Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Φαντασίας Ήχοι»: Ολοκληρώθηκε το 8ο Φεστιβάλ «Gina Bachauer»

Gina Bachauer
31 Αυγούστου 2016 / 04:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην Κέρκυρα φιλοξενήθηκε και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων του Φεστιβάλ «Gina Bachauer», με τίτλο «Φαντασίας Ήχοι».

Το 8ο Φεστιβάλ «Gina Bachauer», με ιδρυτή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Κωνσταντίνο Π. Καράμπελα-Σγούρδα, έλαβε χώρα κατά το τριήμερο 28-30 Αυγούστου, έχοντας ως στόχο την ανάδειξη νέων ταλαντούχων ερμηνευτών. Κάτι που άλλωστε αποτελεί πάγιο σκοπό του ιδρύματος, το οποίο καταβάλει πολλές και άξιες επαίνου προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η συναυλία της πρώτης ημέρας του φεστιβάλ (Κυριακή 28 Αυγούστου), πραγματοποιήθηκε έξωθεν του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Φρούριο, υπό την αιγίδα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Εκεί εμφανίστηκαν δύο μουσικά σύνολα της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος» (η οποία ήταν και εκ των συνδιοργανωτών του Φεστιβάλ), απαρτιζόμενα, κατά κύριο λόγο, από νεαρούς μουσικούς. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος της συναυλίας καλύφθηκε από το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών, το οποίο παρουσίασε διασκευές έργων κυρίως λάτιν και κινηματογραφικής μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Αλέξη Αρταβάνη. Στο δεύτερο μέρος ήταν η σειρά του «Mantzaros» Wind Ensemble, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη. Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν το γνωστό εμβατήριο του Elmer Bernstein από την ταινία The Great Escape, το Blues Factory του Jacob de Haan, το β΄ μέρος από το Concerto de Aranjuez του Joaquin Rodrigo (με soloist τον Γιώργο Χονδρογιάννη στην τρομπέτα) και το Zirkus Renz του Gustav Peter (με soloist τον Σπύρο Ασπιώτη στο ξυλόφωνο). Με το «Mantzaros» Wind Ensemble συνέπραξε και η soprano Κέλλυ Τουσμάνωφ, ερμηνεύοντας αποσπάσματα από διάσημα musicals των Leonard Bernstein, George Gershwin και Andrew Lloyd Webber.

Οι συναυλίες της δεύτερης και της τρίτης ημέρα φιλοξενήθηκαν στην προσφάτως ανακαινισμένη αίθουσα εκδηλώσεων της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, έτερου συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ. Αυτή τη φορά πρωταγωνιστές ήταν νέοι βραβευμένοι soloists, ηλικίας από 10 έως 28 ετών. Την Δευτέρα, 29 Αυγούστου, το ρεπερτόριο περιλάμβανε έργα μεγάλων συνθετών, από τον Johann Sebastian Bach έως τον Franz Liszt και από τον Gabriel Fauré έως τον Dmitri Shostakovich. Εμφανίστηκαν κατά σειρά ο Αλέξανδρος Σιουπούλης (βιολοντσέλο και πιάνο), ο Πέτρος Ανδρεάδης (κλαρινέτο), ο Ανδρέας Κερκέζος (βιολί και πιάνο), η Άννα Ζηνέλη (φλάουτο), ο Γιώργος Καζιάνης (κρουστά, παρουσιάζοντας δύο δικές του συνθέσεις), ο -μικρότερος όλων- Παναγιώτης Καζιάνης (κρουστά), ο Αλέξανδρος Γιαγκούσης (φλάουτο) και ο Ελευθέριος Μισιργής (πιάνο), με τους αυτοσχεδιασμούς του οποίου ολοκληρώθηκε η βραδιά. Την Τρίτη 30 Αυγούστου, τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, εμφανίστηκαν οι soloists Φιόνα Μάτο (πιάνο), Άννα Ζηνέλη (φλάουτο), Άγγελος Ευστρατίου (κιθάρα), Ηλίας Σκορδίλης (κλαρινέτο), Ανδρέας Κερκέζος (πιάνο) και Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), ερμηνεύοντας έργα Debussy, Poulenc, Beethoven, Schumann κ.ά.

Τα υπόλοιπα σωματεία που στήριξαν ποικιλοτρόπως το 8ο Φεστιβάλ «Gina Bachauer», ήταν το Διεθνές Μουσικό Σωματείο «C.V. Alkan P.J.G. Zimmerman», το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, ο Σύλλογος Κερκυραίων Ν. Σμύρνης «Κορυφώ» και το Ωδείο Κέρκυρας. Τον γενικό συντονισμό του Φεστιβάλ είχε η Μαριάννα Φουρλή, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην γενικότερη προσφορά του επιχειρηματία Σπύρου Φλαμπουριάρη. Το σύνολο των εκδηλώσεων αφιερώθηκε στη μνήμη της Gina Bachauer (1913-1976), με αφορμή και τη συμπλήρωση ακριβώς 40 ετών από τον θάνατό της. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η ανακοίνωση πως το Ίδρυμα «Gina Bachauer» θα βραβεύσει την Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό, σε σχετική τελετή που θα λάβει χώρα στις 19 Δεκεμβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.