Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι γίνεται με τους πλανόδιους μουσικούς στην παλιά πόλη της Κέρκυρας;

Πλανόδιοι μουσικοί
16 Φεβρουαρίου 2022 / 12:06

Ποιο είναι το καθεστώς - Τι προβλέπει ο νέος Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Τοπίο στην ομίχλη» θυμίζει το καθεστώς για τους πλανόδιους μουσικούς, καθώς οι ασάφειες σε κεντρικό επίπεδο δυσχεραίνουν της οριοθέτηση της δραστηριότητας.

Το παρόν καθεστώς για την παλιά πόλη της Κέρκυρας, αναφορικά με την δραστηριότητα των πλανόδιων μουσικών είναι απαγορευτικό. Το Γραφείο Εσόδων του Δήμου χορηγεί άδειες για διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες προσφοράς υπηρεσιών καλλιτεχνικού περιεχομένου, όμως σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται η δραστηριότητα της μουσικής.

Οι μουσικές εκδηλώσεις σε δημόσιους χώρους πραγματοποιούνται ύστερα από αίτηση των ενδιαφερόμενων προς το Δήμο και το υπουργείο πολιτισμού. Συνεπώς και όπως μας πληροφόρησε το Γραφείο Εσόδων του Δήμου, δεν χορηγούνται άδειες σε πλανόδιους μουσικούς.
 
Το γεγονός παραμένει ότι η δραστηριότητα των πλανόδιων μουσικών υπάρχει στους δρόμους της Κέρκυρας και αυξάνεται σημαντικά κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Αυτή η δραστηριότητα, σε κάποιες περιπτώσεις, αποτελεί παράγοντα όχλησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή που επιτελείται. Ειδικά όταν η μουσικοί κάνουν χρήση ηλεκτρικών μέσων η όχληση αυξάνεται. Παράλληλα, αυτή η δραστηριότητα αποτελεί ένα γραφικό και καλοδεχούμενο στοιχείο, που αυξάνει το πολιτιστικό κεφάλαιο και δίνει χρώμα στην καθημερινότητα των πολιτών.
 
Η άποψη του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης
 “Οι καταστηματάρχες θέλουν να υπάρχει αυτή η δραστηριότητα, άλλωστε οι μισοί από αυτούς είναι μουσικοί”, μας λέει ο γραμματέας του Συλλόγου Καταστηματαρχών Παλιάς Πόλης, Κώστας Διαβάτης. Όπως δηλώνει, το ζήτημα είναι αυτή η δραστηριότητα να υπάρχει μέσα σε κάποια πλαίσια και να λαμβάνεται υπόψιν η εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων που γειτνιάζουν με αυτήν.  

Απουσία του πλαισίου

Όπως λέει ο γραμματέας, ο νέος Κανονισμός  Αστικής Λειτουργίας για την Πόλη της Κέρκυρας, που αυτή την στιγμή βρίσκεται υπό δημόσια διαβούλευση, έρχεται να προσθέσει “μια νέα ασάφεια μέσα στην υπάρχουσα ασάφεια”.
 
Κανονισμός Αστικής Λειτουργίας για την Πόλη της Κέρκυρας
Στο νέο Κανονισμό Αστικής Λειτουργίας γίνεται μνεία στη δραστηριότητα των μουσικών του δρόμου. Το κείμενο γράφει “ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στα όρια της Παλιάς Πόλης η ανεξέλεγκτη διακίνηση πλανόδιων μουσικών”. Κατά την επικοινωνία μας με τον Λεωνίδα Στανέλλο, διευθυντή του Γραφείου Παλιάς Πόλης και συντάκτη του κειμένου του κανονισμού, μας διευκρίνισε πως ο κανονισμός έρχεται να περιγράψει μια κατάσταση και να την αντιπαραβάλει με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Η φράση ανεξέλεγκτη διακίνηση υπονοεί ότι πρέπει να ορισθούν κάποια πλαίσια εντός των οποίων θα υπάρχει αυτή η δραστηριότητα.
 
Το νομικό πλαίσιο
Στο πρόσφατο παρελθόν η δραστηριότητα των μουσικών του δρόμου αντιμετωπιζόταν, ως επί το πλείστον, ως μια μορφή επαιτείας, βάσει του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα, που ίσχυε έως το 2018. Από εκεί και πέρα, δεν προκύπτει κάποιο νέο πλαίσιο ή ρύθμιση που να αναγνωρίζει τους μουσικούς του δρόμου σαν πραγματικότητα.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας έγινε μια γενικευμένη προσπάθεια από τα σωμάτια και τις ενώσεις μουσικών για να αναγνωριστεί το επαγγελματικό στάτους των μουσικών του δρόμου και να ενταχθούν έτσι και αυτοί στο πρόγραμμα αποζημιώσεων και επιδομάτων λόγω Κόβιντ 19. Έτσι δημιουργήθηκε, από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Ψηφιακό Μητρώο Καλλιτεχνών, όπου ορίζονται και οι επαγγελματικές κατηγορίες. Βάσει λοιπόν αυτού του μητρώου οι μουσικοί του δρόμου αναγνωρίζονται ως επαγγελματική καλλιτεχνική δραστηριότητα που μάλιστα επιδοτείται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ύστερα από δεδικασμένο, οι μουσικοί του δρόμου δεν φορολογούνται. Η αδειοδότηση της δραστηριότητας εντάσσεται στο πλαίσιο μη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων και συμβαίνει σε επίπεδο Δήμου.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ