Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναυλία στην Ιόνιο Ακαδημία: 1000 χρόνια μουσική για φλάουτο

Συναυλία
23 Nov 2021 / 11:31

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 21.00, θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία

το ρεσιτάλ-παρουσίαση ιστορικών φλάουτων με τίτλο «Μονόλογος: 1000 χρόνια μουσική για φλάουτο», από τον διδάσκοντα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Δημήτρη Κούντουρα.

Πιο συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών φλάουτων του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, παράλληλα με την ερμηνεία ενός σπάνιου σολιστικού ρεπερτορίου γι’ αυτά, που θα περιλαμβάνει έργα από τον 10ο μέχρι τον 21ο αιώνα, συνθετών όπως οι Guillaume de Machaut, Jakob van Eyck, Marin Marais και Ryohei Hirose.                   
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Κούντουρα

Ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και σε ιστορικά φλάουτα. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο φλάουτο και το φλάουτο με ράμφος με τους Ι.Macoveiκαι G.Gourdier. Σπούδασε φλάουτο με ράμφος, μπαρόκ φλάουτο και ιστορική ερμηνεία στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Ουτρέχτης με τους H. ter Schegget και W.Hazelzet (μεταπτυχιακό δίπλωμα σολίστ, 2001) και στο Ινστιτούτο Παλαιάς Μουσικής της Ακαδημίας του Μιλάνου (με υποτροφία του Ιδρύματος Marco Fodella) με τους D.Bragettiκαι M.Gatti.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα ιστορικά φλάουτα στο Ανώτατο Ωδείο της Βιέννης και στη μουσική του Μεσαίωνα στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής του Τρόσινγκεν αποφοιτώντας από την τάξη του K.Boeke με τον τίτλο Master of Early Music.
Είναι διδάκτορας ιστορικής μουσικολογίας του ΕΚΠΑ ενώ το έτος 2016 υπήρξε μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΚΕΑΕ για την έρευνά του «Μουσική και ποίηση των τροβαδούρων στο Λατινικό Βασίλειο της Θεσσαλονίκης μετά το 1204» (εκδ. Νεφέλη, 2017). Ίδρυσε και διευθύνει το σύνολο παλαιάς μουσικής ExSilentioμε σημαντική διεθνή παρουσία και με πλούσια δισκογραφία. Έχει ηχογραφήσει με το ExSilentio για τις εταιρίες Talanton και CarpeDiem και σε παραγωγές μπαρόκ όπερας για τις MDG και DECCA.

Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες ιστορικών οργάνων όπως η Καμεράτα Αθηνών/Armonia Atenea και η Harmony of Nations Baroque Orchestra καθώς και με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (Ph.Jordan).Έχει εμφανιστεί ως σολίστ και ως διευθυντής συνόλων στην Ευρώπη, τη Μέση και την Άπω Ανατολή, μεταξύ άλλων, στη Sala Verdi του Μιλάνου, στην Pablo Casals Hall του Τόκυο, στο Konzerthaus της Βιέννης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Φεστιβάλ Blumenthal του Τελ-Αβιβ, Banchetto Musicaleτου Βίλνιους, Γ.Σ.Μπαχ της Ρίγας, στο Φεστιβάλ Αθηνών κ.α.

Παράλληλα με τα αναγεννησιακά και μπαρόκ είδη φλάουτου, ασχολείται με το μεσαιωνικό πλάγιο φλάουτο και με διάφορα σπάνια παλαιά και παραδοσιακά πνευστά.

Έχει διδάξει στο ΑΠΘ και στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2015-20), έχει δώσει διαλέξεις και masterclasses στο Kings College του Λονδίνου, στην Ακαδημία του Λουγκάνο ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Γενεύης όπου και διηύθυνε τη μπαρόκ ορχήστρα της HEM. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και από το 2021 στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.