Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Εικόνες Αποκάλυψης» στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

έκθεση
01 Ιουλίου 2023 / 13:12
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 04/07 έως της 13/08

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Λατινικό Παρεκκλήσιο του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας, υποδέχεται την Τρίτη 04/07 την έκθεση του Nicola Saric την οποία και θα φιλοξενεί μέχρι τις 13/08. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 20:00, ενώ από την Τετάρτη 05/07 το ωράριο επισκέψεων θα είναι από τις 08:00 έως τις 20:00.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Nikola Sarić γεννήθηκε στην Bajina Bašta, στη δυτική Σερβία το 1985, ενώ από το 2011 ζει και εργάζεται στο Αννόβερο της Γερμανίας. Ως νέος ο Sarić ανακάλυψε την εκπέμπουσα δέος ατμόσφαιρα και το κάλλος των μεσαιωνικών Βυζαντινών τοιχογραφιών της Μονής Studenica στη Σερβία, την οποία θεωρεί ως την απαρχή της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Εκπαιδεύτηκε στη ζωγραφική στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου (2005-2006) και αργότερα στην Ακαδημία Τεχνών και Συντήρησης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (2006-2014).

Στην διάρκεια των ακαδημαϊκών του χρόνων εμπνέεται σθεναρά από την μελέτη της Πρωτοχριστιανικής και Κοπτικής τέχνης των Βυζαντινών ψηφιδωτών της Ραβένας, όπως και από την Μονή του Οσίου Λουκά στην Ελλάδα. Στις πρώιμες σειρές έργων του, οι Μάρτυρες ή ο Κύκλος της Ζωής, ο Sarić οικειοποιείται την εικονογραφία και την θεματική των Παραβολών του Ιησού ή ιστορίες από τους Βίους των Αγίων Μαρτύρων της Εκκλησίας μετατρέποντάς τις σε συνθέσεις των οποίων το πνεύμα, η χάρη, η κομψότητα και η αυθεντικότητα είναι στοιχεία που χαρακτηριζούν ποιοτικά και τον ίδιο ως ζωγράφο.

Στους πιο πρόσφατους κύκλους έργων του που εκτίθενται στους Παξούς - Φωτεινό Σκότος, Μνημεία, Χειμερινό Φως – ο Sarić ξεμακραίνει από αναγνωρίσιμες αναφορές της θρησκευτικής εικονογραφίας, κινούμενος σε πιο λιτές συνθέσεις με ένα νεό βάθος και ένταση στον χειρισμό του φωτός και των χρωμάτων. Το απαστράπτον φως και το βάθος του χώρου στην τρέχουσα εργογραφία του, ενισχύουν περαιτέρω την μυστηριώδη και την μυστικιστική διάσταση της ζωγραφικής του, που βρίσκεται σε αρμονική ακολουθία με τις πρώιμες νεανικές εμπειρίες της Μονής Studenica, υπογραμμίζοντας έτσι την αδιάκοπη συνέχεια του πνευματικού αυτού νήματος που παραμένει άθικτο και ζωντανό μέχρι σήμερα.

ΦΩΤΟ@ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΜΠΟΪΚΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.