Τρίτη 15.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι θερινές συναυλίες των τριών Φιλαρμονικών της πόλης.

θαύμα
13 Αυγούστου 2023 / 10:06
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Φέτος, η αρχή έγινε με την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά) και τη συναυλία της την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 10 Αυγούστου

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τα Μουσικά Σώματα των τριών Φιλαρμονικών της πόλης πραγματοποίησαν τις καθιερωμένες θερινές τους συναυλίες στην Άνω Πλατεία, στο πλαίσιο των τριήμερων εορτασμών για τον πολιούχο του νησιού, Άγιο Σπυρίδωνα, και για την 307η επέτειο λύσης της οθωμανικής πολιορκίας του 1716.

Φέτος, η αρχή έγινε με την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά) και τη συναυλία της την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 10 Αυγούστου. Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με το Μουσικό της Σώμα υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σπύρου Προσωπάρη στο εμβατήριο Unter dem Doppeladler του Josef Franz Wagner, για να ακολουθήσουν η εισαγωγή από την οπερέτα The light Cavalry του Franz von Suppé και ο Συρτός Χορός Ζακύνθου του Διονύσιου Βισβάρδη. Αμέσως μετά η μπάντα συνόδευσε τον ταλαντούχο νεαρό soloist Ανδρέα Καλογιάννη (ξυλόφωνο) στο Xylo Classics του Gerd Bogner και το πενταμελές σύνολο τρομπονιών της στο Lassus Trombone του Henry Filmore, ενώ μεσολάβησε η ορχηστρική εισαγωγή Νέοι Ορίζοντες του Σπύρου Προσωπάρη. Στη συνέχεια το  Μουσικό Σώμα της Παλαιάς Φιλαρμονικής ερμήνευσε επιλογές/διασκευές γνωστών μελωδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου, του George Gershwin, του Γιώργου Κατσαρού και των «Deep Purple», καθώς και το 76 Trombones του Meredith Willson. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το εμβατήριο The First Brigade του T. Tomnikowski.

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου τη σκυτάλη πήρε η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», με τη συναυλία του Μουσικού της Σώματος υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη, ξεκινώντας το πρόγραμμα με το εμβατήριο El Capitan του John Philip Sousa, για να ακολουθήσουν μία επιλογή αποσπασμάτων από όπερες του Giuseppe Verdi, δύο από τους Ελληνικούς Χορούς (Ηπειρώτικος και Κλέφτικος) του Νίκου Σκαλκώτα και ο Χορός των σπαθιών του Aram Khachaturian. Εν συνεχεία, τη τιμητική τους είχαν οι τρομπέτες με soloists τους διακεκριμένους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Γκόγκα και Γιώργο Λασκαρίδη, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Αλέξανδρο Μαυρόπουλο και τον Καθηγητή στο Gulda School of Music της Βιέννης, Σπύρο Λασκαρίδη. Ερμήνευσαν κατά σειρά τα A new Carnival of Venice του Thomas Stevens, The lonely shepherd του James Last και Il triello του Ennio Morricone, για να ακολουθήσει ο νεαρός τρομπετίστας Σπύρος Ελ Τσαμπάν στην καθιερωμένη Αλλαγή Φρουράς (The trumpeters on Guard) του E.O. Neske. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με την επιλογή/διασκευή του Σπύρου Μαυρόπουλου, Μαρκόπουλου Άσματα, πάνω σε γνωστές μελωδίες από έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου και, τέλος, με το 76 Trombones του Meredith Willson.

O κύκλος των τριήμερων εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε το Σάββατο 12 Αυγούστου με τη συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας", υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου. Και σε αυτή την  περίπτωση τη τιμητική της είχε η τρομπέτα, καθώς προσκεκλημένος soloist ήταν ο διακεκριμένος Ιταλός τρομπετίστας Andrea Giuffredi (ο οποίος, κατά την παρουσία του στην Κέρκυρα, πραγματοποίησε και σεμινάριο για σπουδαστές τρομπέτας, διοργανωθέν από την Φιλαρμονική "Καποδίστριας" κατά το διήμερο 9-10 Αυγούστου). Στη σαββατιάτικη συναυλία το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας» τον συνόδευσε στα Tijuana taxi του Bud Coleman, Ave Maria του Astor Piazzolla, Macarena του Bernardino Monterde, Un amore così grande του Guido Maria Ferilli και στη διασκευή The Good, the Bad and the Trumpet του Dimitri Tiomkin βασισμένη στη μουσική του Ennio Morricone για τη ταινία The Good, the Bad and the Ugly. Η συναυλία είχε ανοίξει με το εμβατήριο St. Petersburg του Jonnie Vinson, ενώ ακούστηκαν ακόμη τα Doctor Zhivago Suite του Maurice Jarre, Libertango του Astor Piazzolla, La Califfa και Deborah’s theme (από το Once upon a time in America) του Ennio Morricone, και τα La Strada και Romeo and Juliet του Nino Rota.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».