Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύγχρονη ελληνική κεραμική στους Παξούς

Λογγός
17 Αυγούστου 2016 / 11:43

ΛΟΓΓΟΣ - ΠΑΞΟΙ. Πέντε αναγνωρισμένοι Έλληνες κεραμίστες εκθέτουν τα έργα τους για πρώτη φορά στο νησί των Παξών αυτό το καλοκαίρι

στο πλαίσιο της έκθεσης «Σύγχρονη ελληνική κεραμική στους Παξούς». Ο Γιώργος Βαβάτσης, η  Αγγέλικα Κογεβίνα, ο  Γιάννης Μαμουτζής, ο  Χάρης Πανουσόπουλος και o  Ηλίας Χριστόπουλος.
 
Σε αντίθεση με την αρχαιοελληνική κεραμική τέχνη που χαίρει σήμερα διεθνούς προβολής και αναγνώρισης, οι σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί είναι πολύ λιγότερο προβεβλημένοι στο ευρύ κοινό.  Στη διάρκεια των τελευταίων 15 χρόνων, η κεραμική καταλαμβάνει μια συνεχώς αυξανόμενη επιδραστικότητα στον διεθνή χώρο της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής. Ενώ o θεσμός της τέχνης σταδιακά παραδίδεται  στα σύγχρονα  μέσα και την θεματική παραγωγή έργων με  κύριο άξονα το video και τις εγκαταστάσεις, η κεραμική επικεντρώθηκε στην κλασσική αξία του “αισθητικού αντικειμένου” επαναπροσδιορίζοντάς το μέσα από τεχνικές πιο εκλεπτυσμένες, ευρηματικές και συνθετικές.
 
Ο στόχος της έκθεσης
 
Στόχος της παρούσας έκθεσης είναι να παρουσιαστούν  το πολύπλευρο  ύφος που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη ελληνική κεραμική και οι διαφορετικές τεχνικές. Καθένας από τους συμμετέχοντες  καλλιτέχνες συμβάλλει με την ιδιαίτερη προσωπικότητα του έργου του, όπως αυτή αποτυπώνεται στη διαχείριση του σχήματος, του όγκου και του χρώματος αλλά και μερικές φορές μιας περισσότερο γλυπτικής προσέγγισης των κεραμικών αντικειμένων.
Το αποτέλεσμα είναι μια σύνθεση κεραμικών, τα οποία συστήνονται εκφραστικά στο κοινό και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τον εκθεσιακό χώρο σε έναν δυναμικό διάλογο πέρα από τα όρια της κεραμικής ως απλά διακοσμητικής τέχνης.
Την έκθεση  “Σύγχρονη ελληνική κεραμική στους Παξούς”  θα πλαισιώσουν συναφείς θεματικά καλλιτεχνικές δράσεις και δραστηριότητες:
 
Ομιλίες και προβολές κινηματογραφικού υλικού
  • “Αποκρυπτογραφώντας ένα αρχαίο ελληνικό βάζο”, διάλεξη της Αγγέλικας Κογεβίνα.
  • “Τζάρες. Τα χειροποίητα πιθάρια του Μεσσηνιακού κόλπου.” προβολή ντοκιμαντέρ με εισηγητή τον Γιώργο Βαβάτση.
 
Εργαστήρια
  • “Ίχνη - Αποτυπώματα”, εργαστήρι κεραμικής  για παιδιά 6-12 ετών  με τον Ηλία Χριστόπουλο.
  • “Βασικές τεχνικές  κεραμικής”, εργαστήρι εισαγωγής στην κεραμική με την Αγγέλικα Κογεβίνα.

Η αγορά του φούρνου κεραμικής για τα εργαστήρια  έγινε δαπάνη- σύμπραξη της Chris Boicos Fine Arts, της Αγγέλικας Κογεβίνα και του Δημήτρη Αναστόπουλου και είναι δωρεά προς τον Δήμο Παξών. Η έθεση θα διαρκέσει από 7 έως 30 Αυγούστου, καθημερινά 20:00 με 23:00 στο Παλιό Σχολείο Λογγού στους Παξούς.

Δείτε φωτογραφίες με περισσότερα εκθέματα εδώ