Παρασκευή 12.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπληκτική η παράσταση της Ευανθίας Ρεμπούτσικα για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής (video)

AHEPA Κέρκυρας
01 Δεκεμβρίου 2022 / 10:14

Μια παράσταση τιμής και μνήμης για τα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής - Από την AHEPA Κέρκυρας, με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τη Φιλαρμονική Γαστουρίου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα μαγικό μουσικό ταξίδι μέσα στο χρόνο απόλαυσαν οι θεατές του κατάμεστου δημοτικού θεάτρου Κέρκυρας στη παράσταση ‘Τιμής και μνήμης’ για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μια παράσταση υψηλού επιπέδου με την, καθηλωτική σε όλα τη συνθέτρια/βιολίστρια, Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού, Γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Χρυσουλάκη να παρουσιάζει το σημαντικό έργο στη διάσωση Ελλήνων πολιτών τις ημέρες των μεγάλων εκκαθαρίσεων του Αμερικανού πρεσβευτή στη Σμύρνη φιλέλληνα Τζωρτζ Χόρτον και του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου Σμύρνης, απόγονος του οποίου τιμήθηκε παραβρισκόμενος στην εκδήλωση για το σπουδαίο έργο του ιερέα.

Αμέσως μετά ακολούθησε ένα 20λέπτο μουσικό αφιέρωμα στο 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ανθρώπου του πολιτισμού Ιάκωβου Καμπανέλλη που το Υπουργείο Πολιτισμού έχει δώσει το όνομά του στο έτος που διανύουμε πριν εμφανιστεί στη σκηνή γνωρίζοντας την αποθέωση η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Με ‘άρωμα κανέλας’ ταξιδέψαμε στο Βόσπορο και τη Κωνσταντινούπολη, θυμηθήκαμε τη ‘Πολίτικη Κουζίνα’ και γυρνώντας τα ΄Λιμάνια΄ φτάσαμε στην ‘Αλεξάνδρεια’ για να καταλήξουμε στην εκπληκτική ‘αίθουσα του θρόνου’ σε μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της παράστασης.Καθηλωτικό επίσης και το παίξιμο της συνθέτριας με το βιολί που με το αέρινο ύφος του χορού της έδινε την αίσθηση της έκστασης στο κοινό. Η φιλαρμονική “Ομόνοια” Γαστουρίου σαν έτοιμη από καιρό πλαισίωσε και ανέδειξε με μοναδικό τρόπο τη δημιουργό με τον Αρχιμουσικό Σπύρο Ράλλη να έχει προσεγγίσει άριστα ενορχηστρωτικά το πολύπλευρο έργο της συνθέτριας σε μια από τις κορυφαίες παραστάσεις που έχει διευθύνει και τους μουσικούς να ανταποκρίνονται με άριστο τρόπο στις υψηλές απαιτήσεις της βραδιάς. Καλοκουρδισμένοι με εξαιρετικό ήχο οι σολίστες ανταποκρίθηκαν στο ρόλο της βραδιάς επάξια.

Σε επιλεγμένα σημεία του προγράμματος οι χορωδίες Αχαράβης και Άφρας με τα παιδικά τους τμήματα, οι σχολικές χορωδίες του 4ου γυμνασίου και του γυμνασίου Φαιάκων και της χορωδίας “Τα χαμόγελα του Μον Ρεπό” έδωσαν μια ξεχωριστή εικόνα σε όλη τη βραδιά που παρά το μέγεθός τους που ξεπέρασαν τα 180 παιδιά ανεβοκατέβαιναν στη σκηνή ταχύτατα, συντεταγμένα και με υποδειγματική πειθαρχία βάζοντας το κερασάκι σε αυτή τη μοναδική βραδιά.Σπύρος Κλείσσας και Αγάθη Κοσκινά απέδειξαν ότι δεν είναι τυχαία η πορεία τους. Εξαιρετικές ερμηνείες με τη ποιότητα να διακρίνεται σε κάθε τους τραγούδι του ιδιαίτερα απαιτητικού προγράμματος, με σκηνική παρουσία εντυπωσιακή και γινόμενοι ένα σώμα είτε με τη συνθέτρια είτε με τη φιλαρμονική, συντέλεσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης έτοιμοι για την επόμενη καλλιτεχνική τους διαδρομή.

Δύο σπουδαίοι σολίστες οργανοπαίκτες ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι και ο Σπύρος Κοτζιάλης στο πιάνο ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους και δίκαια το κοινό τους αντάμειψε με θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα για τη παρουσία τους.

Παρόντες στην εκδήλωση ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου εξωτερικών και απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, οι βουλευτές του νησιού, η Περιφερειάρχης, η Δήμαρχος και σύσσωμη η ηγεσία της Ομογενειακής Οργάνωσης AHEPA με τον Ύπατο Γραμματέα Σάββα Τσίβικο και το Κυβερνήτη Κώστα Βαρσάμη να συγχαίρουν το τμήμα της Κέρκυρας για το τεράστιο έργο του και τη συνεχή προσφορά του στη τοπική κοινωνία.


Video: ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΒΙΝΟΣ