Κυριακή 22.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαδικτυακή ομιλία του αρχαιολόγου, Κωνσταντίνου Ι. Σουέρεφ

Μουσείο Σολωμού
16 Μαΐου 2022 / 10:09
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Την ίδια μέρα (18 Μαΐου 2022) η είσοδος στο Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας θα είναι ελεύθερη. Λειτουργία πρωινές ώρες, μέχρι 2 μ.μ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, συμμετέχοντας στον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Η δύναμη των Μουσείων», διοργανώνει την Τετάρτη 18 Μαΐου στις 20.00 διαδικτυακή ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Ι. Σουέρεφ, Αρχαιολόγου Δρ Φ., Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων, με θέμα: «Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022: Η συμβολή της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών – Μουσείου Σολωμού Κερκύρας στην έκθεση για τα 200 χρόνια από το 1821 στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων».

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω zoom και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών στο youtube.

Σύνδεσμοι εκδήλωσης:

https://us02web.zoom.us/j/87535094523
https://www.youtube.com/channel/UCtBA3dtIPWaUF8xyvYiyD2A/featured

Την ίδια μέρα (18 Μαΐου 2022) η είσοδος στο Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας θα είναι ελεύθερη. Λειτουργία πρωινές ώρες, μέχρι 2 μ.μ. Λόγω των ειδικών συνθηκών η είσοδος των επισκεπτών εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

Σουέρεφ Κωνσταντίνος - Δρ. Αρχαιολογίας - Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
Ο Κωνσταντίνος Σουέρεφ γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπάρι. Πήρε μεταπτυχιακά διπλώματα ειδίκευσης στην αρχαία φιλολογία από τη Scuola Normale Superiore και προϊστορικής αρχαιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Πίζας. Εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Η ερευνητική του δραστηριότητα εκτείνεται σε θέματα των μυκηναϊκών χρόνων, των ελληνικών αποικισμών, της βορειοελλαδικής αρχαιολογίας και της ιστορίας της τέχνης. Έλαβε μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και σε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ως εισηγητής. Πρότεινε και υλοποίησε στη Θεσσαλονίκη το θεωρητικό τμήμα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Καλειδοσκόπιο 1995» με θέμα «Μύθοι, θρύλοι και παραμύθια, μια προσέγγιση μέσα από τα κόμικς». Έχει προσκληθεί σε πανεπιστήμια της Ιταλίας και της Γαλλίας για διαλέξεις και σεμινάρια. Εργάζεται από το 1985 ως αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, αρχικά στην ΙΣΤ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ενώ διηύθυνε την ΚΘ΄ Εφορία (2006-2010). Από το 2011  προΐσταται της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. ‘Έχει, μεταξύ άλλων, συγγράψει τα έργα Αρχαία λιμάνια-Θερμαϊκός Κόλπος (1988), Μυκηναϊκές μαρτυρίες από την Ήπειρο (2001), Τοπογραφικά και αρχαιολογικά Κεντρικής Μακεδονίας (2011), ενώ έχει επιμεληθεί τη δίτομη έκδοση Υδάτινες σχέσεις-Το νερό ως πηγή ζωής κατά την αρχαιότητα (2000-2003). Έχει μεταφράσει τα βιβλία Umberto Eco, Πολιτιστικά κοιτάσματα (1988), Pablo Neruda, Todo el amor (Όλη η αγάπη, α΄ έκδοση 1993, ε΄ έκδοση 2003), Emanuele Greco, Αρχαιολογία της Μεγάλης Ελλάδας (2001, βραβείο μετάφρασης από το ιταλικό κράτος). Είναι συνεργάτης του περιοδικού Πόρφυρας από την ίδρυσή του (1980) με σχόλια θεωρίας για τον κινηματογράφο, μεταφράσεις, ποιήματα και δοκίμια. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Περίπλους, Η λέξη, Φηγός, Εντευκτήριο, Φιλόλογος, Γραφή, Ακτή κ.ά.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.