Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινούν οι παραστάσεις της «Μυριέλλας»

Μυριέλλα
05 Δεκεμβρίου 2019 / 16:40

Από την Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας (Παλαιά)-Την Παρασκευή 6 και Σαββατοκύριακο 7-8 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Προλογίζοντας μια συναυλία-αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Γκρεκ, τον Μάρτιο του 2014, ο γράφων είχε κλείσει την ομιλία του με μια ευχή: «να έχουμε σύντομα την χαρά να ξανακούσουμε στην Κέρκυρα πλήρεις και ολοκληρωμένες τις οπερέτες του Γκρεκ, καθώς αποτελούν μέρος της κληρονομιάς μας και αν δεν τους δώσουμε εμείς τη σημασία που τους αξίζει, δεν πρόκειται να το πράξει κανείς άλλος για εμάς…».

               


Μερικά χρόνια αργότερα, η ευχή αυτή υλοποιείται χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) να παρουσιάσει την οπερέτα «Μυριέλλα» σε τρεις παραστάσεις που ξεκινούν την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου και επαναλαμβάνονται το Σαββατοκύριακο 7-8 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο. Εκεί, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής θα συμπράξει η Χορωδία Κερκύρας (διδασκαλία: Χριστίνα Καλλιαρίδου). Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα ερμηνεύσουν οι (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Βλάχος, Βαγγέλης Ζίκος, Μαρία Πανάρετου, Ρόζα Καπόν Πουλημένου, Πέτρος Καρύδης, Παντελής Κοντός. Κωνσταντίνος Παλαιολόγου, Τζίνα Πούλου, Αλέξανδρος Χαζάπης, Κωνσταντίνος Χειρδάρης και Γιώργος Ζερδαλής, ενώ τα κοστούμια επιμελείται η Πηνελόπη Μάμαλου. Τη μουσική διεύθυνση των παραστάσεων θα έχει ο μαέστρος Άλκης Μπαλτάς και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Γάλλιας.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Αλέξανδρος Γκρεκ γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1876 με καταγωγή από τη Μάλτα. Έχοντας δείξει από νωρίς την κλίση του στη μουσική, σε ηλικία 18 ετών μεταβαίνει στην Ιταλία για σπουδές στο φημισμένο Κονσερβατόριο της Νάπολης. Στην Κέρκυρα επιστρέφει το 1898 και από τον επόμενο χρόνο ξεκινά η συνεργασία του με διάφορα καλλιτεχνικά ιδρύματα του νησιού. Το 1903 μεταβαίνει στην Αθήνα για να συνεχίσει εκεί τις μουσικές του σπουδές. Το 1910 εγκαθίσταται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου και διανύει το σημαντικότερο μέρος της ζωής του αλλά και της μουσικής του δημιουργίας, πριν επιστρέψει οριστικά στην Κέρκυρα το 1948. Έφυγε από τη ζωή 1959, εργαζόμενος ως μουσικοδιδάσκαλος έως την τελευταία στιγμή.



Η οπερέτα «Μυριέλλα» ανήκει στα έργα εκείνα που γράφτηκαν κατά την περίοδο που ο Γκρεκ ζούσε στην Αίγυπτο. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο θερινό θέατρο της Αλεξάνδρειας τον Αύγουστο του 1932 από ελληνικό θίασο με πρωταγωνίστρια την Ζωζώ Νταλμάς, κατακτώντας αμέσως τις προτιμήσεις του κοινού με τη μουσική και την πλοκή του. Όσον αφορά το κερκυραϊκό κοινό, ξακουστές έμειναν οι παραστάσεις του έργου στο Θέατρο «Φοίνικας» το 1949 και το 1950, υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Πρωταγωνιστές ήταν διάφοροι, καταξιωμένοι τότε, Κερκυραίοι ερμηνευτές όπως η Δώρα Λαζαράτου, η Άρτεμις Κουρή, ο Γεράσιμος Δολιανίτης, ο Φιλάρετος Κορωνάκης, ο Σπύρος Βλάχος κ.ά. Η τελευταία παρουσίασή της ως ενιαίο έργο καταγράφεται το 1956. Ο Τύπος της εποχής σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η «Μυριέλλα» και οι υπόλοιπες οπερέτες του Γκρεκ «μπορούν άφοβα να σταθούν πλάι στις καλύτερες Ελληνικές».
Η «Μυριέλλα» είναι μια τρίπρακτη οπερέτα σε κείμενο Μαλλαράκη, με έντονο το στοιχείο της πρόζας. Στην αρχική της μορφή είναι γραμμένη για 12 κύριους και δευτερεύοντες χαρακτήρες, μπαλέτο, ορχήστρα και χορωδία. Η υπόθεση του έργου αφορά τον αγνό έρωτα δύο νέων ο οποίος όμως έρχεται σε αντίθεση με τα σχέδια που επιφυλάσσουν γι’ αυτούς διάφορα τρίτα πρόσωπα. Έτσι, μια σειρά από παρεξηγήσεις, δυσκολίες και άλλες κωμικές καταστάσεις που ίσως μας θυμίζουν γνωστές μεταγενέστερες ταινίες του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, αρχικά θέτουν μεγάλα εμπόδια στους δύο νέους. Στο τέλος όμως όλα βαίνουν καλώς και οι δύο ερωτευμένοι νέοι θα ζήσουν μαζί ευτυχισμένοι. Όπως λένε και οι στίχοι που τραγουδά οι χορωδία, «πάντα ο Έρως θα νικήσει…».