Πέθανε ο απόδημος συνθέτης Γιάγκος Χαρτοφύλακας
ΟΚΕΣΑ
20 Απριλίου 2016
/ 12:09
ΑΘΗΝΑ. Πέθανε ξαφνικά ο απόδημος συνθέτης Γιάγκος Χαρτοφύλακας, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής (ΟΚΕΣΑ), Γ. Ζωχιός. Τη Δευτέρα το βράδυ, στο Μετρό, έπεσε κάτω, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 21 Απρίλη, στις 4:30 μ.μ. από το Νεκροταφείο Δάφνης. Θα προηγηθεί η θρησκευτική τελετή στο Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Βουλιαγμένης 260 (λίγο πριν τη στάση Μετρό Αγ.Δημητρίου).
Ο εκλιπών ήταν από το 1992 ο δάσκαλος και μαέστρος της Χορωδίας της Ομοσπονδίας.
Ο Γιάγκος Χαρτοφύλαξ γεννήθηκε στο Βαλανειό, κατάγεται από οικογένεια με μεγάλη μουσική παράδοση, της οποίας ειναι αντάξιος συνεχιστής.
Από πολύ μικρός διευθύνει χορωδίες και ορχήστρες και ασχολείται με τη μουσική σύνθεση ενορχήστρωση και διδασκαλία. Ειδικεύεται δε στην πολυφωνική μουσική.
Φοίτησε στο Εθνικό Ωδείο και έχει κάνει πολύ μεγάλο συναυλιακό, συνθετικό, ενορχηστρωτικό και χορωδιακό έργο.
Εργογραφία
Το 1986 κυκλοφορεί ο πρώτος του δίσκος με τίτλο "Η μάνα της γης", ενα λαϊκό ορατόριο σε ποίηση Μάνου Παναγόπουλου. Ένα χρόνο μετά (1987) του παραχωρείται, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, το θέατρο του Λυκαβητού όπου παρουσιάζεται το έργο με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, δύο χορωδιών και δεκαπενταμελούς ορχήστρας, των οποίων τη διδασκαλία, ενορχήστρωση εναρμόνιση και διεύθυνση έχει ο ίδιος.
Το 1988 κυκλοφορει η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά "Η Αγία Μικρασία", σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου. Το έργο παρουσιάζεται σε διάφορες σκηνές, συναυλιακούς χώρους και θέατρα με μεγάλη επιτυχία.
Το 1991 ολοκληρώνεται το έργο "Ψαλμοί Ελλήνων" σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου, το οποίο παρουσιάζεται την ίδια χρονιά στην Εθνική Λυρική Σκηνή με την συμμετοχή συμφωνικής ορχήστρας υπο την διεύθυνση και διδασκαλία του ιδίου και αποσπά άριστες κριτικές γνωρίζοντας πολύ μεγάλη επιτυχία.
Στη μεγάλη μουσική του πορεία και αρχίζοντας απο το 1976 έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους Ελλληνες συνθέτες και τραγουδιστές, είτε ως διευθυντής χορωδιών και ορχήστρας, είτε ως συνθέτης. Ενδεικτικά, Χατζηδάκης, Τόκας, Λάγιος, Κατσαρός, Λοϊζος, Κουγιουμτζής, Καλδάρας, Ανδριόπουλος, Κόκκοτος, καθώς επίσης και Νταλάρας, Μητσιάς, Γαλάνη, Πρωτοψάλτη, Λαμπράκη, Καλογιάννης, Δημητράτος, Κλωναρίδης, Βιολάρης, Γλυκερία, Πουλοπούλου, Σαββατιανού, Κωνσταντακόπουλος κ..ά.
Εχει διδάξει και διευθύνει μεγάλο αριθμό χορωδιών και ορχηστρών, όπως τη χορωδία του δήμου Δάφνης, του Μουσικόύ συλλόγου Κηφισιάς, του δήμου Θηβαίων, του Δήμου Γλυφάδας καθώς επίσης τα τελευταία 20 χρόνια την Κερκυραϊκή χορωδία Αθηνων και την χορωδία των εν Αθήναις Κείων,(ΤΖιάς). Επίσης την ορχήστρα του δήμου Δάφνης και την χορωδία και ορχήστρα του Πικερμίου.
Ο τύπος και τα ΜΜΕ έχουν ασχοληθεί επανειλημμένως με το έργο του ως συνθέτη και ως μαέστρου και έχει αποσπάσει υπέροχες κριτικές και σχόλια.
Εχει τιμητικές διακρίσεις από όλες τις συμμετοχές του ως Διευθυντής χορωδίας και ορχήστρας σε Πανελλήνια και Διεθνή φεστιβάλ.
Εχει εμφανιστει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και έχει υπάρξει επι σειρά ετών ραδιοφωνικός παραγωγός εκπομπών με θέμα την πολυφωνία και την χορωδιακή μουσική.
Απο το 1989 έως και το 1999 δίδαξε μουσική, διηύθυνε την παιδική χορωδία και ορχήστρα και διετέλεσε υπεύθυνος μουσικής εκπαίδευσης δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου των εκπαιδευτηρίων "Ο ΠΛΑΤΩΝ ".
Τέλος το Μάρτιο του 2010 παρουσίασε το Λαϊκό Ορατόριο "ΧΑΙΡΕ ΚΥΠΡΟΣ", στη μνήμη του φίλου και συνεργάτη του Μάριου Τόκα, σε δική του μουσική και ποίηση της Ρούλας Ιωαννίδη και του Μ.Παναγόπουλου. Με τη χορωδία της Τζιάς, την Κερκυραϊκή χορωδία και την ορχήστρα Φαίακες, με σολίστ τους Μιχάλη Βιολάρη, Νίκο Δημητράτο, Λευκή Πουλοπούλου, Τάκη Κωνσταντακόπουλο, Μαρία Αλεξίου και αφήγηση και απαγγελία του Νίκου Δελλή.
Τα τελευταία χρόνια μελέτησε την βυζαντινή και εκκλησιαστική μουσική καθώς και την παραδοσιακή επτανησιακή μουσική και πολυφωνία.