Σάββατο 05.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι CHÓRES κελάηδησαν «όπως κελαηδούσαν πρώτα»

CHÓRES
23 Οκτωβρίου 2022 / 19:54

Στην πρώτη τους εμφάνιση στο νησί, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με εξαίσιες γυναικείες φωνές γέμισε το Σάββατο 22 Οκτωβρίου ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, στη συναυλία-παράσταση του φωνητικού συνόλου CHÓRES. Η εκδήλωση είχε τίτλο «Πώς κελαηδούσαν πρώτα» και διεξήχθη στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κέρκυρας 2022.

Έτσι, μέσω του 15μελούς σχήματος που το εκπροσώπησε, σε διεύθυνση και μουσική διδασκαλία της μαέστρου Ειρήνης Πατσέα, το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, με ένα ρεπερτόριο αποτελούμενο από σύγχρονες χορωδιακές διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών, σε μία νέα προσέγγιση που συνδύασε φωνητικά άρτιες ερμηνείες και παραστατικότητα στην εκτέλεση.

Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν δημοφιλή ή και λιγότερο γνωστά παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας, της Νισύρου, της Ικαρίας, της Ηπείρου και της Ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, σε διασκευή/επεξεργασία για πολυφωνική γυναικεία χορωδία από τους Νίκο Σκαλκώτα, Νίκο Κυπουργό, Άλκη Μπαλτά, Φίλιππο Τσαλαχούρη, Μάρθα Μαυροειδή, Άγγελο Τριανταφύλλου, Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, Γιάννη Γιαννάκο, Χρήστο Σαμαρά, Ελεωνόρα Ζαχαριά και Bardos Lajos. Το σκέλος της κινησεολογίας επιμελήθηκε ο Σταύρος Ικμπάλ.

Ποιες είναι οι CHÓRES

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHÓRES αποτελεί ένα «καλλιτεχνικό φυτώριο» που δημιουργήθηκε το 2017 ως απόρροια μιας σειράς καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν ένα έτος νωρίτερα από την Μαρίνα Σάττι.
Από το 2018 λειτουργεί στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας WOMO η οποία έχει ιδρυθεί με σκοπό την διάσωση, διάδοση, προβολή, προώθηση και παρουσίαση κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης που προάγει τον πολιτισμό και την τέχνη, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πλέον, οι CHÓRES συνολικά  αριθμούν περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών και συνεργάζονται με αναγνωρισμένους διδάσκοντες από διάφορους καλλιτεχνικούς χώρους για την ανάπτυξη ενός καλλιτεχνικού συνόλου με ευρύτητα και κοινωνική αντίληψη, το οποίο έχει ως σκοπό την προώθηση τόσο του παραδοσιακού μουσικού ρεπερτορίου της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, όσο και δημιουργιών νεότερων και σύγχρονων συνθετών, Ελλήνων και ξένων.

Οι CHÓRES συνεργάζονται τακτικά με διακεκριμένους μεμονωμένους καλλιτέχνες αλλά και με φορείς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή, ενώ από το 2020 μέχρι και σήμερα συμμετέχουν στον θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.