Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο «μικροσκόπιο» της UNESCO για 11 μήνες η παλιά πόλη της Κέρκυρας

UNESCO
22 Αυγούστου 2022 / 14:16

Παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, ο υπεύθυνος φορέας για την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης της παλιάς πόλης της Κέρκυρας δεν έχει συνεδριάσει εδώ και καιρό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο «μικροσκόπιο» κλιμακίου της UΝΕSCΟ αναμένεται να βρεθεί για ένα περίπου χρόνο η παλιά πόλη της Κέρκυρας που έχει κηρυχθεί από το 2007 ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τον διεθνή οργανισμό.

Για 11 ολόκληρους μήνες, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, τα μάτια των εμπειρογνωμόνων της UNESCO θα είναι στραμμένα στην Κέρκυρα. Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2023 και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν αναμένεται να έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το κηρυγµένο από την UNESCO μνημείο που περιλαµβάνει τα δύο φρουριακά σύνολα και το ιστορικό κέντρο αλλά και τη ζώνη επιρροής (Buffer Zone).

Για την ώρα ωστόσο η ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς για τους ελέγχους που θα διενεργηθούν είναι φειδωλή και περιορίζονται στο ότι δεν πρόκειται για άπαξ διαδικασία αλλά με διάρκεια στο χρόνο. Σημειώνεται ότι ανάλογος έλεγχος είχε διενεργηθεί προ ετών επί δημαρχίας Κ. Νικολούζου, όπου επισημάνθηκαν αδυναμίες όπως η έλλειψη ελεύθερων χώρων, η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η ανάπτυξη πραματειών κ.α.

Πρόκειται για διαχρονικά και ουσιώδη ζητήματα, τα οποία αποτυπώνονταν και στο επικαιροποιημένο Σχέδιο Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί (π.χ. η αποκοµιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, το κυκλοφοριακό πρόβληµα, οι χρήσεις γης, κ.λπ. ) με αποτέλεσμα να επιδρούν άμεσα στην κατάσταση του µνηµείου.

Ο Φορέας

«Κλειδί» πάντως από πολλούς για να ξεπεραστούν αυτές οι αδυναμίες είναι η εκ νέου ενεργοποίηση του Διεπιστημονικού– Διαθεσμικού Φορέα Διαχείρισης Παλιάς Πόλης Κέρκυρας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του σχεδίου διαχείρισης αυτής. Ωστόσο παρότι η λειτουργία του κρίνεται καθοριστική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων καθημερινότητας, ωστόσο η Επιτροπή Παρακολούθησης για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας έχει να συνεδριάσει εδώ και καιρό. «Ο Φορέας δεν έχει συνεδριάσει. Η θητεία του έληξε και περιμένουμε την επανασύστασή του. Εμείς κάναμε τα δέοντα», δήλωσε στην «Ε» η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου.

Το ιστορικό

Το μνημόνιο συνεργασίας για τη σύσταση μιας Διαθεσμικής - Διεπιστημονικής Διαχειριστικής Αρχής, υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2011. Η Συντονιστική Επιτροπή του Σώματος αποτελούνταν από 17 μέλη με Πρόεδρο το Δήμαρχο. Τον Μάρτιο του 2012, υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των αρμοδίων φορέων για τη Διαθεσμική- Διεπιστημονική Διαχειριστική Αρχή.

Στις 15 Ιουνίου 2012 πέντε εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού, διορίστηκαν σε αυτή τη διαχειριστική αρχή, που είναι γνωστή ως η Επιτροπή Παρακολούθησης για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, στο Φαληράκι, ύστερα από πρόσκληση του τότε Προέδρου της Επιτροπής και Δημάρχου της Κέρκυρας, κ. Τρεπεκλή.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ