Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση αρχειακών τεκμηρίων «Η ελληνοϊταλική κρίση και το επεισόδιο της Κέρκυρας»

Λατινικό Παρεκκλήσιο
23 Αυγούστου 2023 / 12:06

Εγκαίνια τη Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023, στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, διοργανώνει στο Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου την επετειακή έκθεση «1923. Η ελληνοϊταλική κρίση και το επεισόδιο της Κέρκυρας», με αρχειακά τεκμήρια από τη συλλογή του Σπύρου Π. Γαούτση.

Στις 31 Αυγούστου συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον βομβαρδισμό των φρουρίων της Κέρκυρας και την κατάληψη του νησιού από τον ιταλικό στόλο. Το επεισόδιο της Κέρκυρας, όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία το γεγονός, αποτέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση της επεκτατικής πολιτικής του Μουσολίνι και κακό οιωνό για το μέλλον…

Η έκθεση αποτυπώνει τα γεγονότα μετά τη δολοφονία της ιταλικής επιτροπής διαχάραξης των ελληνοαλβανικών συνόρων στις 27 Αυγούστου του 1923, τον βομβαρδισμό και την κατάληψη της Κέρκυρας από τον ιταλικό στόλο για έναν μήνα και τις προσφυγές της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Κοινωνία των Εθνών και στα Διεθνή Όργανα για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Μέσα από μία σειρά ανέκδοτων διπλωματικών εγγράφων και φωτογραφιών, εφημερίδων, προκηρύξεων και χαρακτικών, περιγράφεται η ανάδυση του εθνικισμού στην Ευρώπη, η εκρηκτική πολιτική ατμόσφαιρα της εποχής αμέσως μετά την μικρασιατική καταστροφή, το δράμα των προσφύγων και ο απόηχος του επεισοδίου της Κέρκυρας στο διεθνές διπλωματικό πεδίο.

Διάρκεια έκθεσης: 28 Αυγούστου – 31 Δεκεμβρίου 2023
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 08:00-16:00
Εγκαίνια: Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023, ώρα 20:00’