Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρεσιτάλ Πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη, στην Ιόνια Ακαδημία

Λάμπης Βασιλειάδης
21 Ιουνίου 2023 / 18:23
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Τη Δευτέρα στην Ιόνιο Ακαδημία, ο Λάμπης Βασιλειάδης θα παρουσιάσει ρεσιτάλ με έργα Μουσσόργσκυ (Εικόνες από μια Έκθεση), Σούμαν (Συμφωνικές Σπουδές) και Λιστ / Μπελίνι (Παράφραση από την Όπερα Νόρμα)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο διακεκριμένος Έλληνας πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης θα ξεκινήσει και φέτος την καλλιτεχνική του περιοδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό από την Κέρκυρα. Μπορούμε να το δούμε ίσως ως μια συνέχεια του θρύλου “χειροκροτήθηκε στην Κέρκυρα- applaudito a Corfù”, όταν οι όπερες ξεκινούσαν από εδώ το διεθνές τους ταξίδι, σίγουρα όμως το ρεσιτάλ αυτό αποτελεί τιμή για την Κέρκυρα, στην οποία ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου ζει και εργάζεται τα τελευταία 20 χρόνια.

Απόψε στην Ιόνιο Ακαδημία ο Λάμπης Βασιλειάδης θα παρουσιάσει ρεσιτάλ με έργα Μουσσόργσκυ (Εικόνες από μια Έκθεση), Σούμαν (Συμφωνικές Σπουδές) και Λιστ /  Μπελίνι (Παράφραση από την Όπερα Νόρμα).

Σε ενα μνημειώδες έργο που ο Μουσσόργσκυ αφιερώνει στον φίλο του ζωγράφο Χάρτμαν, ο συνθέτης περιγράφει σε ένα μοναδικό “περίπατο” - κύκλο ζωής, βαθιά ανθρώπινα συναισθήματα που συμβολικά αναφέρονται σε εικόνες με τίτλους όπως "ξωτικό", "παιδιά που παίζουν", "το χαμένο κάστρο", "τα βόδια με το κάρο". Ιδιαίτερα η κορύφωση του έργου, η "μεγάλη Πύλη του Κιέβου" θα μπορούσε να αποτελεί τη μουσική της Ειρήνης που τόσο έχει ανάγκη η εποχή μας.  Οι συμφωνικές  σπουδές του Σούμαν όπως και η Νόρμα του Μπελίνι (σε διασκευή Λιστ) είναι έργα  προπάντων ερωτικά, όπου το υψηλό νόημα κρύβεται στην σχέση, μεταμορφώνεται σε συνεχή διάλογο ανάμεσα σε αντιθετικά θέματα που αγωνίζονται να προσεγγίσουν το ένα το άλλο.

Η συναυλία θα επαναληφθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Πιάνου στην Ξάνθη, στο Γκέτιν της Γερμανίας και στο Διεθνές Φεστιβάλ στο Πόρτο Χέλι.

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 19:30 τη Δευτέρα 26/06 και θα έχει ελεύθερη είσοδο.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.