Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

5ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ - Αφιέρωμα στην Έλενα Άνγκρη

5ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ
25 Μαΐου 2023 / 17:52
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Παρασκευή 26 Μαϊου στις 19:00 στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα το 5ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ με συναυλία στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, αφιερωμένη στην Ελενα Ανγκρη.

Η περίπτωση Άνγκρη

Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, παρουσιάζουμε την πρώτη Ελληνίδα ντίβα της όπερας και της οικογένειας Άνγκρη μια οικογένεια που ήρθε από τη Νάπολη της Ιταλίας στην Κέρκυρα το 1817. Ο Σπυρίδων Άνγκρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1827 και σε ηλικία 25 ετών μετανάστευσε στην Αυστραλία όπου δημιούργησε το πρώτο ελληνικό αθλητικό σύλλογο στην Αυστραλία, το “Leventia Rowing Club” το 1859.

Η αδελφή του Έλενα, γεννημένη στην Κέρκυρα στις 14 Μαΐου 1824, υπήρξε μια θρυλική Ελληνίδα λυρική καλλιτέχνις, η οποία ήταν τότε ό,τι και η Μαρία Κάλλας στον 20ό αιώνα. Και τούτο δεν είναι υπερβολή, επειδή σε μικρή ηλικία είχε κατακτήσει τα μεγαλύτερα θέατρα. Ήταν η δεκαετία του 1840 κατά την οποία η Έλενα άρχισε πραγματικά να λάμπει στο εξωτερικό, έχοντας μαγέψει με την φωνή της την Ευρώπη και ύστερα την Αμερική. Συνθέτες όπως ο Rossini και ο Donizetti την είχαν σε μεγάλη εκτίμηση. Ο Rossini είχε συνθέσει ειδικά μια άρια για την ίδια, η οποία τραγουδιέται στο μάθημα μουσικής της όπερας “Ο κουρέας της Σεβίλλης”.
Το 1843, 19 ετών πια, τραγουδάει με μεγάλη επιτυχία στη Μπρέσια. Ακολουθεί το Λιβόρνο με τη Lucia. Στα 1844 κάνει το ντεμπούτο της στη Σκάλα του Μιλάνου σαν Bianco, στο έργο του Mercadante. Μέχρι το 1847 τραγουδάει στο θέατρο αυτό σαν contralto coloratura.

Το 1845 κατακτά την Όπερα της Βιέννης ως Isabella στο έργο του Rossini “L’ Italiana in Algeri” και ακολουθούν μετακλήσεις και κονσέρτα σε Πράγα, Λιψία, Δρέσδη και Βερολίνο.

Στα 1848 τιμήθηκε από τον βασιλιά της Αυστρίας Φερδινάνδο με τον τίτλο της “επίσημης τραγουδίστριας της Αυτοκρατορικής Αυλής”. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται στην Αγία Πετρούπολη, όπου και θριαμβεύει. Τότε ήρθε στην Κέρκυρα για να τραγουδήσει προς τιμήν της γενέτειράς της και να τιμηθεί όπως άρμοζε σε μία κοντράλτο παγκόσμιας κλάσης.

Έναν χρόνο αργότερα (1849) ντεμπουτάρει στο Λονδίνο, στο Covent Garden, ως Arcase, στη “Semiramide” του Rossini. Την ίδια χρονιά εμφανίζεται στο Παρίσι και την επομένη, 1850, στο Λονδίνο, όπου το κοινό την αποθεώνει στα περίφημα Εθνικά Κονσέρτα. Ο διεθνής Τύπος τη θεωρεί κορυφαία τραγουδίστρια και τη χαρακτηρίζει υπόδειγμα έκφρασης του καθαρού belcanto, αλλά και για την ιδιαίτερη δραματική σκηνική ερμηνεία – παρουσία.

Στα 1853 τη συναντάμε στη βασιλική Όπερα της Μαδρίτης. Εκεί γνώρισε τον συνθέτη και πιανίστα Pedro de Abella, τον οποίο αργότερα παντρεύτηκε. Μαζί πια περνάνε τον Ατλαντικό και αρχίζουν εμφανίσεις στη Νέα Υόρκη, στη Βοστόνη, στη Φιλαδέλφεια, αλλά και στη Κούβα και το Μεξικό. Όλος ο αμερικανικός Τύπος την αποθεώνει για τις φωνητικές ερμηνευτικές ικανότητές της, το ιδανικό belcanto, και τη δραματική σκηνική δεινότητά της.

Τραγουδάει σε συναυλίες, όπερες, ορατόρια και με τον μαέστρο και manager Max Maretzek περιοδεύει σε Κούβα και Μεξικό. Η τελευταία -απ’ όσα γνωρίζουμε- εμφάνιση της Έλενας Άγκρη ήταν στα 1862 στη Νέα Υόρκη. Ύστερα αποφάσισε να αποσυρθεί από το τραγούδι που τόσο αγαπούσε.
Θα ζήσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της στην Βαρκελώνη, μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 1886 οπότε και απεβίωσε.

Μουσική Εκδήλωση Όπερας

Δύο νέοι ταλαντούχοι πιανίστες του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο Απόστολος Κωνσταντάκης και ο Παναγιώτης Γαρμπής θα μας μεταφέρουν στον μαγικό κόσμο της όπερας ενώ η πιανίστα Μαρία Δρακόντου θα συνοδεύσει την σοπράνο Ελπίδα Ζαβιτσάνου σε ένα εκλεκτικό οπερετικό ντουέτο.

Απόστολος Κωνσταντάκης, Πιανίστας



O Απόστολος Κωνσταντάκης γεννήθηκε το 2000. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 5  χρόνων στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ρόδο. Αποφοίτησε από την Μουσική Σχολή Τέχνης Δωδεκανήσου με δίπλωμα πιάνου (άριστα παμψηφεί και 1ο βραβείο) από την τάξη της Ευτυχίας Σπύρου. Επίσης έχει πτυχίο αρμονίας και αντίστιξης με βαθμό άριστα από την τάξη της   Γεωργίας Χαραυγής. Φοίτησε στο Μουσικό Σχολείο Ρόδου, όπου υπήρξε ο βασικός πιανίστας της ευρωπαϊκής ορχήστρας του σχολείου και αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ρόδου.
Σήμερα, είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην κατεύθυνση εκτέλεσης και ερμηνείας πιάνου με τον καθ. Λάμπη Βασιλειάδη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιάνου με τους: Hideyo Harada, Claudio Curro Dossi, Solungga Liu, Paul Barnes, Dmitry Rachmanov, Thomas Rosenkrans, Nico Benadie, Robert Satterlee, Maciej Gański, Julian Sánchez, Svetlana Smolina, Igor Petrin, Γρηγόριο Ζαμπάρα, Ναταλία  Μιχαηλίδου, καθώς και σεμινάρια συνοδείας  κλασσικού τραγουδιού(Lied) με τον Andreas Reibenspies.
Έχει δώσει πολλαπλές συναυλίες και προσωπικά ρεσιτάλ πιάνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αχίλλειο της Κέρκυρας, Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου της Ρόδου, Νεστορίδειο Μέλαθρο Ρόδου, στην Ξάνθη, Φλώρινα, Γερμανία κ.α. Επίσης έχει παρουσιάσει προσωπικά ρεσιτάλ σε φεστιβάλ μουσικής όπως το “Rhodes International Piano Forum & RHODES ART INTERNATIONAL MUSIC FESTIVAL” και το Διεθνές Φεστιβάλ Σύμης.
Έχει αποσπάσει το 1ο βραβείο στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης όπως και το 1ο βραβείο στον 30ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου της Χ.Ο.Ν. Έχει επίσης βραβευθεί σε διαγωνισμούς όπως τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πιάνου για  παιδιά, International Music Competition Vienna Grand Prize Virtuoso”  και “eMuse” Online Music Competition.

Παναγιώτης Γαρμπής, Πιανίστας



Ο Παναγιώτης Γαρμπής γεννήθηκε το 2002 στο Αργοστόλι, Κεφαλονιά. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 5 ετών με την καθηγήτρια πιάνου κα Ολυμπία Αλεξανδροπούλου στην Φιλαρμονική σχολή Κεφαλληνίας. Το 2017 ξεκίνησε μαθήματα με την καθηγήτρια πιάνου κα Μάρω
Φραγκούλη στο Δημοτικό Ωδείο Πειραιά και δύο χρόνια αργότερα πήρε το δίπλωμα πιάνου με ΑΡΙΣΤΑ & Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟα. Σήμερα είναι φοιτητής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με καθηγητή τον κ Λάμπη Βασιλειάδη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Hideyo Harada και Βασίλη Βαρβαρέσο. Έχει δώσει πολλαπλές συναυλίες και προσωπικά ρεσιτάλ στην Εθνική πινακοθήκη , Δημοτικό Ωδείο Πειραιά, Δημοτικό θέατρο «Κέφαλος» Κεφαλονιά , Φιλαρμονική σχολή Κεφαλληνίας, Αχίλλειο Κέρκυρα, Ξάνθη, Γερμανία. Το 2018 απέσπασε Β΄Βραβείο στον διαγωνισμό πιάνου ο «ΦΙΛΩΝ».

Μαρία Δρακόντου, Πιανίστα



Η Μαρία Δρακόντου γεννήθηκε στην Καβάλα. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στην ηλικία των 7. Το 2019 εισήχθη στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Μουσικών Σπουδών και φοιτά στην κατεύθυνση εκτέλεσης πιάνου υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λάμπη Βασιλειάδη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στην Κέρκυρα, Ξάνθη, Αθήνα και Γερμανία με τους Julian Sanchez, Maciej Ganski, Γρηγόριο Ζαμπάρα, Paul Barnes, Solungga Liu, Svetlana Smolina και Hideyo Harada. Έχει πάρει μέρος σε συναυλίες στην Κέρκυρα, Ξάνθη, Γερμανία.

Ελπίδα Ζαβιτσάνου, Σοπράνο



Η Σοπράνο Ελπίδα Ζαβιτσάνου γεννήθηκε το 1999 στη Λευκάδα. Ξεκίνησε τις θεατρικές και μουσικές σπουδές της (πιάνο και θεωρητικά) στο Παλεστρίνειο Ωδείο και συνέχισε με σπουδές στο φλάουτο στη Φιλαρμονική Εταιρεία Λευκάδας.
Παράλληλα ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στον χορό και τα εικαστικά, ενώ η πρώτη της επαφή με την φωνητική ήταν μέσα από την μικτή χορωδία του ΟΡΦΕΑ Λευκάδας.
Από το 2019 είναι φοιτήτρια στην κατεύθυνση Μονωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Ιονίου Πανεπιστημίου, με καθηγήτρια την Ρόζα Πουλημένου. Έχει τραγουδήσει και ηχογραφήσει έργα με το Φωνητικό Σύνολο και την χορωδία του Ι.Π., την Camerata Vocalis και την χορωδία San Giacomo, ενώ έχει συνεργαστεί με την Συμφωνική Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, ερμηνεύοντας έργα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες παραστάσεις ως σολίστ, με πιο πρόσφατο το ρόλο της Pernille στην όπερα δωματίου The Beautiful Bridegroom του Dan Shore , ενώ μελετά και ερμηνεύει έργα μπαρόκ και κλασσικού ρεπερτορίου, καθώς και μοντέρνων συνθετών Μουσικού Θεάτρου.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.