Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εμβληματικά έργα ερμήνευσαν η ΕΛ.Σ.Ο.Ν. και ο εξαιρετικός σολίστ Αχ. Λιαρμακόπουλος.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ
10 Αυγούστου 2023 / 10:52
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Υπό τη διεύθυνση του Δ. Γραμμένου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Αυγούστου, Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛ.Σ.Ο.Ν.) επέστρεψε και πάλι στην Κέρκυρα, μετά την παρθενική της εμφάνιση στο νησί το 2021. Η εκδήλωση έλαβε χώρα έξωθεν του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, αποτελώντας μια συμπαραγωγή της ΕΛ.Σ.Ο.Ν. και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κέρκυρας.

Αυτή τη φορά, μάλιστα, τους νεαρούς μουσικούς της ΕΛ.Σ.Ο.Ν. πλαισίωσαν και δεκαέξι εξίσου ταλαντούχοι ξένοι συνάδελφοί τους (προερχόμενοι από αντίστοιχες ορχήστρες νέων της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας), οι οποίοι εντάχθηκαν στις τάξεις της στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών MusXchange.

Υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Κερκυραίου μαέστρου και κλαρινετίστα, Διονύση Γραμμένου, η ΕΛ.Σ.Ο.Ν. ερμήνευσε τρία σπουδαία έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με το συμφωνικό ποίημα Prometheus (S.99) που συνέθεσε το 1850 ο Franz Liszt, εμπνεόμενος από τον αρχαιοελληνικό μύθο του Προμηθέα.

Ακολούθησε το Κονσέρτο για Τρομπόνι και Ορχήστρα Launy Grøndahl, που αναμφίβολα το πιο γνωστό έργο του Δανού αυτού συνθέτη και μαέστρου, αλλά και ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα του ρεπερτορίου του τρομπονιού γενικά. Στη συναυλία της Τρίτης, το Κονσέρτο απέδωσε εξαιρετικά ως soloist ο φημισμένος τρομπονίστας Αχιλλέας Λιαρμακόπουλος. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικούς με διεθνή καριέρα (μεταξύ άλλων έχει διατελέσει α΄ τρομπονίστας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, μέλος του περίφημου κουιντέτου «Canadian Brass», τρομπονίστας του διάσημου συγκροτήματος «Pink Martini», βοηθός καθηγητή στο Brooklyn College του CUNY University της Νέας Υόρκης κ.ά.) και πληθώρα βραβεύσεων και διακρίσεων (π.χ. η παρουσία του στο νο2 του Billboard Classical Music).

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η ΕΛ.Σ.Ο.Ν. ερμήνευσε την Συμφωνία αρ.1 σε Ντο ελάσσονα (Op.68) του Johannes Brahms (στην επέτειο των 190 ετών από τη γέννησή του), ένα τετραμερές έργο με τη σύνθεση του οποίου ο δημιουργός του ασχολήθηκε 21 ολόκληρα χρόνια. Με το κοινό να αποδίδει θερμό χειροκρότημα, η βραδιά έκλεισε υπό τους ήχους του Πρελούδιου της γ΄ πράξης της όπερας Lohengrin του Richard Wagner.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι η συναυλία της ΕΛ.Σ.Ο.Ν. στην Κέρκυρα αποτελεί προαναγγελία της συμμετοχής  της στο περίφημο διεθνές Φεστιβάλ Young Euro Classic που θα πραγματοποιηθεί στην Γερμανία. Ειδικότερα, η συναυλία της ΕΛ.Σ.Ο.Ν. εκεί (στις 11 Αυγούστου 2023, με το ίδιο πρόγραμμα, στην ιστορική αίθουσα Konzerthaus του Βερολίνου) θα είναι η εναρκτήρια για το σκέλος των ευρωπαϊκών μουσικών συνόλων αυτού του Φεστιβάλ, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς όσον αφορά ορχήστρες νέων.

Υ.Γ.: Είναι πραγματικά κρίμα το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα και η όλη προσπάθεια τέτοιων ποιοτικών μουσικών συνόλων και soloists να υποβαθμίζεται από τόσο κακές (λίαν επιεικώς) ηχοληψίες.

 


ΦΩΤΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».