Πέμπτη 07.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Ο Κερκυραίος ζωγράφος Γεώργιος Σαμαρτζής (1868 - 1925)» από τον εκδοτικό οίκο Λιοτρίβι

Γεώργιος Σαμαρτζής
09 Απριλίου 2021 / 17:13

Η επιλογή του θέματος του βιβλίου καθώς και της συγγραφέα δεν ήταν τυχαία αφού αποτελεί πνευματική ανταπόδοση και φόρο τιμής στο νησί της Κέρκυρας, λίκνο Πολιτισμού του Ελληνισμού.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεχίζοντας την παράδοση του αξέχαστου πατέρα της, Γιώργου Σαράφη, ο οποίος, στην εποχή του, υπήρξε δυναμικός πρωτοπόρος στον χώρο του Τύπου στην Τρίπολη, την Πελοπόννησο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, η εκλεκτή συντοπίτισσά μας Παναγιώτα  Γ. Σαράφη, μετά από πολυετείς ακαδημαϊκές σπουδές και διανύοντας ήδη την τρίτη δεκαετία της πορείας της στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας και της μετάφρασης, υποψήφια Διδάκτωρ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, διευρύνει τις πολύπλευρες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητές της με τη δημιουργία εκδοτικού οίκου που έχει την ονομασία «Λιοτρίβι - Παναγιώτα Γ. Σαράφη».

Το πρώτο βιβλίο που παραδίδει ο νεοσύστατος εκδοτικός οίκος «Λιοτρίβι - Παναγιώτα Γ. Σαράφη», στον ερευνητή αλλά και το αναγνωστικό κοινό εντάσσεται στην εκδοτική σειρά «Τέχνη-Πολιτισμός». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα της ιστορικού της Τέχνης Νεκταριάννας Σαλιβέρου με τίτλο «Ο Κερκυραίος ζωγράφος Γεώργιος  Σαμαρτζής (1868 - 1925). Συμβολή στην ανίχνευση της θεματικής του διεύρυνσης και της τεχνοτροπικής του εξέλιξης από τον Ακαδημαϊσμό στον Ρεαλισμό και τον Ιμπρεσιονισμό». Το προλογίζει ο καθηγητής Γεώργιος Παπαϊωάννου. 

 
Ο Γεώργιος Σ. Σαμαρτζής (1868-1925) είναι ο Κερκυραίος καλλιτέχνης που με το πάθος της εικαστικής του γραφής συνένωσε στοιχεία και επιδράσεις από Ναπολιτάνους, Γάλλους και Επτανήσιους καλλιτέχνες του 18ου και 19ου αιώνα. Αφετηρία της μορφοπλαστικής του γλώσσας αποτελούν ο Ακαδημαϊσμός και ο Ακαδημαϊκός Ρεαλισμός που όμως σταδιακά αντικαθίστανται από ένα πηγαίο ιδίωμα το οποίο βασίζεται στην αποτύπωση του στιγμιαίου με εμφανείς αναφορές στο Γαλλικό Υπαιθρισμό και Ιμπρεσιονισμό. Θρησκευτικά θέματα, προσωπογραφίες, ηθογραφικές σκηνές και τοπία, συνθέτουν μια ενδιαφέρουσα εικαστική ιδιοσυγκρασία, θεμελιώδες στοιχείο της οποίας αναγνωρίζεται η ειλικρίνεια μέσων και η σαφής τάση για εξέλιξη και πολυμορφία.

Η επιλογή του θέματος του βιβλίου καθώς και της συγγραφέα δεν ήταν τυχαία αφού αποτελεί πνευματική ανταπόδοση και φόρο τιμής στο νησί της Κέρκυρας, λίκνο Πολιτισμού του Ελληνισμού. 

Όπως τόνισε και η Παναγιώτα Σαράφη: «Την εποχή έκδοσης αυτού του βιβλίου, η συγγραφέας - ερευνήτρια  Νεκταριάννα Σαλιβέρου και εγώ έχουμε τη μεγάλη χαρά και την ιδιαίτερη τιμή να εκπονούμε διδακτορική διατριβή, εγώ προσωπικά στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου και η Νεκταριάννα Σαλιβέρου από κοινού στα Πανεπιστήμια Montpellier και Ιόνιο. Βλέπουμε λοιπόν ότι, ουσιαστικά, υπάρχει ένα όμορφο διαχρονικό υπόγειο πνευματικό ρεύμα επικοινωνίας ανάμεσα στην Κέρκυρα και τη  Τρίπολη, δυο πόλεις με μεγάλη πολιτιστική παράδοση. Σε χρόνια  πνευματικής ανομβρίας και περίοδο υγειονομικής κρίσης, η δημιουργία εκδοτικού οίκου στην πόλη της Τρίπολης δεν αποτελεί μόνο  μια ενδιαφέρουσα και σημαντική είδηση από το χώρο του βιβλίου αλλά σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια η οποία αξίζει να τύχει υποστήριξης από όλες και όλους μας αφού είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλει στην πολιτιστική άνθηση της Τρίπολης αλλά και ευρύτερα της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου.

Ο εκδοτικός οίκος αποτελεί συνέχεια και επέκταση της εικοσιπενταετούς δραστηριοποίησής μου στους τομείς της διδασκαλίας, της έρευνας και της μετάφρασης. Βαριά αλλά ευχάριστα δεσμευτική η κληρονομιά του αξέχαστου πατέρα μου, Γιώργου Σαράφη, ο οποίος, στην εποχή του, υπήρξε δυναμικός πρωτοπόρος στον χώρο του Τύπου στην Τρίπολη, την Πελοπόννησο αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Με μπόλιασε με το πάθος για το έντυπο, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στη νεανική μου ψυχή. Πέρα όμως από τη δύναμη της παράδοσης, υπήρξε συνέπεια και ανταπόκριση σε ένα εσωτερικό κάλεσμα, σε μια  βαθιά επιθυμία επέκτασης των πολύπλευρων ενδιαφερόντων μου. Η έκδοση βιβλίων, ως πράξη ευθύνης και συνδημιουργία, με ωθεί σήμερα να συνεχίσω να μοιράζομαι τη γνώση και τον προβληματισμό με άξιους δημιουργούς, μεταφραστές και ερευνητές μέσα από τα πνευματικά τους παιδιά που θα μου κάνουν την τιμή να αναδείξω.

Ως ιδρύτρια και  διευθύντρια του εκδοτικού οίκου ‘’Λιοτρίβι - Παναγιώτα Γ. Σαράφη’’, ο οποίος, με το πρώτο αυτό βιβλίο, ξεκινά σήμερα την πορεία του, υπόσχομαι και δεσμεύομαι να αγωνιστώ για να καταξιωθεί αυτή η προσπάθεια και να αναδειχθεί ο εκδοτικός αυτός  οίκος σε ένα  δικής μας σύλληψης και αισθητικής εργαστήρι επεξεργασίας του πνευματικού καρπού της ελιάς, καταφύγιο κάθε είδους ερευνητή και δημιουργού ο οποίος θα θελήσει να μοιραστεί με το κοινό τη γραφή και τον προβληματισμό του. Σε δίσεκτες εποχές όπου οι πνευματικοί δημιουργοί οδηγούνται στο ικρίωμα της απαξίωσης και το βιβλίο δέχεται τα συντονισμένα ακατάπαυστα πυρά της τεχνολογικής επίθεσης, ο εκδοτικός μας οίκος φιλοδοξεί να αποτελέσει πνευματικό ανάχωμα και φάρο πορείας. Θα προσφέρουμε το λόγο σε κάθε σκεπτόμενο άτομο ανεξάρτητα από ηλικία, επάγγελμα και ειδικότητα καθιερώνοντας διάφορες θεματικές σειρές, όπως «Τέχνη-Πολιτισμός», «Ιστορία», «Λογοτεχνία», «Λαογραφία», «Μετάφραση», «Θετικές Επιστήμες», «Εκπαίδευση - Διδασκαλία», «Τουρισμός».