Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρόταση για την ανάπτυξη «Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης και Τηλεκπαίδευσης»

Πρόγραμμα Interreg «Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020»
28 Nov 2016 / 09:57

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της ζώσας μουσικής παράδοσης στα Ιόνια Νησιά διαμορφώθηκε η πρόταση έργου με τίτλο: «Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης & Τηλεκπαίδευσης (MILC)»,

η οποία πρόκειται να κατατεθεί στο πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας (Interreg V-A) «Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020», που συγχρηματοδοτείται από πόρους της Ε.Ε. και εθνικούς πόρους των δύο χωρών.
Από ελληνικής πλευράς στην πρόταση συμμετέχουν το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, ενώ από ιταλικής, το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και ο Δήμος San Cesario. Όσον αφορά τους φορείς και τα σωματεία που προτίθενται να αποτελέσουν τα συμβαλλόμενα μέρη σε αυτό εγχείρημα εφόσον ευοδωθεί, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή: η Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας «Δημόδοκος», η Κερκυραϊκή Καντάδα & Μαντολινάτα, ο Κοινωφελής Όμιλος Ιθάκης – Φιλαρμονική, η Μουσική Καλλιτεχνική Ένωση Λευκιμμαίων, , ο Σύλλογος «Οι φίλοι της μουσικής Κέρκυρας» - Ιόνιο Ωδείο, η Φιλαρμονική Αυλιωτών, η Φιλαρμονική Γαστουρίου «Ομόνοια», η Φιλαρμονική Ένωση Κέρκυρας «Καποδίστριας», η Φιλαρμονική Ένωση Λακώνων, η Φιλαρμονική Εταιρεία Αγίου Ματθαίου, η Φιλαρμονική Εταιρία «Μάντζαρος», η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδος, η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκίμμης, η Φιλαρμονική Θιναλίων, η Φιλαρμονική Καρουσάδων, η Φιλαρμονική Κοντοκαλίου, η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών, η Φιλαρμονική Πολιτιστικού Φορέα Δήμου Παξών, η Φιλαρμονική Σιναράδων, η Φιλαρμονική Σχολή Κεφαλληνίας, η Φιλαρμονική Σχολή «Πάλλης» Ληξουρίου», ο Φιλαρμονικός Σύλλογος Σκριπερού, ο Φιλοπροοδευτικός Μουσικός Σύλλογος Λιαπάδων, η Χορωδία Κερκύρας και το Ωδείο Κερκύρας. Παράλληλα, επίσημες αποφάσεις αποδοχής της σκοπιμότητα της πρότασης και στήριξής της, έχουν λάβει ο Δήμος Κέρκυρας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οργανισμοί όπως ο Σύλλογος Φίλοι της Μουσικής - Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη», το Ελληνικό Παράρτημα της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων & Κέντρων Τεκμηρίωσης (Gr-IAML), η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών - Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Οργανισμού Σύγχρονης Μουσικής (ISCM Greek Section) και η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.
Αδιαμφισβήτητα, μέσα σε μια εποχή που η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελεί καίριο παράγοντα για οποιαδήποτε δραστηριότητα (πόσο δε μάλλον εάν μιλάμε για πεδία όπου οι τομείς της Τέχνης και της Εκπαίδευσης συναντιούνται με τη βοήθεια και της τεχνολογίας), η υποστήριξη μιας τέτοιας προσπάθειας από κάθε -άμεσα ή έμμεσα- εμπλεκόμενη πλευρά, είναι απαραίτητη. Ειδικότερα για την Κέρκυρα και τα Ιόνια νησιά, τα οφέλη από τυχόν ευόδωση της πρότασης και ανάληψη του έργου για τη δημιουργία ενός Κέντρου Μουσικής Πληροφόρησης & Τηλεκπαίδευσης, θα ήταν προφανή και σημαντικότατα. Και αυτό διότι ο ρόλος ενός τέτοιου φορέα δεν είναι άλλος από τη διάχυση της μουσικής πληροφόρησης και την ενίσχυση της πληροφοριακής παιδείας, συμβάλλοντας έτσι αποφασιστικά, τόσο στη διαφύλαξη, όσο και στην προβολή της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Η ύπαρξη και λειτουργία του εν λόγω φορέα, πέραν των άμεσων εφαρμογών, θα μπορούσε να λάβει και άλλες προεκτάσεις, συνδεόμενη και με ευρύτερες ενέργειες κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης.
Εξάλλου, όπως μας δήλωσε και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του εγχειρήματος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας & Μουσειολογίας, Πέτρος Κωσταγιόλας, το προτεινόμενο έργο «συνδυάζει επιστημονικές, κοινωνικές και πολιτιστικές στοχεύσεις». Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στο σχεδιασμό της πρότασης αλλά και τους φορείς που τη στηρίζουν, ο κ. Κωσταγιόλας τόνισε χαρακτηριστικά πως «η Ομάδα Έργου δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να γίνει πραγματικότητα η Μουσική Βιβλιοθήκη στα Ιόνια Νησιά, διαμορφώνοντας υποδομές μνήμης και ενίσχυσης της δημιουργικότητας».