Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νέο βιβλίο της Μ. Κανελλοπούλου-Μπότη «Μουσεία και Δίκαιο»

Μουσεία και Δίκαιο
19 Ιουνίου 2023 / 12:18
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Αντικείμενο είναι η ανάλυση της νομοθεσίας που διέπει τα μουσεία, ιδίως όσον αφορά την ίδρυση και πιστοποίησή τους, τα είδη των μουσείων, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την πνευματική ιδιοκτησία.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μαρίας Κανελλοπούλου – Μπότη με τίτλο «Μουσεία και Δίκαιο» από τις εκδόσεις  Σάκκουλα. Αντικείμενο του παρόντος έργου είναι η ανάλυση της νομοθεσίας που διέπει τα μουσεία, ιδίως όσον αφορά την ίδρυση και πιστοποίησή τους, τα είδη των μουσείων, τα θεμελιώδη δικαιώματα και την πνευματική ιδιοκτησία.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η πρωτότυπη αυτή μελέτη έχει ιδιαίτερο επιστημονικό και επίκαιρο χαρακτήρα, λόγω της θέσπισης νέων νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούν στα ζητήματα για τα μουσεία, όπως είναι οι ν. 4858/2021 και 4996/2022, αλλά και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν το 2022 και αφορούν την αναγνώριση των μη κρατικών μουσείων, καθώς και την πιστοποίηση των κρατικών μουσείων. Έμφαση δίνεται, επίσης, και σε άλλα σημαντικά κείμενα, όπως η Οδηγία 2013/37, η Σύσταση της UNESCO του 2015 για τα μουσεία και τις συλλογές, η Διακήρυξη Shenzhen του High Level Forum για τα μουσεία της UNESCO του 2016 και η Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2021 για έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Δεδομένων στον Πολιτισμό.

Βιογραφικό της Μαρίας Κανελλοπούλου  - Μπότη

H Μαρία Κανελλοπούλου-Μπότη είναι Δικηγόρος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΤΑΒΜ της Σχολής Επιστημών της Πληροφορίας και Πληροφορικής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών με άριστα (απολυτήριο με βαθμό 20/20, σε πρώτη θέση) και με υποτροφία σπουδών για όλο το λύκειο. Εισήχθη στη Νομική σε πρώτη θέση (από όλες τις σχολές) και αποφοίτησε σε πρώτη θέση από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Αγγλίας (LL.M) και στη Νομική Σχολή του Yale των ΗΠΑ (LL.M) και διδακτορικές σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών (διατριβή με άριστα). Το 2000-2001 διορίσθηκε Faculty Fellow του Πανεπιστημίου του Harvard. Έχει λάβει υποτροφίες από το ΝΑΤΟ, το Ωνάσειο Ίδρυμα Υποτροφιών, το ΙΚΥ, το Clare Hall του Cambridge, UK, το Harvard και τον Ροταριανό Όμιλο Αθηνών. Εξελέγη Co-Director της Διεθνούς Εταιρείας Επιστημόνων για τη Δεοντολογία και την Τεχνολογία της Πληροφορίας INSEIT το 2013. Έχει συγγράψει και επιμεληθεί δέκα οχτώ έργα (βιβλία–μονογραφίες). Έχει δημοσιεύσει πάνω από ογδόντα άρθρα, μελέτες, εκθέσεις κ.λπ. και έχει στο ενεργητικό της πάνω από εξήντα ομιλίες (διαλέξεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια-ημερίδες κ.λπ.). Είναι εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ίδρυσε τη σειρά διεθνών συνεδρίων International Conference on Information Law and Ethics (ICIL). Είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ‘Πληροφορία: Ιστορία, Ρύθμιση και Πολιτισμός IHRC’. Διορίστηκε (μοναδική) Director της διεθνούς εταιρείας INSEIT την 22.6.2015. Έχει διορισθεί εκπρόσωπος/μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης για την Ελλάδα σε πολλές ευρωπαϊκές δράσεις. Το 2016 εξελέγη Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΑΒΜ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και διορίστηκε μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ψηφιακών Υπηρεσιών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. To 2015 διορίσθηκε μέλος της Παγκόσμιας Επιτροπής ΙΕΕΕ για την προστασία προσωπικών δεδομένων. To 2016 διορίσθηκε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής για τη βιοηθική της UNESCO στην Ελλάδα. The Greek Unit of the UNESCO Chair in Bioethics (Haifa).

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.