Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ελληνοϊταλική Κρίση & Το Επεισόδιο της Κέρκυρας»

Έκθεση
29 Αυγούστου 2023 / 11:08

Στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2023 - Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 08:00-16:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με πολύ ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα (28/08), τα εγκαίνια της έκθεσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, «1923-Η Ελληνοϊταλική Κρίση και το Επεισόδιο της Κέρκυρας».

Την εκδήλωση, που έγινε στο Λατινικό Παρεκκλήσι του Παλαιού Φρουρίου, παρακολούθησε πλήθος κόσμου ενώ παρευρέθηκαν ο καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κέρκυρας, ο Ιταλός πρόξενος στην Κέρκυρα Φρειδερείκος Βαλσάμης και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα εγκαίνια πλαισίωσε η Παλαιά Φιλαρμονική, υπό τη διεύθυνση του υπαρχιμουσικού της Φ.Ε.Κ. Σπύρου Κακαρούγκα.

Την εκδήλωση προλόγισε η προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα και επισημαίνοντας τον στόχο της έκθεσης ο οποίος είναι «να αφηγηθεί στο κοινό αυτή τη λιγότερο γνωστή σελίδα της σύγχρονης κερκυραϊκής ιστορίας και να ανανεώσει την ιστορική μας μνήμη».

Ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της αναφέροντας πως η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 6χρονη Μαρίκα Βρυώνη, η οποία υπήρξε το 15ο θύμα του ιταλικού βομβαρδισμού του 1923.

Τη σκυτάλη πήραν οι μουσικοί της Παλαίας Φιλαρμονικής οι οποίοι εκτέλεσαν τα κομμάτια «Κορυφώ», σύνθεση του Σπύρου Προσωπάρη και «Κέρκυρα» του Νίκου Φαναριώτη και Σπύρου Δουκάκη.

Τέλος, το λόγο έλαβε ο ερευνητής και συγγραφέας Σπύρος Γαούτσης, ο οποίος παρείχε τα αρχειακά τεκμήρια της προσωπικής του συλλογής και επιμελήθηκε την έκθεση.

Έκανε μια εκτενή ιστορική αναφορά στα συμβάντα της ελληνοϊταλικής κρίσης και επέστησε την προσοχή στους τρόπους με τους οποίους γεγονότα του παρελθόντος αντηχούν και στο παρόν. Εξέφρασε την ελπίδα του να αγκαλιαστεί η έκθεση από μαθητές και φοιτητές και έκλεισε την ομιλία του διαβάζοντας τα ονόματα των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα στην ελληνοϊταλική κρίση του 1923.