Παρασκευή 17.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Η ανταρσία πριν από την πτώση» σε 1η Πανελλήνια εκτέλεση από την Φ.Ε. Καποδίστριας

ΦΕ Καποδίστριας
28 Μαρτίου 2023 / 17:29

Το πένθιμο εμβατήριο LUGUBRE του François - Joseph Gossec που θ’ ακουστεί σε 1η Πανελλήνια εκτέλεση από την Φ.Ε. Καποδίστριας στην συναυλία της την Κυριακή των Βαϊων

Η μακροχρόνια αργή πτώση της γαλλικής μοναρχίας κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης είχε αρκετές κορυφαίες στιγμές, ξεκινώντας με την έφοδο της Βαστίλης.



Στη συνέχεια η Γαλλική Φρουρά εξεγέρθηκε και η βασιλική οικογένεια μεταφέρθηκε βίαια από το παλάτι των Βερσαλλιών στο Παρίσι. Όλα αυτά συνέβησαν το 1789.
Το 1790 έφερε περισσότερα προβλήματα και στις 31 Αυγούστου η φρουρά στη Νανσί της Γαλλίας στασίασε.

Ενώ τα ανώτερα κλιμάκια του στρατού ήταν σε μεγάλο βαθμό πιστά, οι στρατιώτες της βάσης γίνονταν επαναστάτες. Στο Νανσί υπήρχαν τρία συντάγματα: το Σύνταγμα του Βασιλιά, ένα σύνταγμα Ελβετών μισθοφόρων και το ιππικό του στρατοπέδου.

Το Σύνταγμα του Βασιλιά απαίτησε έλεγχο των λογαριασμών τους και, στο τέλος, συνέλαβε τον διοικητή και κατάσχεσε το ταμείο μισθοδοσίας της μονάδας. Ο συνταγματάρχης και άλλοι αξιωματικοί περιορίστηκαν στους στρατώνες. Οι Ελβετοί μισθοφόροι ακολούθησαν την ίδια πορεία, γεγονός που ανησύχησε τους αξιωματικούς, καθώς τα μισθοφορικά συντάγματα θεωρούνταν επί μακρόν τα πιο πιστά.

Οι Ελβετοί μισθοφόροι αξιωματικοί κατάφεραν να καταπνίξουν την εξέγερση και τιμώρησαν τους κακοποιούς βάζοντάς τους να τρέξουν το γάντι, όπου ο κρατούμενος πρέπει να τρέξει ανάμεσα σε δύο γραμμές-σειρές στρατιωτών που είναι ελεύθεροι να τον χτυπήσουν. Αυτή η πειθαρχία οδήγησε σε περισσότερα προβλήματα. Τελικά, η Συνέλευση στο Παρίσι αποφάσισε ότι η ανταρσία έπρεπε να κατασταλεί και απαίτησε την απελευθέρωση των αξιωματικών και την παράδοση των αρχηγών.

Δυστυχώς, το Σύνταγμα του Βασιλιά είχε φορτώσει ένα κανόνι και το στόχευσε εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων. Ένας κατώτερος αξιωματικός, ο Désilles, μπήκε μπροστά από το κανόνι για να τους πείσει να μην πυροβολήσουν, αλλά χτυπήθηκε και το κανόνι εκπυρσοκρότησε, σκοτώνοντας περίπου 60 από τους πιστούς στρατιώτες.

Ο τελικός απολογισμός των νεκρών μετά από τρεις ώρες μάχης υπολογίζεται σε 500 στρατιώτες και πολίτες. Η δράση του Antoine-Joseph-Marc Désilles μνημονεύτηκε σε έναν πίνακα του Jean-Jacques-François Le Barbier το 1794, που δείχνει τα κυβερνητικά στρατεύματα να περνούν την πύλη και τους στασιαστές να αντιμετωπίζουν τον αξιωματικό με το κανόνι. Οι πολίτες φαίνονται πάνω δεξιά στον τοίχο. 



Εν τω μεταξύ, στο Παρίσι, είχε δημιουργηθεί μια λαϊκή πολιτοφυλακή υπό τον Μαρκήσιο ντε Λαφαγιέτ, ο οποίος είχε γίνει γνωστός νωρίτερα στην Αμερικανική Επανάσταση.Αυτή η Εθνική Φρουρά περιελάβανε μια μπάντα 45 μουσικών, τελικά υπό τη διεύθυνση του συνθέτη François-Joseph Gossec. Έγραψε πολλούς ύμνους αφιερωμένους στο Γαλλικό έθνος και έργα για την ορχήστρα.

Στις 20 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε επαναστατική γιορτή στο Champ de la Fédération προς τιμήν των στασιαστών. Ο Gossec έγραψε αυτό το εμβατήριο για εκείνη την περίσταση, και το έργο, το οποίο είναι αξιοσημείωτο για τον εντυπωσιακό-μεγαλειώδης ήχο του ταμ-ταμ, των χάλκινων πνευστών και των τυμπάνων, που εναλλάσσονται με τη σιωπή, παρακινώντας την ψυχή σε απόγνωση. Το έργο συνέχισε να είναι ένα σημαντικό έργο της Επανάστασης και παίχτηκε σε σημαντικές κηδείες και για την ταφή του Βολταίρου στο Πάνθεον στις 11 Ιουλίου 1791.

Ο κύριος τίτλος του έργου

Αργό Εμβατήριο για τις νεκρικές τιμές που πρέπει να αποδοθούν στους πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στο Ομοσπονδιακό πεδίο στις 20 Σεπτεμβρίου 1790, για την υπόθεση της Νανσί.