Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πανηγυρική εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Κέρκυρας από την Μητρόπολη

Μητρόπολη Κέρκυρας
23 Nov 2017 / 08:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Νοεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο του Ι.Χ.Π. “Η Πλατυτέρα”,

 
πανηγυρική εκδήλωση επί τη συμπληρώσει δεκαπενταετούς διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.
Ακόμη παρουσίαστηκε ο ειδικός επετειακός τόμος “Ο Κώδιξ της Εκκλησίας της Κέρκυρας” του κ. Κωνσταντίνου Θύμη, Γραμματέως της Ιεράς Μητροπόλεως.
Την εκδήλωση άνοιξε η Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι.Μ. Κερκύρας “Ο Άγιος Αρσένιος”, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Λαδοβρέχη.
Στον λόγο του ο κ. Νεκτάριος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας τον Ιερό Κλήρο της τοπικής Εκκλησίας, τις Μοναστηριακές κοινότητες, τους συνεργάτες του στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, όσους εργάζονται στα Ιδρύματα της τοπικής Εκκλησίας, στο Ι.Χ.Π. “Η Πλατυτέρα”, στο σχολείο ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, στον Βρεφονηπιακό Σταθμό “Ελένη Μπέλλου”, στα συσσίτια και στα Κοινωνικά Παντοπωλεία της Μητροπόλεως, αλλά πάνω απ’όλους τον ευλογημένο λαό της Κερκύρας, των Παξών και των Διαπόντιων νησιών, που από την πρώτη στιγμή που έφθασε ως Επίσκοπος εκδήλωσαν την  πηγαία τους αγάπη και  εκτίμηση προς το πρόσωπό του.
Ακόμη ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι η αποστολή του Επισκόπου συνεπάγεται την άρση του Σταυρού. Ο Επίσκοπος ως πνευματικός πατέρας καλείται να αφουγκραστεί τον πόνο, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των πνευματικών του τέκνων. Δεν ησυχάζει ώσπου και το τελευταίο μέλος της τοπικής Εκκλησίας να σιτίζεται και να ποτίζεται. Είναι τεράστια η ευθύνη που επωμίζεται ο Επίσκοπος έναντι του Αρχιποίμενος Χριστού, καθώς την ημέρα της Κρίσεως θα δώσει λόγο ενώπιον του Αδεκάστου Κριτός.
Καταλήγοντας ο κ. Νεκτάριος ζήτησε από τους παρευρισκομένους να προσεύχονται στον Θεό για εκείνον, ώστε το έργο του επανευαγγελισμού των ανθρώπων και δη των νέων να συνεχιστεί.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιουστίνος Κωνσταντάς, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στην δεκαπενταετή διακονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, δίδοντας έμφαση κυρίως στον χαρακτήρα του Σεβασμιωτάτου, στο εκκλησιαστικό του ήθος, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμησην για όλους, στην γνήσια αγάπη του, στην ανεξικακία του και την συγχωρητικότητα που τον διακρίνει.
Ακολούθησε η παρουσίαση του  ειδικού επετειακού τόμου “Ο Κώδιξ της Εκκλησίας της Κέρκυρας”, με ομιλητές την κα Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη, Ομότιμη καθηγήτρια του Ιονίου Πανεπιστημίου, τον Πρωτ. Θεμιστοκλή Μουρτζανό, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι.Μ. Κερκύρας και  τον κ. Κωνσταντίνο Θύμη, Θεολόγο-master Ιστορίας και Γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως.
Η κα Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη σημείωσε ότι ο Κώδικας της Εκκλησίας της Κέρκυρας περιέχει έγγραφα, 98 στον αριθμό,  που ξεκινούν χρονολογικά από το 1799, με την εκλογή του πρώτου Μητροπολίτη και φθάνουν εως τις ημέρες μας. Είναι άξιο μνείας να τονισθεί ότι ο Κώδιξ της Εκκλησίας της Κέρκυρας είναι και πρωτότυπος και  από τους λίγους που έχουν διασωθεί στον ελλαδικό χώρο, ένεκα της ξενικής κυριαρχίας, εν προκειμένω της Βενετοκρατίας, σε αντίθεση με άλλες περιοχές που βρίσκονταν υπό τον Οθωμανικό ζυγό.
Ακολούθως ομίλησε ο Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γεν. Αρχ. Επίτροπος της Ι.Μ. Κερκύρας, ο οποίος  επικεντρώθηκε στα συμπεράσματα που μπορεί να οδηγηθεί εκείνος που έχει μελετήσει τον Κώδικα. Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος εκλογής των Επισκόπων, μετά την αποκατάσταση του επισκοπικού θρόνου της Κέρκυρας, από τους Ρώσους και στα πλαίσια του θεσμού της Επτανήσου Πολιτείας. Η εκλογή Μητροπολίτου ήταν υπόθεση του κλήρου της τοπικης Εκκλησίας, σε αντίθεση με την εκλογή Πρωτοπαπά, η οποία γίνονταν από εκλεκτορικό σωμα 20 κληρικών και 30 ευγενών στην καταγωγή λαϊκών. Μετά την ενσωμάτωση της Εκκλησίας της Επτανήσου στην Εκκλησία της Ελλάδος η εκλογή Επισκόπου μεταφέρθηκε σε συνοδικόκεντρικό επίπεδο. Γενικά σε όλους τους τρόπους εκλογής βλέπουμε από την πλευρά του εκκλησιαστικού πολιτεύματος την απουσία του λαού. Όμως στα χρόνια τῆς Ἑπτανήσου Πολιτείας, ὅπως καί στήν Βενετοκρατία, διαπιστώνουμε τόν τοπικό χαρακτήρα τῆς ἐκλογῆς. Ίσως όμως έχει έρθει ο καιρός στον οποίο κλήρος και λαός σε μια επαρχία να χρειάζεται να έχουν περαιτέρω λόγο στα εκκλησιαστικά πράγματα και γιατί όχι στην εκλογή των Επισκόπων. Επιπλέον η  Κέρκυρα είχε πάντοτε εμβέλεια και αυτό διαφαίνεται και στον Κώδικα. Η νόμω κρατούσα πολιτεία, η  οποία μέχρι και σήμερα εξακολουθει να επικυρώνει τις αποφάσεις της Εκκλησίας, ιδίως τις εκλογές των Μητροπολιτων με προεδρικά διατάγματα, δείχνει την συναλληλία Εκκλησίας και Πολιτείας από τα χρόνια του Βυζαντίου, αλλά και γεννά προβληματισμούς στην όλη συζήτηση περί διαχωρισμού Κράτους και Εκκλησίας, την ὁποία ευκαίρως ακαίρως διάφορες φωνές επαναφέρουν. Ο τρόπος εκλογής δείχνει την διακριτότητα των ρόλων, αλλά αποτυπώνει και την επιθυμία τόσο της Πολιτείας, όσο και της Εκκλησίας οι δύο παράγοντες να μην είναι μακριά.
 
Κλείνοντας ο π. Θεμιστοκλής συνεχάρη τον συγγραφέα για την διατριβή του, όπως επίσης και τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος πήρε την απόφαση να εκδοθεί ο τόμος αυτός.
 
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Θύμης, οποίος ευχαριστώντας  τον Τριαδικό Θεό, τον Άγιο Σπυρίδωνα και την Άγια Θεοδώρα της Αυγούστα, αναφέρθηκε στα συναισθήματα που τον είχαν κατακλήσει, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνέγραφε τον τόμο, παρουσιάζοντας ονομαστικά όλους τους Αρχιερείς που διηκόνησαν την Εκκλησία της Κέρκυρας και Κληρικούς που άφησαν ανεξίτηλη την σφραγίδα τους,  για το ήθος τους, την ευσέβειά τους, την ακεραιότητα του χαρακτήρα τους και την Κορφιάτικη αρχοντιά τους.
 
Επίσης ο κ. Θύμης ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν, ώστε ο τόμος αυτός να ολοκληρωθεί, πρώτα και πάνω από όλους τον Μητροπολίτη Κερκύρας, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και υποστήριξε την προσπάθεια αυτή, το Επικοινωνιακό και Μορφωτικό Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως “Ο Άγιος Σπυρίδων”, όπως επίσης και την καθηγήτριά του κα Ελένη Αγγελομάτη-Τσουγκαράκη.
 
Εν συνεχεία ακολούθησε προβολή  βίντεο, από την 15ετή Αρχιερατεία του κ. Νεκταρίου.
 
Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο Αρχιεπίσκοπος των εν Κερκύρα Ρωμαιοκαθολικών κ. Ιωάννης Σπιτέρης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μιχαλάς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας κα Μουζακίτη και ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Παππάς.
 
Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Χρήστος Δεσύλλας, Θεολόγος, Δρ. Ιστορίας και διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου.