Αμάλγαμα επτανησιακής μουσικής
Η εκδήλωση ήταν μια ιδέα καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, οι οποίοι συνεργάστηκαν με το Καλλιτεχνικό Σωματείο Echoes και η Χορωδία Κέρκυρας
ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια συναυλία – αφιέρωμα στην επτανησιακή μουσική, με τίτλο «Επτανησιακό Αμάλγαμα» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου στον προαύλιο χώρου του Κέντρου Επτανησιακής Μουσικής & Πολιτισμού. Η εκδήλωση ήταν μια ιδέα καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας, οι οποίοι για την υλοποίησή της συνεργάστηκαν με το Καλλιτεχνικό Σωματείο Echoes και η Χορωδία Κέρκυρας.
Το μουσικό πρόγραμμα της εν λόγω συναυλίας ήταν εστιασμένο σε έργα του Ζακυνθινού συνθέτη Δημήτρη Λάγιου (1952-1991). Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν έργα του όπως τα Καθρέπτης, Ουρανίδες, Σπουδές σε ελληνικά θέματα, Αίνιγμα, Ρωγμές, Εξαγνισμός, Βαρκαρόλα του Ιονίου κ.ά. Πλαισιώθηκαν από έργα των Διονυσίου Λαυράγκα (Η λεμβωδία), Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (Η ξανθούλα) και Κίμωνα Χυτήρη (Ο πόθος).
Soloists της βραδιάς ήταν η υψίφωνος Έλλη Καρύδη και η υψίφωνος Δέσποινα Μουρατίδου, συνοδευόμενες από ολιγομελή ορχήστρα νυκτών εγχόρδων καθηγητών και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας. Την αποτελούσαν οι Γιάννης Τσοπάνογλου, Νικηφόρος Μουζάκης, Ελένη-Άννα Σιμάτη, Αντώνης Ζερβόπουλος, Αλέξανδρος Βασιλάκης (μαντολίνα), Γιάννης Κυριακούλης (μαντόλα), Νίκος Κουβαράς, Γιώργος Καραλανίδης, Σπύρος Ντάουφχαουζ (κιθάρες) και Έφη Σακελλάρη (κοντραμπάσσο). Τη συναυλία διεύθυνε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κέντρου Επτανησιακής Μουσικής & Πολιτισμού της Χορωδίας Κέρκυρας, Σπύρος Ρουβάς.
Λίγα λόγια για τον Δ. Λάγιο
Ο Δημήτρης Λάγιος γεννήθηκε στην Ζάκυνθο στις 7 Απριλίου του 1952.
Σπούδασε πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο, πλάι στον Δημήτρη Δραγατάκη. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στις ΗΠΑ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980.
Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος με έργα του και, πιο συγκεκριμένα με μελοποιημένη ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Ακολούθησε ένας μεγάλος αριθμός συνθέσεών του, στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο μελοποιημένα ποιήματα, όσο και ορχηστρική μουσική αλλά και μουσική για χορόδραμα.
Επίσης ίδρυσε το Μουσικό Σχολείο Μυκόνου, το Μουσικό Σχολείο Αλίμου και το σύνολο «Ραψωδοί», ενώ συμμετείχε και στη δημιουργία του πρώτου Λαϊκού Σχολείου Παραδοσιακής Μουσικής.
Πέθανε στις 11 Απριλίου του 1991, νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 39 ετών.
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».