Παρασκευή 24.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κυριάκος Ρόκος - Γλυπτική & Σχέδια στην Πινακοθήκη του Δήμου

Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας
11 Ιουνίου 2019 / 15:00
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας παρουσιάζει τον γλύπτη Κυριάκο Ρόκο. Ο πολυβραβευμένος καλλιτέχνης, ένας

από τους σημαντικότερους της ελληνικής γλυπτικής, δρα και αντιδρά, δημιουργεί και αφυπνίζει, υπογράφει έργα που τα χαρακτηρίζουν τόσο η αμεσότητα, όσο και η κοινωνική ευαισθησία.
Με επίκεντρο τον άνθρωπο, δουλεύει κυρίως το μάρμαρο, τον ορείχαλκο και το ξύλο, δημιουργώντας αφηρημένες συνθέσεις.
Από τις 14 Ιουνίου έως τις 03 Αυγούστου, γλυπτά και σχέδια με μελάνι σε χαρτί, που λειτουργούν ως ολοκληρωμένα έργα τέχνης και όχι απλώς ως προσχέδια των γλυπτών, θα αποτελέσουν την έκθεση που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Κέρκυρα, στο Τμήμα Περιοδικών Εκθέσεων του Περιστυλίου.
Ταυτόχρονα η έκθεση θα εξελίσσεται έως το τέλος Οκτωβρίου στον Κήπο του Λαού, με τρία εμβληματικά γλυπτά από μάρμαρο Νάξου και  γρανίτη βωλάξ, συνεχίζοντας για τρίτη χρονιά την προσπάθεια της Πινακοθήκης του Δήμου να καθιερωθεί ο “Κήπος του Λαού” ένας υπαίθριος εκθεσιακός χώρος έργων τέχνης για την καλοκαιρινή περίοδο. Προσπάθεια που ως μοναδικό στόχο έχει, να αποκτήσει το κοινό μια σχέση εξοικείωσης με τη σύγχρονη γλυπτική. 
Βιογραφικό
Ο Κυριάκος Ρόκος   είναι  γλύπτης, ομότιμος  καθηγητής  της  Σχολής  Συντήρησης  Αρχαιοτήτων  &  Έργων  Τέχνης  του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπου  οργάνωσε  και  το  πρώτο  Εργαστήριο Πλαστικής. Γεννήθηκε στα Γιάννενα  τον  Μάη  του  1945, ενώ η καταγωγή του είναι από το Μέτσοβο. Σπούδασε με  υποτροφία  τού Ι.Κ.Υ,, γλυπτική στην Ανωτάτη  Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Γιάννη  Παππά.
Συνέχισε στο Παρίσι, τέσσερα χρόνια με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών (κληροδότημα  Ουρανίας  Κωσταντινίδη) με εξεταστές τους Γλύπτες – Ακαδημαϊκούς  Αντώνη Σώχο και Μιχάλη Τόμπρο,  όπου  δούλεψε κοντά  στον  γλύπτη  Κώστα  Κουλεντιανό και  στην Ecole des  Beaux  Art  στο  εργαστήριο  τού  Cesar.
Από  το  1972  μέχρι  το  2018 έχει  πραγματοποιήσει 39  ατομικές  εκθέσεις  στην  Ελλάδα και  το  εξωτερικό.
Έχει  λάβει  μέρος  σε  πολλές  ομαδικές  και  διεθνείς  εκθέσεις.
Συμμετέχει  σε  πολλά  ελληνικά  και  διεθνή  Συμπόσια  Γλυπτικής εξωτερικού
χώρου. Έχει  φιλοτεχνήσει  μετάλλια  και  τιμητικές  πλακέτες, ενώ έχει  πάρει  βραβεία  και  διακρίσεις  για  το  έργο  του .
Έχει συνεργαστεί με  το  Θέατρο  Τέχνης  του  Κάρολου  Κουν, το  Εθνικό  Θέατρο  και  το  Περιφερειακό  Θέατρο  Ιωαννίνων, ενώ έχει συμμετάσχει σε Συνέδρια Τέχνης.
Έργα  του  υπάρχουν  σε  Μουσεία, Πινακοθήκες, ιδιωτικές  συλλογές και  σε δημόσιους εξωτερικούς  χώρους.
Από  το  1975  κείμενα  του  δημοσιεύονται  σε  εφημερίδες  και  περιοδικά.
Στο  διάστημα   1981-1983  δίδαξε  Ελεύθερο  Σχέδιο, στη  σχολή Βακαλό.
Είναι  μέλος  του  Ε.Ε.Τ.Ε  και  του  Συλλόγου  Γλυπτών  Ελλάδας.
Για το έργο του έχουν εκδοθεί 9 βιβλία.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Ιουνίου & ώρα  8:00 μ.μ.
Χώρος:                 Τμήμα Περιστυλίου & Κήπος του Λαού
Διάρκεια έκθεσης:  14/06/2019 - 03/08/2019
Επικοινωνία: 26610 48690 & [email protected]
 

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.