Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μία ημέρα γεμάτη μουσική στην Κέρκυρα!

Παγκόσμια Μέρα Μουσικής
22 Ιουνίου 2023 / 12:24
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Πληθώρα εκδηλώσεων στην πόλη για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής εορτάστηκε στην πόλη της Κέρκυρας με πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων την Τετάρτη 21 Ιουνίου. Στις παρακάτω γραμμές σταχυολογούνται οι σημαντικότερες εξ αυτών.

Μουσείο Σολωμού 

Η αρχή έγινε το πρωί στο Μουσείο Σολωμού - Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών που διοργάνωσε την μουσική μουσειοπαιδαγωγική δράση «Παρέα με την Ξανθούλα», σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Μουσική Παιδαγωγική στο Σχολείο και στην Κοινότητα».

Η δράση ήταν βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού σε μελοποίηση Νικόλαου Χαλικιόπουλου - Μάντζαρου και είχε ως στόχο οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τους στίχους του Σολωμού και τη μουσική του Μάντζαρου μέσω της εμπλοκής τους σε μουσικές δραστηριότητες. Τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης είχαν οι Ναυσικά - Μαρία Φρόνιμου, Ζωή Διονυσίου και Μαρία Ζαρκάδα.

Οι Φιλαρμονικές

Το απόγευμα τη σκυτάλη έλαβε η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος» με τη σύντομη συναυλία των μικρών μουσικών της Μαθητικής Μπαντίνας της, υπό τη διεύθυνση του Διονύση Μαρτίνη. Η συναυλία αυτή πραγματοποιήθηκε στην Κουκουνάρα, συνδυάζοντας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής με τη λήξη του μαθητικού έτους 2022 - 2023.

Πάντοτε σε εορταστικό πλαίσιο, στη συνέχεια ήταν η σειρά του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας» να πραγματοποιήσει τη δική του σύντομη συναυλία, στην πλατεία Δημαρχείου, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Μιχάλη Μιχαλόπουλου.

Οι μικροί μουσικοί ήταν οι πρωταγωνιστές και για την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας («Παλαιά»), με τη συναυλία της Μαθητικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Νέων που πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της. Ως soloists εμφανίστηκαν οι Ιωάννης Σπυρίδων Ρέκκας (πιάνο), Αδαμαντίνη Βαρότση (βιολί), Ελσύνη Παπαδοπούλου (βιολί) και Ρέα Βλαχοπούλου (τσέλο). Τη συναυλία διεύθυνε η Φλώρα Κλήμη, με βοηθό διδασκαλίας την Εύα Παπά.

Η συνέχεια δόθηκε και πάλι από την Φιλαρμονική «Μάντζαρος», αυτή τη φορά με τη καθιερωμένη πλέον συναυλία του Μουσικού της Σώματος στο περιστύλιο των παλαιών ανακτόρων Μιχαήλ και Γεωργίου, την οποία διεύθυναν ο αρχιμουσικός Σωκράτης Άνθης και ο προσκεκλημένος καθηγητής τρομπέτας του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, διακεκριμένος Αμερικάνος τρομπετίστας Jason Dovel. Στην εν λόγω συναυλία τη τιμητική της είχε η τρομπέτα. Ακούστηκαν σχετικά έργα των Nikolay Rimsky-Korsakov, Johann Nepomuk Hummel, Joaquin Rodrigo, Ennio Morricone, Leroy Anderson, Σπύρου Μαυρόπουλου κ.ά., με soloists τους τρομπετίστες Jason Dovel, Κική Κετίκογλου, Τάσο Ασπιώτη, Διονύση Μαρτίνη, Julia Bell, Ryan Gardner, Jared Wallis και Javier Salinas. Οι τέσσερις τελευταίοι είναι μέλη της 14μελούς τάξης του Jason Dovel που επίσης συμμετείχε σύσσωμη στη συναυλία. Σημειώνεται, ακόμη, ότι τις προηγούμενες ημέρες ο καθηγητής Jason Dovel πραγματοποίησε δωρεάν masterclass σε Κερκυραίους τρομπετίστες διαφόρων ηλικιών.

Άνοιξε η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ

Την ίδια ώρα, στον Ιερό Καθολικό Ναό των Αγίων Ιακώβου & Χριστοφόρου, το δημοφιλές γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES (μουσική διεύθυνση Ειρήνη Πατσέα, κινησιολογία/χορογραφία: Σταύρος Ικμπάλ, γενική καλλιτεχνική διεύθυνση: Μαρίνα Σάττι) πραγματοποιούσε τη δεύτερή του εμφάνιση στην Κέρκυρα, με την οποία άνοιξε και η αυλαία του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας.

Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλάμβανε τόσο παλαιότερες χορωδιακές πολυφωνικές διασκευές παραδοσιακών μελωδιών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όσο και νέες μεταγραφές δημοτικών τραγουδιών, γραμμένες ειδικά για το συγκεκριμένο σύνολο, όλες από διακεκριμένους νεότερους και σύγχρονους συνθέτες όπως οι Μιχάλης Αδάμης, Γιάννης Γιαννάκος, Ελεονώρα Ζαχαριά, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Καψοκαβάδης, Πέτρος Κλαμπάνης, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Μάρθα Μαυροειδή, Άλκης Μπαλτάς, Λάγιος Μπάρντος, Χρήστος Σαμαράς, Νίκος Σκαλκώτας, Άγγελος Τριανταφύλλου και Φίλιππος Τσαλαχούρης.

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Τέλος, φοιτητές από την Κατεύθυνση Εκτέλεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Τ.Μ.Σ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν μικρές συναυλίες κλασικής κιθάρας και jazz μουσικής, στην πλατεία Δημαρχείου και στην πλατεία Βραχλιώτη αντίστοιχα, σε μια συνεργασία του Τ.Μ.Σ. με το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».