Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Παρουσίαση του βιβλίου του Θ. Ταμβάκου για τον Σαμάρα

Φιλαρμονική Κορακιάνας
08 Δεκεμβρίου 2017 / 14:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη μνήμη του μεγάλου Κερκυραίου μουσουργού Σπύρου Σαμάρα τίμησε η Φιλαρμονική Κορακιάνας,

η οποία φέρει και το όνομά του, με την εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, με αφορμή και τη συμπλήρωση 100 ετών από τον θάνατο μεγάλου Κερκυραίου μουσουργού. Εκεί παρουσιάστηκε το βιβλίο του μουσικογράφου, ερευνητή και μουσικοκριτικού, Θωμά Ταμβάκου με τίτλο «Σπυρίδων - Φιλίσκος Σαμάρας. Επίσημη δισκογραφία (1904-2016). Συμβολή στα 100 χρόνια από την εκδημία του.», το οποίο κυκλοφόρησε προ μερικών μηνών από τη Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπουλης.

Εκτός από τον συγγραφέα, ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κώστας Καρδάμης, και ο Δρ. Μουσικολογίας και αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Άνω Κορακιάνας «Σπύρος Σαμάρας», Κώστας Ζερβόπουλος. Και οι δυο τους τόνισαν την πολυετή ερευνητική προσπάθεια που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει ο συγγραφέας για τη συλλογή και ανάδειξη πολύτιμου αρχειακού υλικού σχετικά με την έντεχνη ελληνική μουσική. Από την πλευρά του, ο Θωμάς Ταμβάκος μίλησε για τις δυσκολίες συγκέντρωσης του ηχογραφημένου υλικού από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προκειμένου να εμπλουτίσει τον αντίστοιχο τομέα του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών που δημιούργησε και διατηρεί, το οποίο αποτέλεσε και το έναυσμα για τη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου.

Το νέο βιβλίο του Θωμά Ταμβάκου περιλαμβάνει ένα σύντομο αλλά περιεκτικό βιογραφικό σχεδίασμα του Σπυρίδωνος Σαμάρα, ενώ ακολουθεί το κυρίως μέρος του με πέντε κεφάλαια, όπου χωρίζονται σε ισάριθμες κατηγορίες όλες οι περιπτώσεις ηχογραφήσεων έργων του συνθέτη, που σε κάποια μορφή κυκλοφόρησαν επίσημα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το πολυσέλιδο παράρτημα με την ανεπίσημη δισκογραφία (αρχειακές ηχογραφήσεις) έργων του Σαμάρα. Όλα αυτά συμπληρώνονται από πλούσιο σχετικό φωτογραφικό υλικό, πολυάριθμες σημειώσεις με παρατηρήσεις/σχόλια του συγγραφέα, καθώς και από αναλυτικά ευρετήρια.

Ως εκ τούτου, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του ερευνητή αλλά και του απλού μουσικόφιλου που αναζητά ακροάματα σχετικά με τη σαμαρική μουσουργία, η οποία φυσικά κινείται σε πολύ ευρύτερο πλαίσιο από την στενή ταύτιση του Σαμάρα με τον Ολυμπιακό Ύμνο από το πλατύ κοινό.
Την εκδήλωση της Τετάρτης πλαισίωσαν μουσικά ο βαρύτονος Πέτρος Καρύδης, η πιανίστα Χρύσα Κίτσιου και μαθητικό σύνολο πνευστών της Φιλαρμονικής Κορακιάνας υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ζερβόπουλου, ερμηνεύοντας έργα Σαμάρα (βαλς για σόλο πιάνο, τραγούδι για βαρύτονο και πιάνο, καθώς και αποσπάσματα από την οπερέτα Η Πριγκίπισσα της Σάσσωνος).