Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δωρεά βιβλίων «Τεκμήρια προσφυγικής μνήμης» στην Αναγνωστική Εταιρία

ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
24 Nov 2023 / 14:15
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Η ιδιαιτερότητα των εκδόσεων αυτών, πέρα από το έντονο συναισθηματικό στοιχείο που φέρουν, έγκειται στο ότι είναι τυπωμένες στην Καραμανλίδικη γραφή, δηλαδή τη γραφή της τουρκικής γλώσσας με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια νέα, ιδιαίτερη δωρεά προστέθηκε στη Βιβλιοθήκη της Αναγνωστικής Εταιρίας, αυτή τη φορά από την κ. Δέσποινα Θεοτόκη, κόρη του Σπύρου Γιαννιώτη και της Ελισάβετ Γιαννιώτη το γένος Ευτυχιάδη.

Η κυρία Θεοτόκη, από την πλευρά της μητέρας της, είναι απόγονος προσφύγων που ήρθαν στην Κέρκυρα από την Καισάρεια της Καππαδοκίας το 1924.

Μαζί με την πολύτιμη προφορική μαρτυρία της, την οποία κατέθεσε στο πλαίσιο της β΄ φάσης του ερευνητικού προγράμματος «Από την Ιωνία στο Ιόνιο: Πρόσφυγες στην Κέρκυρα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή», στον επιστημονικό υπεύθυνο του προγράμματος, Δρα Ιστορίας Στάθη Πουλιάση, δώρισε στην Αναγνωστική Εταιρία και τα  τρία ακόλουθα βιβλία θρησκευτικού περιεχομένου που τα είχε φέρει μαζί του από την Καππαδοκία ο παππούς της Ιωάννης Ευτυχιάδης (Αρζόγλου):

-        ΙΠΑΤΕΤΝΑΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΑΡΙΟΝ ΓΙΑΝΙ, Κωνσταντινούπολη, 1900

-        Ψαλτήριον: γιάνι Νέπι ους Σουλτάν Δαβιδίν Μεζμουρή, Κωνσταντινούπολη 1895

-        Ένα ακόμη προσευχητάριο, το οποίου όμως λείπουν οι αρχικές σελίδες.

Η ιδιαιτερότητα των εκδόσεων αυτών, πέρα από το έντονο συναισθηματικό στοιχείο που φέρουν, έγκειται στο ότι είναι τυπωμένες στην Καραμανλίδικη γραφή, δηλαδή τη γραφή της τουρκικής γλώσσας με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου. Ουσιαστικά πρόκειται για τη γλώσσα που χρησιμοποιούσαν οι τουρκόφωνοι ορθόδοξοι χριστιανοί, κυρίως των ανατολικών επαρχιών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα βιβλία αυτά, με έντονο το αποτύπωμα της φθοράς του χρόνου και του ταξιδιού από το ένα άκρο του Ελληνισμού στο άλλο, σπανίζουν, ειδικά σε βιβλιοθήκες της Κέρκυρας. Το γεγονός μάλιστα ότι έχουν ένθετες χειρόγραφες σημειώσεις στην ίδια γραφή, τα καθιστά μοναδικά.

Η Δ.Ε. της Αναγνωστικής Εταιρίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στην κυρία Δέσποινα Θεοτόκη για την ευγενική δωρεά της, μια δωρεά που αντικατοπτρίζει μια πτυχή της ιστορίας της πατρίδας μας.

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ο Ιωάννης Ευτυχιάδης με τη γυναίκα του Ελένη Ευτυχιάδη το γένος Σαράφογλου, δύο από τα παιδιά του και την αδελφή της γυναίκας του.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.