Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μιράντα Καλδή, ιέρεια της χορωδιακής μουσικής στην Κέρκυρα

Μιράντα Καλδή
16 Δεκεμβρίου 2018 / 08:55

Συνέντευξη στον Μάκη Μαρτίνη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή την επιτυχία που γνώρισε το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, το οποίο διοργανώθηκε από την Interkultur στην Κέρκυρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η «Ενημέρωση» συνομίλησε με την Μιράντα Καλδή, μέλος της διεθνούς Καλλιτεχνικής του Επιτροπής και σημαντικό γρανάζι της όλης διοργάνωσης.
Η κυρία Καλδή αναφέρθηκε εκτενώς στο παρόν αλλά και στο μέλλον του εν λόγω θεσμού, καθώς και στη γενικότερη χορωδιακή κίνηση στο νησί, μέσα από τη μεγάλη εμπειρία που απέκτησε διδάσκοντας επί σειρά ετών το αντικείμενο της διεύθυνσης χορωδίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 
  • Μιλήστε μας για τον απόηχο που άφησε το προσφάτως διεξαχθέν 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών της Interkultur στην Κέρκυρα;
_Το 2o διεθνές χορωδιακό φεστιβάλ της Interkultur αποτέλεσε το μεγαλύτερο έως σήμερα χορωδιακό γεγονός του νησιού, καθώς έφερε 37 χορωδίες από 20 χώρες του κόσμου, οι περισσότερες υψηλότατου μουσικού επιπέδου, όπως αναδείχθηκε από τις επιδόσεις και τα βραβεία τους: 25 χρυσά, 21 αργυρά και 5 χάλκινα. Οι συμμετέχουσες διεθνείς χορωδίες έφυγαν από την Κέρκυρα με ενθουσιασμό, ικανοποίηση για τις διακρίσεις τους και εντυπωσιασμένες από τη φυσική ομορφιά του νησιού. Εκτός από τις σάλες που διαγωνίστηκαν, μας χάρισαν όμορφες χορωδιακές στιγμές και μοναδικά ηχοχρώματα των ιδιαίτερων περιοχών από τις οποίες προέρχονταν, σε όμορφες συναυλίες στις πλατείες και γωνιές της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, αλλά και στον Ι.Ν. του Αγίου Γεωργίου καθώς και στο Δημοτικό Θέατρο. Χορωδίες από τον Ισημερινό, την Αργεντινή, την Κίνα, τη Ρωσία, τη Νορβηγία, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη, κ.λπ. μας χάρισαν μια πρωτόγνωρη μουσική πανδαισία. Το φεστιβάλ κατάφερε να φέρει στην ίδια σκηνή λαούς που τους χωρίζουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και να ενώσουν τις φωνές τους με τις φωνές των Κερκυραϊκών χορωδιών, σε μια ατμόσφαιρα χαράς και αδελφοσύνης των λαών.


 
  • Ποιες είναι οι δυσκολίες και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης;
_Οι προκλήσεις των μεγάλων διοργανώσεων είναι πάντα μεγάλες. Και εκεί είναι το στοίχημά μας: Να τις αντιμετωπίσουμε, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να οργανώσουμε ένα επιτυχές διεθνές γεγονός. Η πιο βασική μας πρόκληση είναι οι ίδιες οι χορωδίες! Ποτέ δε μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες, πόσες και από ποιες χώρες θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν. Έτσι, ο πρώτος μας στόχος είναι να προβάλλουμε διεθνώς το φεστιβάλ, και να προσπαθήσουμε μέσω του δικτύου χορωδιών της Interkultur, να πείσουμε τις διεθνείς χορωδίες ότι αξίζουμε να γίνουμε η πρώτη τους επιλογή. Και αυτός ο στόχος φέτος επιτεύχθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία: 37 χορωδίες από 20 χώρες, αυτό είναι κάτι μοναδικό, όχι μόνο για το νησί μας, αλλά και για όλη την Ελλάδα. Ήταν το πιο διεθνώς πολύχρωμο χορωδιακό φεστιβάλ των τελευταίων 25 ετών!
Το οργανωτικό και οικονομικό κομμάτι της διοργάνωσης είναι επίσης ένα σοβαρό θέμα, που χρειάζεται ευθύνη, σχεδιασμό και συνεργασία των φορέων της πόλης, και η πόλη της Κέρκυρας απέδειξε ότι είναι ιδιαίτερα ικανή σε κάτι τέτοιο: Δήμος, Περιφέρεια, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων και Ένωση Χορωδιών, αποτέλεσαν μια κοινή ομάδα εργασίας που διεκπεραίωσε με άριστο τρόπο, μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια τη διεθνή διοργάνωση, χαρίζοντας σε όλες τις συμμετέχουσες χορωδίες μια ιδιαίτερα ευχάριστη διαμονή, υπέροχες μουσικές εμπειρίες και την επιθυμία να ξανάρθουν στην Κέρκυρα! Και αυτό είναι ένα διπλά κερδισμένο στοίχημα! 
 
  • Ποιος είναι ο σχεδιασμός γύρω από τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών της Κέρκυρας για το μέλλον;
_Όπως ανακοίνωσε και ο Δήμαρχος της πόλης μας κατά την τελετή λήξης του 2ου Φεστιβάλ, στόχος μας είναι η διοργάνωση του 3ου Χορωδιακού Διεθνούς Χορωδιακού Διαγωνισμού και Φεστιβάλ Κέρκυρας! Για την πραγματοποίηση του διετούς αυτού Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ, το οποίο επιθυμούμε να γίνει ένας θεσμός του νησιού, είναι καταρχήν απαραίτητη η έγκαιρη διαδικασία άμεσης προβολής της 3ης διοργάνωσης το 2020, ώστε να διασφαλιστεί η συμμετοχή των διεθνών χορωδιών. Ακολούθως, θα τεθεί σε λειτουργία ο ειδικότερος σχεδιασμός και οργάνωσή του. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω το Δήμαρχο της Κέρκυρας κ. Νικολούζο για εμπιστοσύνη του στο θεσμό αυτού του φεστιβάλ και τη στήριξή του, καθώς και την κ. Πανδή και  τον κ. Μωραϊτη από την Περιφέρεια, τον Πρύτανη του Ι.Π. κ. Χρυσικόπουλο, τον πρόεδρο του ΟΚΕ κ. Χειρδάρη, τον πρόεδρο της Ένωσης Χορωδιών Κέρκυρας κ. Σουέρεφ και το μέλος του Δ.Σ. της κ. Κοντό.
 
  • Γενικότερα, πώς κρίνετε τη χορωδιακή δραστηριότητα στο νησί μας;
_Η Κέρκυρα μπορεί να νιώθει περήφανη για τη χορωδιακή της δραστηριότητα. Αναλογικά με τον πληθυσμό της, αποτελεί μια από τις περιοχές τη χώρας με τις περισσότερες χορωδίες, πολλές από τις οποίες έχουν ιδιαίτερα αξιόλογη καλλιτεχνική δράση. Τα τελευταία χρόνια, πολλοί από τους διευθυντές χορωδιών της έχουν εκπαιδευτεί στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Ιονίου Πανεπιστημίου και στη θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Χορωδίας του Τμήμα Μουσικών Σπουδών, και αυτό οδήγησε σε μια νέα χορωδιακή πραγματικότητα του νησιού, όπου πολλές από τις χορωδίες του έχουν σημειώσει διεθνείς διακρίσεις, έχουν αναβαθμίσει το ρεπερτόριό τους και προσφέρουν στο χορωδιόφιλο κοινό του νησιού συναυλίες υψηλού μουσικού επιπέδου.
 
  • Πιστεύετε ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και, ειδικότερα, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών, έχει συμβάλει στην αναβάθμισή της χορωδιακής δραστηριότητας στην Κέρκυρα; Και, αν ναι, πώς;
_Νομίζω ότι με την προηγούμενη απάντησή μου, απάντησα εν μέρει στο ερώτημά σας. Το ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου έχει οργανώσει τα τελευταία χρόνια δύο σημαντικές και καινοτόμες για την ελληνική πραγματικότητα εκπαιδευτικές δομές: Η πρώτη χρονικά, είναι η Θερινή Ακαδημία Διεύθυνσης Παιδικής – Νεανικής – Σχολικής Χορωδίας, η οποία αποτελεί ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για καθηγητές μουσικής και διευθυντές παιδικών και νεανικών χορωδιών. Σε αυτό το πρόγραμμα έχουν επιμορφωθεί από διεθνείς προσκεκλημένους μαέστρους, περισσότεροι από 150 καθηγητές και μαέστροι, όχι μόνο από τη Κέρκυρα αλλά και από όλη την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ΗΠΑ και την Τανζανία. Η δεύτερη χρονικά δομή είναι το μεταπτυχιακό πρόγραμμα διεύθυνσης παιδικής – σχολικής – νεανικής χορωδίας, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει ως σήμερα 20 διευθυντές χορωδιών. Επιπλέον έχουμε 4 υποψήφιους διδάκτορες στη διεύθυνση χορωδίας, μια διδάκτορα και τώρα μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ΤΜΣ, ενώ και στο προπτυχιακό μας πρόγραμμα προσφέρονται οι ειδικεύσεις διεύθυνσης μικτής χορωδίας και διεύθυνσης παιδικής – σχολικής χορωδίας. Όλο αυτό το ακαδημαϊκό έργο, πιστεύουμε ότι έχει συμβάλλει θετικά στην πρόοδο της γενικότερης χορωδιακής πράξης της χώρας μας. Να συμπληρώσω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της σύστασης μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης χορωδιακών έργων, τακτοποιημένα ανά βαθμό δυσκολίας, με βοηθητικές σημειώσεις για τη διδασκαλία τους, και απώτερος στόχος μας είναι η σελίδα αυτή να γίνει διαδραστική και να αποτελέσει μια πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα στην πανελλήνια, και όχι μόνο, χορωδιακή οικογένεια!


 
  • Ποιες είναι οι πρόσφατες αλλά και οι επικείμενες δράσεις του Φωνητικού Συνόλου του Ιονίου Πανεπιστημίου;
_Από τις πρόσφατες εκδηλώσεις του φωνητικού συνόλου, να αναφέρουμε την ευγενική πρόσκληση που λάβαμε από τη Φιλαρμονική Εταιρία Κέρκυρας για σύμπραξη με την Συμφωνική Ορχήστρα της Εταιρίας και τη Χορωδία Κέρκυρας στην κωμική όπερα «Ο Υποψήφιος» του Σπυρίδωνος Ξύνδα.  Επίσης, το φωνητικό σύνολο συμμετείχε και σε δύο υπέροχες παραστάσεις,  σε συνεργασία με σολίστες της σχολής μονωδίας και την ορχήστρα του ΤΜΣ, της μπαρόκ όπερας του Gluck «Ορφέας και Ευρυδίκη».
Τον Ιούνιο του 2018 παρουσίασε στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, το έργο «Miserere» του Allegri σε μια σύγχρονη εκδοχή του Vladimir Ivanoff, η οποία συνδυάζει την αυθεντική μουσική και το κείμενο του έργου με Ελληνική ορθόδοξη και Συριακή λειτουργική μουσική σε ένα συγκινητικό σύνολο οικουμενικού χαρακτήρα. Η πρεμιέρα του έργου έγινε τον Αύγουστο του 2017 στο Bayreuth Junger Künstler Festival, στο οποίο έλαβε για δεύτερη φορά μέρος το φωνητικό σύνολο, ύστερα από την πρώτη του επιτυχή συμμετοχή το 2015, όπου είχε παρουσιάσει το έργο του Καναδού συνθέτη Larry Nickel «Requiem for peace», το οποίο το φωνητικό σύνολο παρουσίασε και το 2016 στο Carnegie Hall των ΗΠΑ.




Τέλος, μια ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση που έλαβε τον Ιούνιο του 2018, ήταν να εμφανιστεί στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό και στη Βασιλική του Αγίου Ανδρέα ντέλα Βάλλε της Ρώμης, καθώς και στην Ασίζη, στο Φεστιβάλ Χορωδιακής Λειτουργικής Μουσικής «Assisi pax Mundi».
Τις επικείμενες δράσεις του Φωνητικού Συνόλου, με μαέστρο τον υποψήφιο διδάκτορα του ΤΜΣ Δημήτρη Κτιστάκη, άξιο και ταλαντούχο μαέστρο, σας τις αφήνω για έκπληξη!

Από την έντυπη έκδοση της εδημερίδας Καθημερινή Ενημέρωση της 8/12/2018