που απέσπασαν προ μερικών μηνών οι νεαροί μαθητές του Ωδείου, Χρήστος Πηλός, Κορνηλία Ρουβά (Τάξη Φλάουτου της Λουίζας Βέργη) και Χριστίνα Καλησπεράτη (Τάξη Βιολιού της Φλώρας Κλήμη), στην έναρξη λειτουργίας της νέας Σχολής Παραδοσιακών Οργάνων από τη τρέχουσα σχολική χρονιά, όπως επίσης και στην αδελφοποίηση του Ωδείου Κέρκυρας με το φημισμένο Κονσερβατόριο San Pietro a Majella της Νάπολης. Επισήμανε επίσης την προσφορά τεσσάρων και πλέον τόννων τροφίμων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μητρόπολης, που συγκεντρώθηκαν κατά τη συναυλία μουσικών συνόλων του περασμένου Δεκεμβρίου, η οποία διοργανώθηκε από κοινού με το τοπικό παράρτημα της ομογενειακής οργάνωσης AHEPA. Μνεία έκανε και στην προ μερικών μηνών επιτιμοποίηση του προηγούμενου Προέδρου του Ωδείου, κ. Γεωργίου Χυτήρη, ο οποίος αποσύρθηκε μετά από μακρόχρονη παρουσία και προσφορά στη διοίκησή του. Ξεχωριστή αναφορά, τέλος, έκανε και στην πρόσφατη απώλεια του επί σειρά ετών Διευθυντή του ιδρύματος, Αναστάσιου Καζιάνη.
Εν συνεχεία, ο νυν Καλλιχνικός Διευθυντής του Ωδείου, κ. Κίμωνας Χυτήρης, αναφέρθηκε με τη σειρά του στην αναβάθμιση του καλλιτεχνικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού έργου που αυτό παράγει. Ως αποτέλεσμα αυτού, στάθηκε ιδιαίτερα στη μεγάλη αύξηση (κατά 70% περίπου) που σημείωσαν οι εγγραφές νέων μαθητών για το τρέχον σχολικό έτος. Επίσης, αναφέρθηκε στις επικείμενες συναυλίες του Ωδείου Κέρκυρας, από κοινού με το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας, στο Μαυροβούνιο (στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου).
Σύντομους χαιρετισμούς και τις ανάλογες ευχές απηύθυναν ακόμη ο βουλευτής Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας, καθώς και εκπρόσωποι της Περιφερειακής και της Δημοτικής Αρχής.
Απ' όλους τονίστηκε για μία ακόμη φορά το χρόνιο ζήτημα της ανάγκης εξεύρεσης μόνιμης στέγης για το Ωδείο Κέρκυρας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τη μαθητική χορωδία του Ωδείου (διεύθυνση: Πέλη Κοντογούρη, πιανιστική συνοδεία: Μαρία Καλουτσάκη).
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Ωδείο Κέρκυρας συμπληρώνει φέτος 130 χρόνια από την ίδρυσή του (το 1894, αρχικά με την επωνυμία Ωδικός Σύλλογος Κέρκυρας), όντας το δεύτερο αρχαιότερο εν λειτουργία ίδρυμα του είδους στην Ελλάδα, μετά το Ωδείο Αθηνών.
ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».