Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νέοι ποιητές του Διεθνούς Φεστιβάλ – Νέες τάσεις ποιητικής δημιουργίας (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Νέοι ποιητές
07 Σεπτεμβρίου 2022 / 14:36

Η πρώτη βραδιά ποίησης των «Εκδηλώσεων Πόλης», στον κήπο του λαού

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια ατμοσφαιρική βραδιά που τιμήθηκε από το κοινό, με έμφαση στις νέες τάσεις της ελληνικής ποίησης παρουσιάστηκε την Τρίτη 06/09, στον κήπο του Λαού. Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο βραδιές ποίησης, μέρος των λογοτεχνικών εκδηλώσεων του φεστιβάλ για την περίοδο του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2022.



ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.


Οι φωταψίες απουσίαζαν στον κήπο την Τρίτη. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης είχαν φροντίσει να σβήσουν τα κεντρικά φώτα του κήπου. Το αποτέλεσμα ήταν άκρως ατμοσφαιρικό, καθώς το σκοτάδι επέτρεψε στους φωτιστές της εκδήλωσης να κάνουν τη δουλειά τους και να παρουσιάσουν την εκδήλωση υπό καλλιτεχνικά ελεγχόμενο φως. Ο ήχος ήταν καλός, οι εκφωνήσεις ακούγονταν καθαρά και η χροιά του ήχου στα μικρόφωνα ήταν αρμονική και ξεκούραστη για το μέσο ακροατή.




ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
 

Αυτές οι, κατά τα άλλα, βασικές προϋποθέσεις διαμόρφωσαν το ευχάριστο σκηνικό, στο δροσερό κήπο των ανακτόρων, για μια βραδιά γνωριμίας του Κερκυραϊκού κοινού, με νέους ποιητές και ποιήτριες από άλλα μέρη της Ελλάδας. Πρόσωπα γνωστά στον χώρο τους, με εκδόσεις και καλλιτεχνική διαδρομή, αλλά κατά βάση άγνωστα στο ευρύ κοινό. Η βραδιά στάθηκε σαν μια ευκαιρία εξοικείωσης, αυτών που παρακολουθούν μια πιο κλασσική εκδοχή της ποιητικής δημιουργίας, με τις νέες τάσεις και θεματικές, όπως αυτές απαντώνται στο έργο των 7 νέων ποιητών και ποιητριών που παρουσιάζονται στη βραδιά ποίησης.



ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.


Η γλώσσα των ποιημάτων ήταν αιχμηρή και δίχως μέτρο. Οι παραστάσεις εύθραυστες, σε στιγμές, βαθιά προσωπικές. Κοινό ίσως χαρακτηριστικό όλων των ποιημάτων ήταν ένα στοιχείο αυτό- αναφορικότητας. Όμως η στοχαστική ενδοσκόπηση των νέων ανθρώπων, όπως πήρε σχήμα στο καλούπι της ποίησης, άφησε σε αρκετούς μια αίσθηση δυσοίωνη. Μια αναλυτική αμφιβολία που θαρρείς αιωρούταν στην ατμόσφαιρα μετά την τελευταία τελεία του κάθε ποιήματος.

Ενδεχομένως το γεγονός ότι όλοι αυτοί οι νέοι ποιητές και ποιήτριες παρήγαγαν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς τους μέσα στο περιβάλλον της κρίσης, επηρέασε και τον ποιητικό τους λόγο. Ίσως πάλι να είχε πολύ υγρασία το βράδυ, και οι αισθητήρες του γράφοντα να συνέλαβαν περαστικά Βενετσιάνικα “φαντάσματα”. Σε κάθε περίπτωση αυτή ήταν μια εντύπωση. Η μουσική υπόκρουση, (ανάλογη με αυτήν που συνόδευσε την παρουσίαση των 7 Κερκυραίων ποιητών στον ίδιο κήπο τον Ιούλιο), ήταν βασισμένη σε μια ηλεκτρο-ακουστική, αυτοσχεδιαστή προσέγγιση.



ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.


Ο συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής «Benjha», με την χρήση ήχων και μουσικών χειρονομιών, εμψύχωνε τα λόγια των ποιημάτων σε ηχοτοπία και μουσικές φράσεις που ταλαντώνονταν σε συνέργεια, με την μελωδία και το ρυθμό των λέξεων. Το κοινό της Κέρκυρας είναι βέβαια πλέον εξοικειωμένο με την στοχαστική ηλεκτρονική μουσική, μέσα από τις συχνές παρουσιάσεις - εγκαταστάσεις που διοργανώνει το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, παρόλα αυτά η κοινή επιτέλεση ποίησης και ηλεκτρονικής ζωντανής σύνθεσης, είναι κάτι σχετικά πρόσφατο, γεγονός που προσέδωσε μια μητροπολιτική αύρα στην εκδήλωση της Τρίτης. Ακολουθεί η εκδήλωση της Τετάρτης, στον ίδιο χώρο, τις εννέα το βράδυ.



ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.


Οι ποιήτριες και ποιητές που παρουσιάσθηκαν την πρώτη μέρα ήταν οι: Μαριγώ Αλεξοπούλου, Γιάννης Δούκας, Στάθης Ιντζές, Μαρία Κουλούρη, Αλέξης Μάινας, Ειρήνη Μαργαρίτη και Θωμάς Τσαλαπάτης.



ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Την εισαγωγή και τον συντονισμό είχε ο Νίκος Ερηνάκης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Όντας και ο ίδιος ποιητής απήγγειλε δικά του ποιήματα στο τέλος, ευχαρίστησε το κοινό, ανακοινώνοντας παράλληλα και μια τρίτη, μη προγραμματισμένη αρχικά βραδιά, αφιερωμένη στους Κερκυραίους ποιητές.