Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 300 χρόνια από την πολιορκία

Φουαγιέ Δημοτικού Θεάτρου
26 Μαΐου 2016 / 11:50

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή τη συμπλήρωση 300 χρόνων από την νικηφόρο έκβαση της πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Τούρκους (1716), η ΕΙΚΕ (Εικαστική Κερκυραϊκή Ένωση) πραγματοποίησε ομαδική έκθεση ζωγραφικής, επιδιώκοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσει την ηρωική αυτή αντίσταση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον ιστορικό ερευνητή κ. Σπύρο Γαούτση, με θέμα «Von der Schulenburg, ο υπερασπιστής της Κέρκυρας και η σπουδαία του συλλογή έργων ζωγραφικής».
 
Οι ομιλίες
 
Ο ιστορικός ερευνητής κ. Σπύρος Π. Γαούτσης μίλησε στο κοινό σχετικά με τη ζωή και το έργο του Γερμανού στρατάρχη Σούλενμπουργκ (Matthias Von der Schulenburg). Ο ίδιος παρέθεσε ιστορικές λεπτομέρειες για την ηγετική φυσιογνωμία του υπερασπιστή της Κέρκυρας απέναντι στην επίθεση των Οθωμανών, παρουσιάζοντας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, άγνωστες σε πολλούς πτυχές της προσωπικότητάς του, όπως αυτή του συλλέκτη έργων τέχνης.
 
Στη συνέχεια διαβάστηκαν αποσπάσματα σημειώσεων του κ. Θύμη Θεόκλητου από την κ. Άννα Δαφνή, τα οποία, με λογοτεχνικό τρόπο, μετέφεραν το κλίμα που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, όπως θα το αφηγούνταν ίσως ένας εξωτερικός παρατηρητής.
 
Οι συμμετέχοντες
 
Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Αναλύτης Δημήτρης, Βλάχου Μαρίλη, Γαστεράτου Ανδριάνα, Γαστεράτος Στέφανος, Γιούργας Άγγελος, Γραμμένος Κώστας, Δημούδη Μάγδα, Καλλιμάνης Σταύρος, Κάντα Στυλιανή, Καρλάφτη Μουρατίδη Φωτεινή, Κασάρ Μαρία, Κένταρχος Φίλης, Κλαρκ- Καντ Σούζη, Λάσκο Λαρίσα, Μακρής Δημήτρης, Μανέτα Νατάσα, Μαρτίνου Νατάσα, Μουζακίτη Ελισάβετ, Μουρατίδης Σπύρος, Ξυδέα Έλενα, Ξωμεριτάκης Άγης, Παγιάτη Χαρίκλεια, Σγούρος Στέφανος, Σιγουράκου Ασπασία και η Πρόεδρος της ΕΙΚΕ Σουέρεφ Έλενα.
 
Το ενδιαφέρον της όλης εικαστικής προσπάθειας των 25 καλλιτεχνών είναι ότι ο καθένας τους είχε μια διαφορετική αντίληψη και εικόνα για το θέμα. Άλλοι αναπαριστούν στο έργο τους σκηνές πριν τη μάχη, κάποιοι άλλοι ασχολήθηκαν με την ίδια τη διαδικασία της μάχης- κάποιοι γοητεύτηκαν από προσωπικότητες, ενώ αρκετοί καλλιτέχνες παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή για «το θαύμα του Αγίου» κατά τη διάρκεια της πολιορκίας.
 
Η έκθεση, που πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου, θα διαρκέσει έως την 1η Ιουνίου 2016. Ώρες επίσκεψης 10.00- 14.00 και 18.00- 21.00.
 
Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Δουκάκης