Τρίτη 24.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκθεση «Το Τάγμα κα το Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ &Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα»

Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
24 Μαΐου 2019 / 15:03
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Tο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης εγκαινίασε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019 την περιοδική έκθεση με τίτλο «Το Τάγμα

 κα το Ανάκτορο Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου στην Κέρκυρα». Τα εγκαίνια τέλεσε η Α.Β.Υ. ο πρίγκιπας Εδουάρδος, Δούκας του Κέντ, που ταξίδεψε για τον λόγο αυτό από το Λονδίνο, με την παρουσία της A. E. της  Πρέσβειρας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα Kate Smith  και  του  Lord Robertson of Port Ellen, Καγκελαρίου του Τάγματος.  
Η φετινή συγκυρία της συμπλήρωσης δύο αιώνων από την ίδρυση του Τάγματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου αλλά και την θεμελίωση του εμβληματικού για την πόλη μας Ανακτόρου, που τιμάται στο όνομα των ίδιων Αγίων, έδωσε το έναυσμα για την οργάνωση της παρούσας έκθεσης. Τόσο το Τάγμα όσο και το Ανάκτορο, συνδέθηκαν στενά με την πολιτική και πολιτισμική ιστορία του τόπου. Το Ανάκτορο, αφενός, δέσποσε και δεσπόζει έως σήμερα στο αστικό τοπίο της Κέρκυρας, σημείο αναφοράς της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Το Τάγμα, αφετέρου, συνδέθηκε άμεσα με την κοινωνία των Ιονίων πολιτών,  ενώ και τα δύο εντάχθηκαν στην πορεία της επτανησιακής ιστορίας του 19ου αιώνα, στο πλαίσιο του Ιονίου Κράτους.
Αυτά τα βασικά σημεία, αναφορικά με το Ανάκτορο και το Τάγμα, στόχευσε να παρουσιάσει και να αναδείξει η έκθεση του Μουσείου μας στους επισκέπτες του, Έλληνες και ξένους, ειδικότερα σε μία περίοδο μεγάλης τουριστικής αιχμής, με επίκεντρο την Κέρκυρα, μνημείο της UNESCO από το 2007.
Στην πρώτη, εισαγωγική ενότητα της έκθεσης παρουσιάζεται το γενικό ιστορικό πλαίσιο της εποχής στα Επτάνησα. Η ενότητα που ακολουθεί, αφιερωμένη στο Τάγμα, εξιστορεί την ίδρυσή του, την πορεία του μέχρι σήμερα. Ξεχωριστά επεξηγούνται τα διάσημά του, η σημειολογία τους και η σχέση με τα τοπικά σύμβολα των Επτανήσων και ειδικά τον φτερωτό λέοντα της Επτανήσου, ο οποίος πέρασε στα διακριτικά του Τάγματος. Το ομώνυμο με το Τάγμα κτήριο του Ανακτόρου παρουσιάζεται σε ξεχωριστή ενότητα με εποπτικό και αυθεντικό υλικό. Τονίζεται η σημασία της ανέγερσής του για το αστικό τοπίο της πόλης Κέρκυρας η ένταξή του στο δημόσιο βίο, και γίνεται ιδιαίτερη μνεία στους συντελεστές του και στον αρχιτεκτονικό του ρυθμό. Δύο σχετικοί πίνακες εποχής, δάνεια της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, εντάχθηκαν στην ενότητα αυτή και παρουσιάζονται στην Κέρκυρα για πρώτη φορά. Στην τελευταία ενότητα γίνεται σύνδεση του Τάγματος με την επτανησιακή-κερκυραϊκή κοινωνία εφόσον αρκετά μέλη της έγιναν μέλη του και τιμήθηκαν με τα διάσημά του. Στην ίδια ενότητα γίνεται μνεία της εξαιρετικής διοικητικής οργάνωσης του Ηνωμένου Κράτους των Ιονίων Νήσων (Ιονίου Κράτους) και του ιδιαίτερα σημαντικού θεσμού της Ιονίου Γερουσίας και παρουσιάζεται, ανάμεσα σε άλλα αυθεντικά εκθέματα, ψηφιοποιημένο το αρχείο του Τάγματος, Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου, δάνειο από τα κρατικά Αρχεία Κέρκυρας. Η μνημειακή αίθουσα της Ιονίου Γερουσίας, που διατηρεί αυθεντική την διάταξη του χώρου, εντάχθηκε στην πορεία της έκθεσης έτσι ώστε ο επισκέπτης εξερχόμενος να αποκομίζει την εμπειρία μίας ιδιαίτερα υποβλητικής αίθουσας στην οποία, ανάμεσα σε άλλα σημαντικά κειμήλια, δεσπόζουν οι μεγάλης κλίμακας επιβλητικές προσωπογραφίες εξεχόντων προέδρων της Ιονίου Γερουσίας, από γνωστές οικογένειες των Επτανήσων, περικοσμημένων με τα διάσημα και διακριτικά του Τάγματος Αρχαγγέλου Μιχαήλ & Αγίου Γεωργίου.
Η έκθεση, θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2019 , ενώ ετοιμάζεται ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Μουσείο για τα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, που θα υλοποιηθεί από την έναρξη του ερχόμενου σχολικού έτους.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.