Αφιέρωμα στον Nino Rota από το Σύνολο «METALLON» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην κινηματογραφική μουσική και ιδιαίτερα στα δημοφιλή έργα του Ιταλού συνθέτη Nino Rota για ταινίες της μεγάλης οθόνης
Οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας συνεχίστηκαν το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, αυτή τη φορά με τα χάλκινα πνευστά να έχουν τη τιμητική τους. Ο λόγος για την εξαιρετική συναυλία του Συνόλου Χάλκινων Πνευστών & Κρουστών “METALLON” της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Κ.Ο.Α.), η οποία πραγματοποιήθηκε στο (δυστυχώς όχι γεμάτο) Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.
Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην κινηματογραφική μουσική και ιδιαίτερα στα δημοφιλή έργα του Ιταλού συνθέτη Nino Rota για ταινίες της μεγάλης οθόνης. Έτσι, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Χαλιάσα, το Σύνολο “METALLON” ερμήνευσε διασκευές χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από τα εμβληματικά soundtracks ταινιών κυρίως του Federico Fellini όπως οι I clowns, La Strada, 8 ½, Amarcord κ.ά., καθώς επίσης και οι Godfather 1 & 2 του Francis Ford Coppola και Romeo and Juliet του Franco Zeffirelli (μεταφορά του ομώνυμο σαιξπηρικού θεατρικού έργου). Επίσης ακούστηκαν η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι για τη ταινία Τοπ Καπί, καθώς και η μουσική του Nicola Piovani για τη ταινία La vita e bella. Τα περισσότερα εκ των έργων ήταν διασκευές του Αλέκου Κάτσιου, αλλά και των Πάνου Βλάχου και Μιχάλη Μιχαλόπουλου.
Το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών & Κρουστών απάρτιζαν οι μουσικοί Γιάννης Καραμπέτσος, Τάκης Μπαλαμός, Φάνης Βερνίκος, Ekaterina Vostrikova (τρομπέτες),
Κωνσταντίνος Σίσκος, Σπύρος Κάκος (κόρνα), Κωνσταντίνος Αυγερινός, Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος, Γιώργος Κρίμπερης, Ευάγγελος Καραμπάς (τρομπόνια), Γιώργος Ραράκος (τούμπα) και Σπύρος Λάμπουρας (κρουστά).
Τη συναυλία και τα έργα της παρουσίασε ο δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Ζουμπουλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και σε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την εν πολλοίς κοινή πορεία του διδύμου Rota – Fellini.
ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».