Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διαδικτυακές πρόβες για τις χορωδίες, με εισηγήτρια τη Χρ. Καλλιαρίδου

χορωδίες
15 Μαρτίου 2021 / 21:03

Οι Εισηγήτριες, Χριστίνα Καλλιαρίδου, μαζί με τις τελειόφοιτες μαέστρους του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Ταμία της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, Βάσω Καριώτη, ανέλυσαν πολλά από τα ζητήματα που άπτονται των διαδικτυακών προβών

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Ημερίδα της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, με θέμα “Διαδικτυακές πρόβες χορωδιών στον καιρό της πανδημίας”, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021. Στην Ημερίδα συμμετείχαν με ζωηρό ενδιαφέρον περισσότεροι από 180 μουσικοί, μαέστροι, εκπαιδευτικοί, χορωδοί και διοικητικά στελέχη από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.
 
Κατά την έναρξη της Ημερίδας, ο Πρόεδρος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών Θωμάς Λουζιώτης, Πρόεδρος και Μαέστρος Χορωδιών, έκανε μια σύντομη αναφορά στην ύπαρξη, τον ρόλο και το πολύ σημαντικό έργο της Στέγης μέχρι τώρα, προς όφελος των Ελληνικών Χορωδιών. Παρουσίασε τις δύο προσκεκλημένες Εισηγήτριες, την Χριστίνα Καλλιαρίδου, (διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μαέστρος της Παιδικής και Ανδρικής Χορωδίας Κέρκυρας), μαζί με τις τελειόφοιτες μαέστρους του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και την Ταμία της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, Βάσω Καριώτη, (μαέστρος των χορωδιών της Μουσικής Σχολής Εστουδιαντίνα, της παιδικής Χορωδίας Sepali Cantano και χορωδός - Μαέστρος του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Μαρσύας), οι οποίες τοποθετήθηκαν και ανέλυσαν πολλά από τα ζητήματα που άπτονται των διαδικτυακών προβών. Από τις εισηγήσεις έγινε φανερό ότι δεν πρόκειται επί της ουσίας για πρόβα μέσω διαδικτύου, αλλά κυρίως για εκμάθηση ρεπερτορίου, που αποτελεί, βέβαια, μέρος της παραδοσιακής πρόβας χορωδιών. Φάνηκε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί μέσω του διαδικτύου η συνοχή των χορωδών και η κοινωνικότητα, που αποτελεί σημαντικό παράγοντα της συνεύρεσης των ανθρώπων και πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον “νεκρό” χρόνο για εκμάθηση των έργων και για προετοιμασία ρεπερτορίου, ώστε, όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, οι χορωδίες να έχουν προετοιμαστεί σε ικανοποιητικό βαθμό.
 
Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, μετά από μια σύντομη τοποθέτηση, ο Γενικός Γραμματέας της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών, Γιώργος Γεωργόπουλος, Μουσικός, Επικοινωνιολόγος, Στέλεχος Χορωδιών, συντόνισε τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων που είχαν ζητήσει τον λόγο και έδωσε διάφορες διευκρινίσεις σε επίκαιρα θέματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.
Πεπειραμένοι Μαέστροι (Κατερίνα Βασιλικού, Λώρα Πετροπούλου, Φαίδρα Γιαννέλου, Όλγα Καμηλάρη, Γιώργος Κουμαραδιός, Άλκηστις Τόγια, Γιώτα Σανγβινάτσου, Χριστίνα Αθανασοπούλου, Γιάννης Ιδομενέως, Ούρσουλα Βρυζάκη, Ρόζη Μαστροσάββα και Μαρία - Μελιγκοπούλου) αλλά και η Ελευθερία Τσιάρτα, χορωδός από την Χορωδία του Βερολίνου, μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες την εμπειρία τους αναφορικά με τη διεξαγωγή των διαδικτυακών προβών κατά την περίοδο της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα αναπτύχθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ εκφράστηκαν και καταγράφηκαν σημαντικές προτάσεις και απόψεις σχετικά με την αναγκαιότητα της απρόσκοπτης συνέχισης των χορωδιακών προβών και για τον τρόπο με τον οποίο αυτό μπορεί να επιτευχθεί, τηρώντας τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της διασποράς του ιού Covid-19.
 
Η Ημερίδα διήρκεσε συνολικά τέσσερις ώρες και για την πραγματοποίησή της συνεργάστηκαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.
 
Σημειώνεται ότι η Στέγη Ελληνικών Χορωδιών, με την διοργάνωση Σεμιναρίων και Ημερίδων, στοχεύει στον εμπλουτισμό των γνώσεων των συμμετεχόντων και, με γνώμονα το όραμά της για την ποιοτική αναβάθμιση της ελληνικής χορωδίας και της χορωδιακής μουσικής, επιθυμεί διαρκώς να δίνει ποικίλα εναύσματα για μελέτη, ανταλλαγή απόψεων και γνώσεων, για την διεύρυνση της μουσικής κοινωνικοποίησης μεταξύ του μουσικού δυναμικού της χώρας.