Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκθεση «Η Βρεταννία του Προσαλέντη» - Σύγχρονη Προοπτική

Η Βρεταννία του Προσαλέντη
20 Αυγούστου 2018 / 07:25
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Όπως είναι γνωστό, ο Γεώργιος Δ´, όταν ήταν Αντιβασιλεύς του Ηνωμένου Βασιλείου, ίδρυσε το Τάγμα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου

στην Κέρκυρα και στη Μάλτα στις 28 Απριλίου 1818, εδώ και διακόσια έτη. Αυτό αποτελεί μέρος της ιστορίας της Κέρκυρας και ανήκει στην κληρονομιά της. Για να εορτάσει τη δισεκατοντήριδα του Τάγματος, το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς οργάνωσε το Φεστιβάλ Κέρκυρας 2018, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που καλύπτουν τη λογοτεχνία, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και τον αθλητισμό.         
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, των Υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, και του Δήμου Κέρκυρας, μεταξύ 7 Ιουλίου και 30 Σεπτεμβρίου 2018.
Η έκθεση «Η Βρεταννία του Προσαλέντη» οργανώθηκε σε δύο διαφορετικές προοπτικές. Η Ιστορική Προοπτική, που παρουσιάστηκε στο παρελθόν, αφορούσε το ολόγλυφο σύμπλεγμα της Βρεταννίας που σχεδίασε ο Παύλος Προσαλέντης (1784-1837) και επιστέγαζε την πρόσοψη του Ανακτόρου των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην Κέρκυρα κατά την περίοδο 1823-1864. Η Σύγχρονη Προοπτική τελεί υπό την επίβλεψη του Δρος Μεγακλή Ρογκάκου και την επιμέλεια τεσσάρων Επιστημονικών Συνεργατών – Κου Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, Κας Γεωργίας Δαμιανού, Κας Γεωργίας Κουρκουνάκη και Δρος Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου. Οι Επιμελητές ανέθεσαν σε καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες –Έλληνες και ξένους με σεβασμό στην αναλογία φύλου– να αναδημιουργήσουν τη δική τους εκδοχή της Βρεταννίας του Προσαλέντη μέσα από το δικό τους εικαστικό ιδίωμα και λεξιλόγιο. Έτσι, η έκθεση παρουσιάζει 32 έργα από αντίστοιχο αριθμό καλλιτεχνών, οι οποίοι είναι οι εξής: Δημοσθένης Γαλλής, Νίκος Γιαβρόπουλος, Μάριον Ιγγλέση, Γιάννα Καλή, Στέλλα Καπεζάνου, Άρης Κατσιλάκης, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Γεωργία Ματσαμάκη, Δημήτρης Μεράντζας, Άλκηστις Μιχαηλίδου, Νίκολας Μουρ, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Θόδωρος Μπρουσκομάτης, Κωνστανίνος Παρδάλης, Κωνστανίνος Πάτσιος, Άρτεμις Ποταμιάνου, Νατάσσα Πουλαντζά, Βαγγέλης Ρόμπολας, Μαργκώ Ρουλλώ-Γκαλλαί, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Άννα-Μαρία Σμυρνάκη, Άρις Στοΐδης, Γιώργος Ταξιαρχόπουλος, Σούμπα Ταπάρια, Όλγκα Τόμπρελουτς, Αμίκαμ Τόρεν, Ρικάρντο Τσινάλλι, Μίλλυ Φλαμπουριάρη και Κεν Χάουαρντ.
Τέλος, οι Καθηγητές Χάρης Κοντοσφύρης και Παναγιώτης Κυράτσης με τους φοιτητές τους από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα παρουσιάζουν ένα νέο γλυπτό σχετικό με τη Βρεταννία του Προσαλέντη, το οποίο θα υποβληθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την προοπτική της προσωρινής ή μονίμου προβολής του στη θέση του γλυπτού που λείπει από την πρόσοψη του Ανακτόρου. Η Σύγχρονη Προοπτική της έκθεσης θα παρουσιασθεί στην Ιόνιο Ακαδημία της Κερκύρας μεταξύ 1 και 29 Σεπτεμβρίου 2018.
Συνοδευτικός Κατάλογος: Ένας πλήρως εικονογραφημένος κατάλογος 130 σελίδων, που περιλαμβάνει ένα δοκίμιο του Δρος Ρογκάκου για τη Βρεταννία του Προσαλέντη και σχόλια για τα σύγχρονα έργα από τους Κο Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, Κα Γεωργία Δαμιανού, Κα Γεωργία Κουρκουνάκη και Δρα Κωνσταντίνο Β. Πρώιμο, εξεδόθηκε από το Ίδρυμα Κερκυραϊκής Κληρονομιάς (ISBN: 978-618-83770-0-4).
Έκθεση: «Η Βρεταννία του Προσαλέντη» - Σύγχρονη Προοπτική, υπό την επίβλεψη του Μεγακλή Ρογκάκου και την επιμέλεια των Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη, Γεωργίας Δαμιανού, Γεωργίας Κουρκουνάκη και Κωνσταντίνου Β. Πρώιμου.
Εγκαίνια: 8μμ, Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018.
Διάρκεια: 1 – 29 Σεπτεμβρίου 2018.
Ιόνιος Ακαδημία, Οδός Καποδιστρίου 1 & Οδός Ακαδημίας, 49100 Κέρκυρα, www.ionio.gr/en/prospective/university-history
Ώρες Λειτουργίας: 10.00 πμ – 7 μμ καθημερινά, εκτός Κυριακής.
Επικοινωνία: Κα Ιωάννα Ανεμογιάννη, +30 26610 87202, [email protected].
Εικόνες: www.corfuheritagefoundation.org/prossalendis-britannia-contemporary
Δωρεάν Εισιτήρια: www.eventbrite.co.uk/e/prossalendis-britannia-contemporary-perspective-tickets
Ο Μεγακλής Ρογκάκος (γ. 1972) κατέχει πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (1997)˙ Μάστερ στην Πολιτική και Διαχείριση των Τεχνών από το Πανεπιστημίου Σίτι του Λονδίνου (1998)˙ επιπλέον πτυχίο Μάστερ στην Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης από το Κολλέγιο Γκόλντσμιθς του Λονδίνου (1999)˙ και Διδακτορικό στη Φιλοσοφία & Ιστορία της Τέχνης από το Πανεπιστήμιο του Έσεξ (2017). Κατά την περίοδο 2000-2004 εργάστηκε ως υπεύθυνος πληροφοριών στην Τέιτ Γκάλερυ, διεξήγαγε επιστημονική έρευνα και επιμελήθηκε μία σειρά από εκθέσεις πολυμέσων, στο Λονδίνο και στο εξωτερικό, με διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες. Το 2004-2012 εργάσθηκε ως Επιμελητής ACG Art στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Από το 2012, εργάζεται ως ανεξάρτητος επιμελητής, Δημοσιεύει, επίσης κριτικές εξαιρετικών εκθέσεων τέχνης κυρίως στην ιστοσελίδα του www.elculture.gr αλλά και του www.visuelimage.com.

Συνεργάτες Επιμελητές

 Ο Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης (γ. 1964) αρχικά σπούδασε φυσική και δημοσιογραφία και αργότερα ιστορία της τέχνης. Εργάστηκε ως παραγωγός στο ραδιόφωνο και αργότερα ως αρθρογράφος σε εξειδικευμένα περιοδικά. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πολιτιστικού φορέα Ελαιουργείον - Εργοστάσιο Τέχνης στο Δρομόνερο Χανίων και από το 2008 είναι ο Διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον. Συνάμα από το 2010 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του εικαστικού φεστιβάλ ΧΑΝΙaRT, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Κρήτη. Έχει επιμεληθεί μεγάλο αριθμό εικαστικών εκθέσεων και έχει οργανώσει ακόμα περισσότερες. Από το 2016 συνδιοργανώνει τις δράσεις της Αίθουσας Tέχνης Match More στον Πλατανιά Χανίων. Ζει και δημιουργεί στα Χανιά και στην Αθήνα.

Η Γεωργία Δαμιανού (γ. 1991) είναι απόφοιτη του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με κατεύθυνση τη ζωγραφική. Το 2016 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσειολογία και Πολιτιστική Διαχείριση» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως καλλιτέχνης έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος της πλατφόρμας «Μακρύ Όχημα», η οποία συντονίζει και παρουσιάζει εικαστικά εγχειρήματα. Ασχολείται με την επιμέλεια εκθέσεων και τη συγγραφή κειμένων, καθώς επίσης διδάσκει εικαστικά στη δημόσια εκπαίδευση.

Η Γεωργία Κουρκουνάκη (γ. 1982) είναι Υποψήφια PhD της Ιστορίας της Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατέχει Μάστερ Μουσειολογίας από το Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Σπουδών Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμού του προαναφερθέντος Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2008). Κατά την περίοδο 2005-2007 συνεργάστηκε με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το χρονικό διάστημα 2008-2015 εργάστηκε ως μουσειολόγος στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Από το 2016  εργάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο ως μουσειολόγος. Από το 2004 μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, γκαλερί, φεστιβάλ τεχνών και δημόσιους φορείς για τη διοργάνωση και την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων.
 
Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος (γ. 1968) κατέχει πτυχίο στην Κοινωνιολογία από το Πάντειον Πανεπιστήμιο (1989) και μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό στην αισθητική και φιλοσοφία των εικαστικών τεχνών από τη Νέα Σχολή Κοινωνικής Έρευνας στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (2001) με υποτροφία του ΙΚΥ. Σπούδασε επίσης ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη (1990-1993), στην Ε.Η.Ε.S.S. και στο Paris I, Πάνθεον-Σορβόννη στο Παρίσι (1995-1997). Εργάστηκε στο Μουσείο Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης (1991-1992) και στο Μουσείο Αμερικανικής Τέχνης Γουίτνεϋ (1992-1993). Υπήρξε επίσης μεταδιδακτορικός υπότροφος του ΙΚΥ (2003-2004) και έχει διδάξει στο Reid Hall στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο και πολλά ερευνητικά άρθρα. Από το 2006 εργάζεται στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και είναι Επιμελητής Εκθέσεων και Κριτικός Τέχνης.

ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.