Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H «Καντάτα Ελευθερίας» του Χρήστου Λεοντή θα ξανακουστεί στην Κέρκυρα

ΔΗΜΟΔΟΚΟΣ
22 Μαρτίου 2022 / 17:24

Σε μια σύμπραξη Ωδείου Κέρκυρας, Μουσικού Σχολείου και Χορωδίας «Δημόδοκος» , εν όψει της Εθνικής Επετείου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την παραμονή της 25ης Μαρτίου, το Ωδείο Κέρκυρας, το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας (Μ.Σ.Κ.) και η Δημοτική Χορωδία «Δημόδοκος» ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να παρουσιάσουν την «Καντάτα Ελευθερίας» του σπουδαίου σύγχρονου Έλληνα συνθέτη  Χρήστου Λεοντή, τιμώντας έτσι και την Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Ο Χρήστος Λεοντής συνέθεσε την «Καντάτα Ελευθερίας» το 1970, μελοποιώντας τα βαρυσήμαντα λόγια του Ρήγα Φεραίου, του Διονύσιου Σολωμού και του Ιωάννη Μακρυγιάννη. Πρόκειται για ένα έργο γραμμένο για αφηγητές, solo φωνές, λαϊκά όργανα, συμφωνική ορχήστρα (που εν προκειμένω θα απαρτίζεται από μαθητές και διδάσκοντες του Ωδείου Κέρκυρας και του Μουσικού Σχολείου) και μικτή χορωδία (Δημοτική Χορωδία «Δημόδοκος»).

Μαζί τους θα συμπράξουν ως soloists η mezzo soprano Σταματίνα Καρύδη και ο βαρύτονος Σωτήρης Τριάντης, ενώ τον ρόλο του αφηγητή θα έχουν η Μαρία Ράλλη και ο Χρήστος Μπογδάνος.

Εν όψει της εκδήλωσης της Πέμπτης η εφημερίδα «Ενημέρωση» επικοινώνησε με τους κ.κ. Κίμωνα Χυτήρη (Διευθυντή του Ωδείου Κέρκυρας και Καθηγητή του Μ.Σ.Κ.), Αλεξάνδρα Τζούμα (Διευθύντρια του Μ.Σ.Κ.) και Δήμητρα Καλογεροπούλου (μαέστρο της Χορωδίας «Δημόδοκος» και Καθηγήτρια του Μ.Σ.Κ.), η οποία και θα διευθύνει τη συναυλία, προκειμένου να μας δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το έργο και την όλη προετοιμασία.
 
  • Πώς προέκυψε η συνεργασία των τριών αυτών φορέων για την υλοποίηση της συναυλίας της 24ης Μαρτίου;
_Δήμητρα Καλογεροπούλου (Δ.Κ.): Η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος», μετά από δύο ιδιαίτερα χρόνια, ενέταξε στον προγραμματισμό της για τον Μάρτιο του 2022, ενόψει και της επετείου της 25ης Μαρτίου, την παρουσίαση του έργου  «Καντάτα Ελευθερίας» του Χρήστου Λεοντή. Το έργο απαιτεί την σύμπραξη ορχήστρας και χορωδίας.
Ως καθηγήτρια στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας, έκανα την πρόταση στον υπεύθυνο καθηγητή της ορχήστρας κο Κίμωνα Χυτήρη, ο οποίος παράλληλα είναι υπεύθυνος και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ωδείου Κέρκυρας. Έτσι, μετά και από την έγκριση του συλλόγου διδασκόντων, ξεκίνησε η συνεργασία των φορέων.
 
  • Γιατί επελέγη το συγκεκριμένο έργο του Χρ. Λεοντή; Ποιοι οι συμβολισμοί του εν όψει και της Εθνικής Επετείου;
_Δ.Κ.: Η Καντάτα Ελευθερίας παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Κέρκυρα το 2017 σε συνεργασία της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» και της Δημοτικής Χορωδίας «Δημόδοκος», σε διασκευή και μουσική διεύθυνση του κου Σπύρου Μαυρόπουλου. Το έργο είναι καθαρά επετειακό! Στηρίζεται σε κείμενα τριών μεγάλων μορφών της ιστορίας μας:
Του Ρήγα Φεραίου, του πρωτομάστορα της εθνικής μας Ανεξαρτησίας, της Δημοκρατίας και της συναδέλφωσης των λαών. Του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού μας ποιητή, του υμνητή των οικουμενικών ιδεών της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας. Και του Ιωάννη Μακρυγιάννη, πρωτεργάτη στον αγώνα για την συνταγματική κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων του ελληνικού λαού.
Αυτό λοιπόν που παρουσιάζεται είναι ο αγώνας του λαού για Ανεξαρτησία, Ειρήνη και Δικαιοσύνη. Ότι πιο επίκαιρο πιστεύω για τις μέρες που διανύουμε!
 
  • Θα μπορούσατε, μέσα σε μερικές προτάσεις, να μας δώσετε συνοπτικά τα κύρια μουσικά χαρακτηριστικά του έργου αυτού;
_Δ.Κ.: Είναι ένα ιδιαίτερο έργο, το οποίο συνδυάζει την συμφωνική ορχήστρα με την λαϊκή ορχήστρα, να εναλλάσσονται με την χορωδία, τους σολίστες και τους αφηγητές. Όλα αυτά τα στοιχεία δένουν αρμονικά μεταξύ τους, βγάζοντας ταυτόχρονα δυναμισμό!
 
  • Μιλήστε μας για το κλίμα στις πρόβες. Πώς προχωρά η προετοιμασία μιας τέτοιας συναυλίας, ειδικά μετά από δύο χρόνια «ιδιαίτερων» συνθηκών λόγω πανδημίας;
_Κίμωνας Χυτήρης (Κ.Χ.): Σίγουρα οι συνθήκες είναι «ιδιαίτερες», απόρροια των ιδιαίτερων καιρών. Ο ενθουσιασμός όμως δεν λείπει, τόσο από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου όσο και από τους σπουδαστές του Ωδείου Κερκύρας, για αυτήν την κοινή συναυλία.
Αυτά τα «ιδιαίτερα» χρόνια οι νεαροί καλλιτέχνες στερήθηκαν το αυτονόητο. Το να μπορούν να λαμβάνουν μέρος σε συναυλίες ώστε να παρουσιάζουν το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της δουλειάς τους στο κοινό. Νιώθω λοιπόν ότι περιμένουν με ανυπομονησία την ημέρα της συναυλίας. Έχουμε δύο διαφορετικά ορχηστρικά σύνολα που δουλεύουν ξεχωριστά. Την τελική εβδομάδα τα δύο σύνολα θα μπορέσουν να προβάρουν το έργο από κοινού με την ασφάλεια του μεγάλου χώρου που προσφέρει το Δημοτικό μας Θέατρο. 
 
Μαθητές του Μ.Σ.Κ. και του Ωδείου Κέρκυρας καλούνται να συνεργαστούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με μεγαλύτερους μουσικούς, επαγγελματίες και μη. Τι σημαίνει η σύμπραξη αυτή, ειδικά για τα παιδιά;

_Αλεξάνδρα Τζούμα (Α.Τ.): Στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας  όπως και στο Ωδείο Κέρκυρας, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν μουσική με εξειδικευμένους παιδαγωγούς.
Και οι δύο Φορείς προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες ζωής στους μαθητές τους, τόσο μέσα από την καθημερινή διδασκαλία, όσο και μέσα από τις πολλαπλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούν.
Το Μουσικό Σχολείο είναι ένα σχολείο με όραμα για έναν καλύτερο κόσμο, ένα σχολείο που δίνει στους μαθητές του τη δυνατότητα  να αναδείξουν τα πολλαπλά τους ταλέντα και τις δεξιότητές τους σε ένα περιβάλλον που τους καλλιεργεί την αγάπη για το ωραίο, το μεγάλο και  το αληθινό, την υψηλή άμιλλα και την αισθητική, τη συνήθεια να θέτουν στόχους και να τους υλοποιούν,  να δημιουργούν πολιτισμό με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους αλλά και με  συντελεστές άλλων εξωσχολικών φορέων.
Η σύμπραξη επομένως μεταξύ των μαθητών  του Μουσικού Σχολείου και εκείνων του Ωδείου Κέρκυρας το οποίο εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος, είναι πολύ σημαντική διότι βοηθάει τα παιδιά να συνεργάζονται και να εκθέτουν  με υπευθυνότητα και υψηλή αυτογνωσία  τους εαυτούς τους καθώς  και το έργο τους δημόσια. Η όσμωση αυτή τα  ευαισθητοποιεί και τα  καθιστά πιο υπεύθυνα, ποιοτικά και αποτελεσματικά.
 
  • Να αναμένουμε, λοιπόν, και στο μέλλον ανάλογα συνεργατικά καλλιτεχνικά εγχειρήματα;
_Α.Τ.: Θα ήταν ευχής έργον να έχουμε και στο μέλλον με το Ωδείο Κέρκυρας και τους αξιολογότατους και καταξιωμένους συντελεστές του ανάλογα συνεργατικά καλλιτεχνικά εγχειρήματα, όπως είχε  άλλωστε και στο παρελθόν η Ορχήστρα και η Χορωδία του σχολείου μας με τη Χορωδία Κέρκυρας και με τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «San Giacomo» με το έργο« Άξιον Εστί», καθώς και η Μαντολινάτα του Μουσικού Σχολείου με την Κερκυραϊκή Καντάδα και Μαντολινάτα.
Προσβλέπουμε με χαρά και ενθουσιασμό στην επόμενη συνεργασία μας η οποία περιποιεί τιμή για εμάς.