Τρίτη 05.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκείνες και εμείς

Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021
01 Απριλίου 2016 / 21:21

Ατελής η παρουσίαση-ασαφής η σχέση των έργων με τον θεσμό, λέει η έκθεση της επιτροπής

ΑΘΗΝΑ.  Την συμπερασματική έκθεση των παρουσιάσεων των 14 πόλεων που ήταν υποψήφιες για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, έδωσε στη δημοσιότητα η δωδεκαμελής επιτροπή. Η κρίση της 26ης Φεβρουαρίου, ως γνωστόν, ανέδειξε από αυτές μόνον τρείς: την Ελευσίνα, την Καλαμάτα και τη Ρόδο. Η παρουσίαση της Κέρκυρας που είχε ως μότο «Γίνε η Πόλη μου» (Be my City), είχε στόχο «να εμψυχώσει την πολιτιστική ζωή της Κέρκυρας ως δύναμη για τη μελλοντική ανάπτυξη του τόπου και των ανθρώπων της». Ο προϋπολογισμός ήταν €19.058 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα €13.340 προορίζονταν για τις δαπάνες του προγράμματος. Παρά τα θετικά στοιχεία που σημειώθηκαν, όπως το βάρος στην πολιτιστική εκπαίδευση και τη συμμετοχικότητα των πολλών ερασιτεχνικών σωματείων του νησιού, η πρόταση της Κέρκυρας δεν έπεισε.
 
Ασαφής η πρόταση
 
Η επιτροπή έκρινε ότι το ποσό των δαπανών του προγράμματος ήταν μάλλον χαμηλό για μια εκδήλωση που σκοπεύει να έχει έναν ευρωπαϊκό, όχι απλώς εθνικό, αντίκτυπο. Πραγματικά, τα 13,4 εκ. φαίνονται πολύ λίγα, αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι οι δράσεις της φιλοδοξούσαν να συμπεριλάβουν όλα τα Ιόνια Νησιά και τα παράλια της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Ιταλίας! Το πρόγραμμα περιελάμβανε έναν μακρύ κατάλογο έργων υποδομής αλλά η σχέση τους με το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας παρέμεινε ασαφής.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή επιτροπή η πολιτιστική στρατηγική είχε καλές βάσεις, αλλά η μελέτη ήταν ατελής. Η Κέρκυρα έδειξε να μην έχει κατανοήσει πλήρως την ευρωπαϊκή διάσταση, αφήνοντας στην πρότασή της ένα χάσμα μεταξύ των προσδοκιών και του προγράμματος. «Το νησί έχει μια ισχυρή πολιτιστική προσφορά που θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί με περισσότερες λεπτομέρειες», καταλήγει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Η Ελευσίνα
 
Λίγο μεγαλύτερος από της Κέρκυρας ήταν ο προϋπολογισμός της Ελευσίνας: 22 εκατομμύρια εκ των οποίων 15,4 εκ. τα έξοδα εκτέλεσης. Ως μεταβιομηχανική πόλη, η Ελευσίνα στόχευσε στη δημιουργία ενός νέου αστικού περιβάλλοντος, έχοντας μελετήσει παραδείγματα όπως η Γλασκώβη και το Μπιλμπάο. Υιοθέτησε τον ευρηματικό τίτλο«Eleusis-EUphoria» χρησιμοποιώντας συστηματικά στις δράσεις της το δύο πρώτα γράμματα EU. H κεντρική ιδέα του προγράμματός προέκυψε από τη σύνδεση της Ελευσίνας και της Ευρώπης. Η Ελευσίνα και η Ευρώπη συναντώνται στο «ευ», που σημαίνει το καλό.
Γενικά, η επιτροπή εκτίμησε το δυναμισμό στην παρουσίαση και τη σαφή δέσμευση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη. Υπήρξε μια ισχυρή σύνδεση με την εγκεκριμένη πολιτιστική στρατηγική και το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Το πρόγραμμα ήταν εύληπτο, με σχετικά απλή δομή. Η υπόδειξη της επιτροπής ήταν να βελτιωθεί σημαντικά η ευρωπαϊκή διάσταση.
 
«Kalamata Rising»
 
Ήδη γνωστή στους διεθνείς πολιτιστικούς κύκλους, λόγω του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και του σύγχρονου θεάτρου, χορού και παραστατικών τεχνών, η Καλαμάτα έχει χρησιμοποιήσει εποικοδομητικά τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις της. Ο προϋπολογισμός της ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια εκ των οποίων 12 εκ. είναι οι δαπάνες εκτέλεσης, πρόβλεψη που η επιτροπή χαρακτήρισε υγιή σε αυτό το αρχικό στάδιο, αν και σχετικά χαμηλή για μια εκδήλωση με ευρωπαϊκό χαρακτήρα.
Συνολικά, η πρόταση παρουσιάστηκε με πληρότητα στην προκριματική φάση και έδειξε καλή κατανόηση των κριτηρίων του θεσμού, επιδιώκοντας να τοποθετήσει την Καλαμάτα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο.  Τονίστηκε και πάλι από την επιτροπή η ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης του καλλιτεχνικού προγράμματος, ενώ παράλληλα χρειάζεται ένα ανανεωμένο καλλιτεχνικό όραμα. Οι προσδοκίες χρηματοδότησης και ο καταμερισμός των δαπανών χρειάζονται επαναξιολόγηση.
 
Ηλιόλουστη η Ρόδος
 
Σημαντικά μεγαλύτερος παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός της Ρόδου, η οποία βέβαια, με μότο της «Ταξίδι στο Φως» (Journey to the light), συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμα όλα τα Δωδεκάνησα. Η προεινόμενη χρηματοδότηση συνολικά χαρακτηρίστηκε επαρκής αν και όχι πολύ ρεαλιστική, όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, τα έξοδα μάρκετιγκ κ.α.
Ασυνήθιστο ακούστηκε το σχέδιο λειτουργίας με τέσσερις καλλιτεχνικούς διευθυντές, αν και έχει ξανασυμβεί (στη Ρίγα το 2014). Συνολικά, η επιτροπή θεώρησε την πολιτιστική στρατηγική της Ρόδου επαρκώς εστιασμένη. Η παρουσίαση περιλαμβάνει αρκετά φιλόδοξα στοιχεία (όπως το Κοινωνικό Erasmus). Ωστόσο, όπως παρατηρεί η επιτροπή, το ενδεικτικό πρόγραμμα χρειάζεται ενίσχυση και ένα πιο συνεκτικό όραμα ώστε να ταιριάξει με τις αρχές του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.