Παρασκευή 03.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Νίκου Παργινού «Το χαμίνι της Οβριακής»

Νίκος Παργινός
02 Nov 2023 / 11:18

«Έρχεται για να μας θυμίσει όλα όσα ίσως ξεχάσαμε, όχι για να φέρει και πάλι στο προσκήνιο ρητορικές μίσους, αλλά για να μας αποδείξει πόσο επιζήμιες αποδείχθηκαν αυτές»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε μια κατάμεστη αίθουσα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κέρκυρας, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 στο αναγνωστικό κοινό της Κέρκυρας το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Παργινού, «ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ» των ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ - PSICHOGIOS PUBLICATIONS

Για το βιβλίο μίλησαν ο π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός – Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ. Κέρκυρας, κ. Λίνος Σούσης – πρώην Πρόεδρος της Ισραηλίτικης Κοινότητας της Κέρκυρας και ο Γιώργος Ζούμπος – Μαθηματικός – Ιστορικός ερευνητής.

Αποσπάσματα από το βιβλίο ανάγνωσε ο ηθοποιός Σπύρος Βέργης, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος, Λυκούργος Σκιαδόπουλος.

Χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Κέρκυρας κ.κ. Νεκταρίου και του Σεβασμιότατου Αρχιεπίσκοπου Καθολικών Κερκύρας, Ζακύνθου – Κεφαλληνίας π. Γεώργιος Αλτουβά.

Τον συγγραφέα τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑ.ΣΟ.Κ – Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πουλημένος, οι πρώην Δήμαρχοι, Γιάννης Κούρκουλος και Σωτήρης Μικάλεφ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας Δημήτρης Μεταλληνός, και ο Τάκης Μεταλληνός νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος.

Στην ομιλία του, ο συγγραφέας ευχαρίστησε φανερά συγκινημένος το αναγνωστικό κοινό της Κέρκυρας για το ενδιαφέρον και την αγάπη που επιδεικνύει για το συγγραφικό του έργο και αναφέρθηκε, τόσο στην τραγική συγκυρία του πολέμου στη Μέση Ανατολή, όσο και στο παρασκήνιο της συγγραφής του βιβλίου, ευχαριστώντας κυρίως την κ. Νίνα Βιτάλ, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκείνον.

«Στα μάτια και στο βλέμμα της Νίνας, συνάντησα όλο τον κόσμο της Οβριακής, τη θλίψη, την οδύνη, τη ζωντανή μνήμη, μα και το πείσμα, τον αγώνα, τη θέληση όλα ετούτα να μην σβήσουν, να μην ξεχαστούν, αλλά να γίνουν μια έγγραφη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές που θα ακολουθήσουν», ανέφερε ο συγγραφέας και συνέχισε:

«Τα Εβραϊκά της Κέρκυρας, θα έπρεπε να αποτελούν ουσιαστικό μάθημα ζωής για τα παιδιά μας, για το πως ένα στυγερό φονικό μπορεί να αναβιώσει επικίνδυνα στερεότυπα και προκαταλήψεις. Μάθαμε να κρύβουμε κάτω από το χαλί τις σκοτεινές στιγμές της ιστορίας μας, να μην επιστρέφουμε σε επώδυνα γεγονότα, να μην τα συζητάμε, να μην τα αναψηλαφούμε, να μην τα αξιολογούμε όσο θα έπρεπε. ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ έρχεται για να μας θυμίσει όλα όσα ίσως ξεχάσαμε, όχι για να φέρει και πάλι στο προσκήνιο ρητορικές μίσους, αλλά για να μας αποδείξει πόσο επιζήμιες αποδείχθηκαν αυτές».

ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ θα συνεχίσει το ταξίδι του στην Αθήνα, ενώ προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις με τη συμμετοχή Σχολείων της Κέρκυρας που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να εντάξουν το μυθιστόρημα σε δράσεις φιλαναγνωσίας.