Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Φιλαρμονική Άνω Κορακιάνας στην επέτειο της μάχης του Κοσσυφοπεδίου

Φιλαρμονική Κορακιάνας
14 Ιουλίου 2016 / 12:58

ΚΕΡΚΥΡΑ.Η αρχαιότερη αδελφοποίηση του δήμου Κέρκυρας (1985) είναι εκείνη με το Κρούσεβατς της Σερβίας, μια πόλη 60.000 κατοίκων που τα χρόνια του πρίγκιπα Λάζαρου Χρεμπελιάνοβιτς, αδιαφιλονίκητου ηγέτη των σλαβικών κρατιδίων, υπήρξε πρωτεύουσα της Σερβίας του Μοράβα.

Η ιστορία του τόπου βάφτηκε με αίμα όταν ο πρίγκιπας Λάζαρος αντιμετώπισε στη Μάχη του Κοσσυφοπεδίου (28 Ιουλίου 1389) τις δυνάμεις του Σουλτάνου Μουράτ Β’. Η μάχη που αναχαίτισε προσωρινά τις δυνάμεις των Οθωμανών εξελίχθηκε σε σφαγή. Και οι δύο ηγέτες έπεσαν νεκροί μαζί με την πλειονότητα των στρατιωτών και των δύο παρατάξεων.

Μουσικά ταξίδια

Στο πλαίσιο των εορτασμών του Vidovdan, επετείου της ιστορικής μάχης και, για πολλούς, απαρχή του εθνικού οράματος των Σέρβων, ο δήμος του Κρούσεβατς προσκάλεσε την Φιλαρμονική Άνω Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας» (26-29 Ιουνίου) για δύο συναυλίες. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο της εκκλησίας Lazarica του 1376. Πρόκειται για ναό αφιερωμένο στον Άγιο Στέφανο και την Παναγία, ο οποίος αποτελεί το διαμάντι της αρχιτεκτονικής σχολής της περιοχής Μοράβα. Η δεύτερη συναυλία έγινε στην δημοφιλή λουτρόπολη Ribarska Banja, 30 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κρούσεβατς. Οι συναυλίες κλασσικού, ως επί το πλείστον, ρεπερτορίου υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Κώστα Ζερβόπουλου στέφθηκαν με επιτυχία και Σέρβοι διοργανωτές και Κερκυραίοι εκπρόσωποι εξέφρασαν την επιθυμία οι δύο πλευρές να συνεχίσουν και να εντείνουν τις ανταλλαγές μουσικών επισκέψεων με το μουσικό σχολείο της περιοχής. Η παρουσία των 50 μουσικών της Φιλαρμονικής «Σπύρος Σαμάρας» που φιλοξενήθηκαν και περιηγήθηκαν στην σέρβικη πόλη επιστεγάστηκε με μια παρέλαση στους κεντρικούς της δρόμους και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων του Κοσσόβου.

Εμπορικοί δεσμοί

Με βασική επιδίωξη τη φιλία και τη συνεργασία των δύο πόλεων στον τουριστικό και στον ευρύτερο οικονομικό τομέα και με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι, ο Αντιδήμαρχος Κέντρου Γιώργος Ραιδεστηνός μίλησε στους Σέρβους ομολόγους του στο εμπορικό επιμελητήριο της περιοχής για τα κερκυραϊκά προϊόντα και συζήτησε τις δυνατότητες ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων με τη Σερβία. 

Περισσότερες φωτογραφίες...