Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δύο τσέλα και η Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής.

Ιόνιος Ακαδημία
07 Ιουνίου 2016 / 03:36

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με δύο ταλαντούχες νέες soloists συνέπραξε η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας, στη συναυλία που έλαβε χώρα στην Ιόνιο Ακαδημία, την Δευτέρα 6 Ιουνίου.

Πρόκειται για τις τσελίστριες Φιλειρήνη Μπαρουτά και Δέσποινα Σπανού, αμφότερες φοιτήτριες στην Κατεύθυνση Εκτέλεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η συμμετοχή των δύο αυτών soloists στη συναυλία, εντάχθηκε στο πλαίσιο των πτυχιακών τους μαθημάτων, με υπεύθυνο καθηγητής τον Γιάννη Τουλή. Τη Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής διεύθυνε ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας ήταν αφιερωμένο στο μπαρόκ. Το πρόγραμμα «άνοιξε» με τη Σονάτα για πληκτροφόρο σε Ντο μείζονα (Κ.420) του Domenico Scarlatti, διασκευασμένη για ορχήστρα εγχόρδων. Ακολούθησαν δύο σύντομοι χοροί (tambourins) του Jean-Philippe Rameau και το Κονσέρτο για έγχορδα σε Σολ μείζονα «Alla Rustica» του Antonio Vivaldi. Με το Κονσέρτο για δύο βιολοντσέλα και ορχήστρα σε Σολ ελάσσονα, του ίδιου συνθέτη, και soloists τις Φιλειρήνη Μπαρουτά και Δέσποινα Σπανού, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος. Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τις δύο Gymnopédies του Eric Satie που ενορχήστρωσε ο Claude Debussy, σε μια ομολογουμένως όχι επιτυχημένη εκτέλεση, ιδίως όσον αφορά το δεύτερο έργο. Η συνέχεια ωστόσο, άνηκε δικαίως στις soloists και σε δύο χαρακτηριστικά έργα του ρεπερτορίου για τσέλο. Ο λόγος για την Ελεγεία (Op.24) του Gabriel Fauré (soloist: Δέσποινα Σπανού) και το Kol Nidrei (Op.47) του Max Bruch (soloist: Φιλειρήνη Μπαρουτά).

Και μαθητική συναυλία

Εκτός από τη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας, την Κυριακή 5 Μαΐου η Παλαιά Φιλαρμονική πραγματοποίησε και συναυλία με τους νεαρούς μαθητές των σχολών εγχόρδων της. Στη συναυλία αυτή συμμετείχαν πάνω από 20 μαθητές των σχολών βιολιού (διδάσκουσα: Ρεντόνα Κόλα) και βιολοντσέλου (διδάσκων: Αμβρόσιος Βλαχόπουλος), ενώ το πρόγραμμα πλαισίωσε η Ορχήστρα Εγχόρδων της Φιλαρμονικής, ερμηνεύοντας έργα Beethoven και Vivaldi.