Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μιλά ενόψει της επετειακής συναυλίας με τη Φιλαρμονική Γαστουρίου

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
09 Μαρτίου 2018 / 09:06

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη συμπλήρωση 120 ετών πλούσιας ιστορίας, θα γιορτάσει η Φιλαρμονική «Ομόνοια» Γαστουρίου με την διπλή επετειακή συναυλία στις 9 και 10 Μαρτίου, στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.

Μαζί της θα συμπράξει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Ενόψει της εκδήλωσης, η γνωστή ερμηνεύτρια δήλωσε στην εφημερίδα «Ενημέρωση» τα εξής: 

“Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για εμένα η συμμετοχή μου στην επετειακή αυτή βραδιά για τα 120 χρόνια της «Ομόνοιας». Όταν γίνεσαι μέρος της ιστορίας ενός τόσο σπουδαίου οργανισμού καταλαβαίνεις ότι και η δική σου πορεία δεν έχει περάσει απαρατήρητη και αυτή η τιμητική πρόσκληση μου δημιούργησε και το στοιχείο της πρόκλησης στη παρουσίαση του συναυλιακού ρεπερτορίου. Συναντώνται δύο διαφορετικοί μουσικοί κόσμοι, από τη μια η μουσική διαδρομή της φιλαρμονικής για 120 χρόνια και από την άλλη η σχεδόν 43 χρόνια δική μου και μέσα από τη συνάντησή τους αυτή δημιουργείται ένα εκρηκτικό μουσικό μείγμα που πιστέψτε με είναι εξαιρετικό. Χαίρομαι πάρα πολύ για αυτό που θα συμβεί και που μέσα από  αυτή την επετειακή παράσταση θα δώσουμε στους θεατές τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μέσα από το κόσμο της μουσικής και να διασκεδάσουμε με τρόπο που μόνο η μουσική μπορεί να το κάνει.”


120 χρόνια Φιλαρμονική Γαστουρίου
 

Η Φιλαρμονική Γαστουρίου είναι η παλαιότερη από τις φιλαρμονικές της κερκυραϊκής υπαίθρου. Ως ημερομηνία ιδρύσεώς της θεωρείται η 10η Μαρτίου 1898 οπότε και συντάχθηκε ο καταστατικός χάρτης του σωματείου, του οποίου η πλήρης αρχική ονομασία του ήταν “Αλληλοβοηθητικός Σύλλογος Γαστουρίου «Η Ομόνοια»”. Βάσει καταστατικού, σκοπός του συλλόγου ήταν “η διανοητική ανάπτυξις και μόρφωσις του λαού, η προς αυτόν παροχή πάσης εφικτής βοηθείας και ο καλλωπισμός του χωριού”. Περίπου ένα μήνα αργότερα το καταστατικό του σωματείου εγκρίνεται και επίσημα από τον Βασιλιά Γεώργιο Α΄. Πρώτος πρόεδρός του εξελέγη ο Μιχαήλ Κοντός, ο οποίος και παρέμεινε σε αυτή τη θέση έως το 1906.

 

Η δραστηριοποίηση του Συλλόγου «Η Ομόνοια» στον χώρο της μουσικής, φαίνεται πως ξεκίνησε στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα, σε συνδυασμό και με την εξασφάλιση (μέσω κληροδοτήματος) μόνιμης στέγης, κάτι που διευκόλυνε και την διεξαγωγή μαθημάτων μουσικής. Την ίδια εποχή εξάλλου, το Γαστούρι είχε γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη λόγω και της αγοράς από τον Κάιζερ της Γερμανίας, Γουλιέλμο Β΄, του ανακτόρου του Αχιλλείου. Σύμφωνα και με τα αναγραφόμενα στο λεύκωμα που έχει εκδώσει, η πρώτη εμφάνιση του Μουσικού Σώματος του Συλλόγου «Η Ομόνοια», έλαβε χώρα στην περιοχή Ποντή την Πρωτομαγιά του 1909. Το σώμα απάρτιζαν 28 μουσικοί με πολιτική περιβολή και επικεφαλής τον Πέτρο Κακαρούγκα, ο οποίος δίδασκε και ξύλινα πνευστά. Κατ’ άλλες πηγές, επικεφαλής στην πρώτη αυτή εμφάνιση, ήταν ο δάσκαλος των χάλκινων πνευστών, Σπυρίδων Αλύπιος. Το 1911 εγκρίθηκε το νέο καταστατικό το σωματείου, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά, στην λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα την Κυριακή των Βαΐων, το Μουσικό του Σώμα πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση στην πόλη της Κέρκυρας. 

Το 1924 θεσπίστηκε νέος Κανονισμός λειτουργίας του συλλόγου, από τον τίτλο του οποίου απουσιάζει πλέον το επίθετο “Αλληλοβοηθητικός”, ενώ για πρώτη φορά στους σκοπούς του αναφέρεται ρητά και “η διδασκαλία και διάδοση της Μουσικής και Δραματικής Τέχνης”. Έτσι, στους κόλπους του πλέον, ιδρύεται και λειτουργεί και ερασιτεχνική θεατρική ομάδα (μετέπειτα «Όμιλος Ερασιτεχνών Γαστουρίου»). Παρά τα διάφορα οικονομικά και άλλα προβλήματά του, ο σύλλογος συνέχιζε ανελλιπώς την λειτουργία του, μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 1940, οπότε και ο Ελληνοϊταλικός Πόλεμος οδήγησε στην αναστολή της. Από το 1944 ξανάρχισαν να παραδίδονται μαθήματα μουσικής στο σύλλογο, ενώ το Μουσικό του Σώμα επανεμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, στις εκδηλώσεις για την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα στις 21 Μαΐου 1945. Η επαναλειτουργία του σωματείου εν πολλοίς οφείλεται στις προσπάθειες του τότε Δ.Σ., Πρόεδρος του οποίου ήταν ο Νικόλαος Κοντός (έμεινε στην θέση αυτή για τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες).

Το 1948 το Μουσικό Σώμα παρίσταται για πρώτη φορά σε επίσημη τελετή υποστολή σημαίας στην πόλη της Κέρκυρας, ενώ το 1952 συμμετέχει επίσης για πρώτη φορά στην περιφορά του Επιταφίου του Παλαιού Φρουρίου. Τέσσερα χρόνια αργότερα εμφανίζεται για πρώτη φορά επισήμως ο τίτλος «Φιλαρμονική Γαστουρίου Ομόνοια», στο ανανεωθέν καταστατικό του σωματείου, καθότι στην δραστηριότητά του η μουσική είχε από ετών τον κεντρικό ρόλο. Το 1959 εισήχθη το κράνος στη στολή του Μουσικού Σώματος, ενώ γινόταν και προσπάθειες για σταδιακή ανανέωση και του λοιπού υλικού του, που κορυφώθηκαν το 1963 με την παράδοση μιας σημαντικής ποσότητας μουσικών οργάνων από την Ιταλία. Το 1976 το Μουσικό Σώμα συμμετείχε στο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών του νησιού, που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη γέννηση του Ιωάννη Καποδίστρια. Την ίδια χρονιά, ο γνωστός Κερκυραίος μουσικοδιδάσκαλος και συνθέτης, Σπυρίδων Αργαλιάς, δώρισε στη Φιλαρμονική ολόκληρο το μουσικό του αρχείο. Το 1990 επανασυστάθηκε το θεατρικό τμήμα που είχε περιέλθει σε αδράνεια, με την επωνυμία «Θεατρικό Εργαστήρι Φιλαρμονικής Γαστουρίου».

Διαδεχόμενος προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της Φιλαρμονικής Γαστουρίου κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα, όπως οι Βασίλειος Κρητικός, Γεώργιος Κοντός και Παναγιώτης Καψοκαβάδης, το 1994 ανέλαβε καθήκοντα αρχιμουσικού ο Σπύρος Ράλλης, ο οποίος κατέχει την εν λόγω θέση μέχρι και σήμερα. Υπό την διεύθυνσή του το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής, μεταξύ άλλων, έλαβε μέρος και σε αρκετές σημαντικές εκδηλώσεις έξω από την Κέρκυρα, όπως το 4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών στη Νέα Φιλαδέλφεια (1995), αλλά και εκτός Ελλάδας, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ στο Bad Ischl της Αυστρίας (1998) και, πιο πρόσφατα, σε φιλανθρωπικού χαρακτήρα συναυλία στη Νέα Υόρκη (2016), ενώπιον πολλών ομογενών.