Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διονύσης Γραμμένος: «Αν δεν είχα γεννηθεί στην Κέρκυρα δεν ξέρω αν θα είχα ασχοληθεί με τη μουσική»

Διονύσης Γραμμένος
12 Απριλίου 2018 / 08:42

Συνέντευξη του μουσικού διευθυντή και ιδρυτή της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ) στο andro.gr

Στα 18 του κέρδισε με το κλαρινέτο του το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό «Νέοι Μουσικοί» της Eurovision στη Βιέννη. Δέκα χρόνια και μετά από μια θριαμβευτική πορεία ως σολίστ στα σημαντικότερα concert halls του κόσμου, κι έχοντας κάνει ήδη στροφή στην καριέρα του ως διευθυντής ορχήστρας, αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους εκπροσώπους της Ελλάδας στη διεθνή μουσική σκηνή. Μετρώντας περί τις 30 ορχήστρες στο ενεργητικό του, σε Ευρώπη και Αμερική (συμμετοχές στο Aspen Music festival, Toronto Opera Company) έβαλε τις βάσεις για την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της οποίας είναι ο μουσικός διευθυντής, εγκαινιάζοντάς την με μια ενθουσιώδη πρεμιέρα το Δεκέμβριο του 2017 στην Κεντρική Σκηνή της Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Λίγο πριν διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οδησσού, στις 30 Μαρτίου, σε έργα Νίλσεν, Γκλαζούνοφ και Κουμεντάκη, μίλησε στο adro.gr και το Χρήστο Παρίδη για το τι σημαίνει να μεταπηδήσεις από βραβευμένος κλαρινετίστας σε έναν από τους πιο πολλά υποσχόμενους νέους μαέστρους διεθνώς.

Μιλώντας για το ρόλο που έπαιξε η καταγωγή του απ΄την Κέρκυρα στην μετέπειτα μουσική πορεία του απαντά:
Σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο. Δεν ξέρω αν είχα γεννηθεί σε άλλη πόλη της Ελλάδας αν θα είχα ξεκινήσει μουσική, αλλά και αν ξεκινούσα ποια θα ήταν η πορεία μου. Υπήρχε ανέκαθεν μεγάλη σχέση του νησιού με τη μουσική και κυρίως με την όπερα. Οι Επτανήσιοι συνθέτες ήταν οι πρώτοι που έγραψαν ελληνική όπερα, αλλά όχι μόνο. Η «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» που παίζεται τις ημέρες αυτές, έκανε τη διεθνή κοντσερτάντε πρεμιέρα στο Λυρικό Θέατρο της Κέρκυρα. Επίσης σκέψου ότι κάποτε στο νησί, οι παρέες στα καφενεία τραγουδούσαν άριες από ιταλικές όπερες, απλά και μόνο για ευχαρίστηση. Το El Sistema της Βενεζουέλας που μυεί φτωχά παιδιά στην κλασική μουσική, προϋπάρχει με το δικό του τρόπο ως θεσμός στην Κέρκυρα εδώ και περίπου 150 χρόνια, από το 1840. Όλα τα παιδιά γίνονται μέλη μιας φιλαρμονικής και μαθαίνουν μουσική δωρεάν. Έτσι ακριβώς όπως ξεκίνησα κι εγώ στα 7 μου. 

– Ένιωσες από την πρώτη στιγμή ότι η μουσική είναι η ζωή σου; Αισθανόμουν πάντα μία όμορφη οικειότητα με το όργανο μου το κλαρινέτο. Από τις πρώτες κιόλας μέρες που ξεκίνησα. Έκτοτε ήθελα να έχω μια εξέλιξη γι’ αυτό και γινόμουν αυστηρός με τον εαυτό μου. Είχα πάντα κριτική ματιά και ήθελα κάθε φορά να προχωράω στο επόμενο στάδιο.
– Οι δάσκαλοι σου αναγνώρισαν αμέσως το ταλέντο σου; Έπαιζα μόνο μερικούς μήνες κλαρινέτο όταν με άκουσε ο μαέστρος και μου ζήτησε να παίξω στην πρόβα της μπάντας. Για ένα παιδί τότε 8 χρονών ήταν ένα όνειρο τόσο μεγάλο όσο το να παίξει κανείς ως σολίστ στο Κάρνεγκι Χολ! (σ.σ. Ο Δ. Γραμμένος έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ στο Κάρνεγκι Χόλ της Νέας Υόρκης σε ηλικία 24 ετών) 

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ

Πηγή: andro.gr