Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με κερκυραϊκές συμμετοχές το Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών

Διεθνές φεστιβάλ κρουστών
28 Σεπτεμβρίου 2023 / 16:32
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου 2023

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διπλή εκπροσώπηση από κερκυραϊκές Φιλαρμονικές θα υπάρξει στο «International Rudimental Drumming & Marching Bands Festival 2023». Πιο συγκεκριμένα, στο διεθνές αυτό φεστιβάλ κρουστών που θα διεξαχθεί στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου 2023, θα συμμετάσχουν με τμήματα κρουστών η Φιλαρμονική Ένωση «Καποδίστριας» και η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά).

Εκτός όμως από τις δύο Φιλαρμονικές, στο φεστιβάλ συμμετέχουν επίσης και δύο Κερκυραίοι μουσικοί με την ιδιότητα του ομιλητή. Πρόκειται για τους Γιώργο Καζιάνη (percussionist) και Γιώργο Κωστελέτο (digital drumming expert).

To «International Rudimental Drumming & Marching Bands Festival 2023» διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Rudimental Drumming (GRDC) και υποστηρίζεται από τον διεθνή οργανισμό Society of International Rudimental Drummers (SIRD). Κατά τη διάρκεια του διημέρου, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν συγκεκριμένοι τομείς που αφορούν τα κρουστά όργανα, όπως το rudimental drumming και τα κρουστά μπαντών marching. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σειρά σεμιναρίων, ομιλιών και εργαστηριακού χαρακτήρα παρουσιάσεων και εκτελέσεων για τους συμμετέχοντες από καταξιωμένους ερμηνευτές, έχοντας ως στόχο να εμπνεύσει την ελληνική κοινότητα των drummers & percussionists αλλά και τη νεότερη γενιά να γνωρίσουν τις παραδόσεις του rudimental & marching drumming από όλο τον κόσμο. Επιπλέον, θα αποτελέσει ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για τα ελληνικά σχήματα και drummers να παρουσιάσουν τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά μας σε διεθνές ακροατήριο. Σημειώνεται δε, πως είναι η πρώτη φορά που αντίστοιχο φεστιβάλ πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

Τα σεμινάρια και οι ομιλίες θα λάβουν χώρα καθ’ όλο το διήμερο στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, ενώ το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί και παρέλαση των μπαντών και των λοιπών συμμετεχόντων σχημάτων στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, κάτω από την Ακρόπολη.

Πέραν της Φ.Ε. «Καποδίστριας» και της Παλαιάς Φιλαρμονικής, στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν επίσης με τμήματα κρουστών (drumlines) η Φιλαρμονική Ορχήστρα Κοζάνης "Πανδώρα" και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Καλαμαριάς, τα σύνολα κρουστών Bloco da Grecia Fasarioso, Rudbeats Drumline, Athens Snare & Bass και οι Bronza Banda. Οι ξένες πολιτικές και στρατιωτικές συμμετοχές περιλαμβάνουν τους Grey Coats (ΗΠΑ), Orbatum (Γαλλία), Sea Lions Drum Corps (Φινλανδία), The Austrian Guard Drumline & University of Music and Performing Arts Vienna (Αυστρία).

Από πλευράς ομιλητών/clinicians συμμετέχουν οι Γιώργος Καζιάνης, Γιώργος Κωστελέτος, Αλέξανδρος Νεδέλκος, Κώστας Σερεμέτης, Τόλης Αρσενίδης, Κωνσταντίνος Βορίσης, Τάκης Κανέλλος, Πέτρος Κούρτης, Φώτης Γιαννόπουλος, Νίκος Σιδηροκαστρίτης, Γιάννης Χατζής (Ελλάδα), Tam Barnes (Σκωτία), Oliver Fischer (Ελβετία), Tomi Kauppila (Φινλανδία), Jon Klavenes (Νορβηγία), David Panzl (Αυστρία), Theo Regis (Γαλλία) και  Mark Reilly (ΗΠΑ).

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

 

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».