Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προβληματισμοί και διευκρινίσεις από το ΠΙΟΠ για το Μουσείο Τυπογραφίας

Μουσείο Τυπογραφίας
10 Μαρτίου 2022 / 16:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το Μουσείο Τεχνολογίας του Χαρτιού και της Ελληνικής Τυπογραφίας προτείνεται από το Πολιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) να κατασκευαστεί στους Βρετανικούς Στρατώνες.

Καταλαμβάνει περίπου το 2% της συνολικής έκτασης του Νέου Φρουρίου που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σε περίπτωση που το έργο προχωρήσει, η παραχώρηση από το ΥΠΠΟΑ προς το ΠΙΟΠ θα αφορά αποκλειστικά στη χρήση του μνημείου για τη δημιουργία του Μουσείου, το οποίο μετά τη λήξη της παραχώρησης θα περιέλθει στο ΥΠΠΟΑ.

Η πρόταση παρουσιάστηκε σε ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα την Τετάρτη 9 Μαρτίου από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  σε ακαδημαϊκούς, πολιτιστικούς, παραγωγικούς εκπροσώπους φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς,  Γιώργος Χατζηνικολάου αναφέρθηκε στη σημασία των ανοιχτών και προσβάσιμων σε όλους μουσείων και μνημείων. Όπως δήλωσε,  «είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν υλοποιηθεί το έργο, το Μουσείο Τυπογραφίας θα αποτελέσει ένα ακόμα στολίδι για την πόλη της Κέρκυρας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της. Θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην τοπική οικονομία και ως ένας επιπλέον λόγος επίσκεψης στο νησί», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του Μουσείου είναι η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.
 
Στη συνέχεια, η Διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη παρουσίασε το έργο του Ιδρύματος και το πρότυπο δίκτυο των εννέα θεματικών Μουσείων που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική περιφέρεια, ενώ μίλησε ειδικότερα για την εμπειρία του Ιδρύματος από την κατασκευή και λειτουργία του Μουσείου Αργυροτεχνίας, στο Κάστρο των Ιωαννίνων. Έργο, που παρουσιάζει κοινά με το προτεινόμενο Μουσείο Τυπογραφίας καθώς και αυτό διαμορφώθηκε σε μνημειακό χώρο που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) στο οποίο άλλωστε ανήκει.

Ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης του έργου «Μουσείο Τεχνολογίας του Χαρτιού και της Ελληνικής Τυπογραφίας» από τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων και Διοικητικής Υποστήριξης του Ομίλου Πειραιώς, Γιώργο Δασκαλάκη, ενώ ο Επιστημονικός Σύμβουλος του ΠΙΟΠ, καθ. Κωνσταντίνος Καρτάλης αναφέρθηκε στα οφέλη των Μουσείων ΠΙΟΠ για τις τοπικές κοινωνίες, σύμφωνα με μελέτη που έχει διεξάγει το ΙΟΒΕ για λογαριασμό του Ιδρύματος.
 
Προβληματισμοί και διευκρινίσεις

Το ΠΙΟΠ έχει ήδη συγκροτήσει τη συλλογή, η οποία περιλαμβάνει  αντικείμενα και τεκμήρια για την Τυπογραφία στην Ελλάδα και φυσικά την Κέρκυρα. Σε ερώτηση για τον εάν θα συμπεριληφθεί στο Μουσείο αναφορά στην καθοριστική Πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1716, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Χαντζηνικολάου, δεσμεύτηκε να διερευνήσει εάν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης σχετικής θεματικής ενότητας στο εκθεσιακό αφήγημα του νέου Μουσείου, τονίζοντας ότι το ΠΙΟΠ είναι διατεθειμένο να συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη αυτής της ιστορικής μνήμης.

Διευκρινίστηκε παράλληλα ότι τη δαπάνη για τη συντήρηση και λειτουργία του Μουσείου, θα την αναλάβει εξ’ ολοκλήρου το ΠΙΟΠ, χωρίς να προκύπτει καμία οικονομική επιβάρυνση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας ή άλλου δημόσιου φορέα.
 
Τέλος, κατά την παρουσίαση της μελέτης του έργου, συζητήθηκε η πρόταση για την κατασκευή συστήματος μηχανικής ανόδου, που θεωρείται αναγκαία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στον χώρο όλων των επισκεπτών, όπως προβλέπουν σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες  αλλά και το εφαρμοζόμενο σύστημα πιστοποίησης των μουσείων από το ΥΠΠΟΑ σχετικά με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ.

Το σύστημα αυτό θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα, όχι μόνο στο Μουσείο Τυπογραφίας αλλά και στους λοιπούς χώρους του Νέου Φρουρίου. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΙΟΠ, πρόκειται για μία αναστρέψιμη κατασκευή που δεν θα «τραυματίζει» το μνημείο, κατά τα πρότυπα ανάλογων περιπτώσεων σε μνημεία εντός και εκτός Ελλάδας.