Πρώτη συναυλία στην Κέρκυρα για την ομάδα Σύγχρονων Επτανησίων Συνθετών
Η ομάδα συστάθηκε το 2020 από 10 μουσουργούς τους οποίους συνδέουν η επτανησιακή τους καταγωγή και οι κοινές μουσικές τους καταβολές
ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια ξεχωριστή και ενδιαφέρουσα συναυλία μέσα από την οποία αναδείχθηκε ένα μέρος της σύγχρονης επτανησιακής μουσικής δημιουργίας, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 21 Αυγούστου.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο κτίριο της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας" και ήταν η πρώτη συναυλία της ομάδας Σύγχρονων Επτανησίων Συνθετών στην Κέρκυρα. Η εν λόγω ομάδα συστάθηκε το 2020 από 10 μουσουργούς τους οποίους συνδέουν η επτανησιακή τους καταγωγή και οι κοινές μουσικές τους καταβολές.
Τιμής ένεκεν, το πρόγραμμα ξεκίνησε με δύο έργα του γενάρχη της επτανησιακής μουσικής, Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου. Πιο συγκεκριμένα ακούστηκαν το μαδριγάλι Tenere come rose και η αριέττα Stamare per vederti o bella Irene από τη συλλογή του Otto arietta e due madrigali.
Ακολούθησαν τα έργα των σύγχρονων επτανησίων δημιουργών αρχής γενομένης με το τραγούδι Η φαρμακωμένη του Σπύρου Ρουβά (σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού). Εν συνεχεία ακούστηκαν κατά σειρά Το παράθυρο και Η Δανάη του Χρύσανθου Μουζακίτη (αμφότερα σε ποίηση Βάσου Βογιατζόγλου), το Όνειρο του Σπύρου Μαυρόπουλου (σε ποίηση Μαρίας Πολυδούρη), και τα Πατρίδα και Αριστούργημα του Κώστα Αγουρίδη (αμφότερα σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη). Περνώντας σε τραγούδια βασισμένα σε ξενόγλωσση ποίηση, ακούστηκαν τα Music swims back to me του Παύλου Βεντούρα (σε ποίηση Anne Sexton), Τessellation του Νίκου Ροδίτη (σε ποίηση Kobayashi Issa) και Denn Unser Kunst Est Koeniglich του Σπύρου Δεληγιαννόπουλου (σε ποίηση Πέτρου Μελισσηνού). Η συναυλία ολοκληρώθηκε με τα Θεόφιλος & Φρειδερίκη του Σπύρου Τσιλιμπάρη (σε ποίηση Δημήτρη Καρύδη), Το Βεγγαλικό και Η Εύα του Σπύρου Μάζη (αμφότερα σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη) και τα Σαν η ψυχή μου ανέλπιδα λιγώνει (σε ποίηση Κωνσταντίνου Θεοτόκη) και Κέρκυρα (σε ποίηση Λορέντζου Μαβίλη) του Σπύρου Προσωπάρη.
Τα έργα αυτά ερμήνευσαν οι Ρόζα Πουλημένου, Εύα Καργιοφίλη, Μαρίνα Μαρτίνου, Σωτήρης Τριάντης (τραγούδι), Χρύσανθος Μουζακίτης (τραγούδι και πιάνο) Θοδωρής Μουζακίτης (βιολί), Μαριλένα Ελούλ και Γιούλη Βεντούρα (πιάνο). Όλοι τους χειροκροτήθηκαν θερμά από το ευάριθμο κοινό.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κώστας Καρδάμης, προβαίνοντας σε μια συνοπτική εξιστόρηση της πορείας της μουσουργίας στον επτανησιακό χώρο διαχρονικά.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».